Hlavní obsah
 

Jen pár kroků přes malý potůček a jste v domku s nádherným výhledem do krajiny

Přes zurčící potůček vede lávka do podlouhlého domku, jenž majitelům nabízí nádherný výhled do okolní krajiny plné zeleně i na rýžová pole. Dům v nedalekém sousedství japonské hory Tsukuba, v prefektuře Ibaraki, navrhli architekti z japonského ateliéru Naoi Architecture & Design Office tak, aby zcela zapadl do svého okolí.

 
Jen pár kroků přes malý potůček a jste v domku s nádherným výhledem do krajiny

Primárním cílem architektů při práci na domě v rovinaté části prefektury Ibaraki bylo začlenění okolní zelené přírody a pohledů na ni do každodenního života jeho majitelů tak, aby si doma mohli co nejlépe užívat pohodlí, ticha a klidu. Zároveň, dům samotný měl do tohoto prostředí co možná neviditelně zapadnout a působit v něm přirozeně.

Starosti každodenního rušného života jako by od příchozího odnášel už malý bublající potůček, který protéká úzkou předzahrádkou a přes který z ulice do domu vede krátká betonová lávka.

Host po ní vejde do zastřešeného vstupního prostoru, který je sice technicky vzato venkovní, ale zároveň, tím že je vepsán do půdorysu domu, je tak trochu i uvnitř.

Po několika podsvětlených betonových schodech pak vede cesta přímo ke vstupním dveřím – za nimi je již chodba, která příchozího zavede do obývacího pokoje. Ostatní místnosti jsou pak orientovány po stranách a tvoří linii rovnoběžnou s ulicí venku.

Před domem jsou rýžová pole.

Foto: Hiroshi Ueda

Jistou komplikací byl svažitý terén části pozemku, s čímž se architekti vyrovnali vybudováním opěrné zdi. Přes ni pak přesahuje základová deska stavby, která tak působí dojmem, jako kdyby plula vzduchem.

Jako v dobře skrytém doupěti

Zajímavým rysem interiéru je zapuštěná podlaha v obývacím pokoji, díky čemuž člověk sedící na sedačce má při pohledu ven pocit, jako by byl ponořen do přírody. Stupně, po nichž pak člověk vystoupá na terasu, navozují dojem, jak kdyby interiér představoval skryté a před okolním světem dobře chráněné doupě.

Architekti nechali vysadit před domem, na severní straně terasy, i osm metrů vysoký strom, břestovec západní, jenž při pohledu z obývacího pokoje zvětšuje hloubku tohoto pohledu.

V interiéru se hezky doplňuje moderní design s přírodními materiály, z nichž je například dřevěný nábytek, kamenné obložení krbu atd. Uspořádání interiéru pak v maximální míře využívá a zároveň i podporuje přirozené proudění vzduchu, i průchod světla interiérem. Klimatizace v této domácnosti má pouze záložní funkci.

Energetickou spotřebu chodu domácnosti snižuje důkladná izolace. Dům má užitnou plochu 156,54 čtverečního metru a kostru ze dřeva a oceli.

Ticho a štědrost přírody

„Tento domov dává obyvatelům příležitost užít si proměnlivý svět přírody a cítit se jeho součástí. Doufáme, že postupem času tato stavba, postavená blízko přírody, získá ještě větší charakter po boku nádherné krajiny kolem. Ticho a štědrost přírody nás uvolňuje a osvěžuje, obohacuje náš život a činí nás zdravějšími na těle i na duši. V tomto projektu jsme vytvořili udržitelný domov, který si tyto hodnoty bude uchovávat nezávisle na plynoucím čase,” říkají o stavbě architekti.

Anketa
Máte také sníženou podlahu v obývacím pokoji?
Ano, máme.
8.5 %
Mívali jsme.
4.3 %
Ne, ale kdybychom stavěli, určitě bychom to chtěli.
6.3 %
Ne, nemáme.
80.9 %
Celkem hlasovalo 540 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků