Hlavní obsah

Chaloupku jako z pohádky zdobí huňatá došková střecha

Málokdo jí řekne jinak než Perníková chaloupka a - bez velkého překvapení - patří k nejfotografovanějším domům na řece Helford v anglickém Cornwallu. Roztomilý domeček s doškovou střechou je momentálně k mání, v přepočtu za 10,371 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Malý domek s doškovou střechou připomíná pohádkovou chaloupku.

Článek

Stavení s kamennými zdmi a huňatou doškovou střechou slouží v současnosti jen jako chalupa či chata, chcete-li. Má jednu světničku a jednu ložnici. Dříve to bývala vrátnice starobylého venkovského panství Trelowarren Estetate, jež je známé daleko za hranicemi hrabství Cornwallu svými přepestrými zahradami.

Také chaloupka je historickým objektem, a tak je zapsána na Seznamu budov historického významu II. stupně.

Domek má příjemně zastřešený vstup, přičemž bíle natřené hlavní dveře, stejně jako okna po jejich stranách, jsou na vrchu zakončené lomeným obloukem. O něco výše, mezi došky, pak na příchozího hravým způsobem vykukuje třetí okno, které je sice obloukové, ale jeho dělení opakuje motiv lomeného oblouku použitý v přízemí.

Půdorys stavby je téměř šestiúhelníkový, což v interiéru vytváří spoustu zajímavých zákoutí, ale zároveň vyžaduje velkou nápaditost při snaze zařídit domek jako obytný se vším, co je k modernímu způsobu životu třeba.

V modré chaloupce dýchne na člověka atmosféra hygge

Tipy a trendy

Například kuchyňka je nyní v zadní části, kde jsou již méně honosné, zelené dveře vedoucí dozadu do zahrádky. Návštěvník se tu neubrání jistému nostalgickému pousmání. Původně byla celá podlaha místnosti vydlážděna břidlicí, nyní je kámen ponechán již jen v místech pracovních zón. Do jedné ze zdí kuchyňky jsou zabudovaná oboustranně plnitelná krbová kamna na dřevo.

Druhá strana kamen je orientovaná do obývacího pokoje, jehož zdi jsou omítnuté, přičemž z omítky tu a tam vystupuje původní kamenné zdivo.

Poslední místností přízemí je už jen koupelna.

Výtvarnice proměnila svůj dům v perníkovou chaloupku

Tipy a trendy

V podkroví je umístěna ložnice s velkou manželskou postelí a prostorem, který lze využívat jako šatnu, eventuálně jako další prostor ke spaní. Roztomilým prvkem podkroví je útulný čtecí koutek u již zmiňovaného malého okna.

Domeček stojí pár kilometrů od vesničky Gweek, a na prodej je za 350 tisíc liber, tedy 10,371 milionu korun.

Anketa

Líbí se vám stavby s doškovými střechami?
Ano, to je moje srdcová záležitost!
68 %
Docela ano.
21,7 %
Je mi to celkem jedno, hlavně když do domu neprší.
3,4 %
Ani moc ne.
3,4 %
Ne, je to hrozný kýč.
3,5 %
Celkem hlasovalo 1067 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám