Hlavní obsah

Zahradu si na omezeném pozemku nemohli dovolit. Řešením se stal dvorek

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klienti japonského architekta Satoshiho Kurosakiho z ateliéru Apollo Architects & Associates si pořídili pozemek v klidném rezidenčním prostředí v japonském regionu Kanto. Na zahradu už moc nezbýval prostor, a tak si přáli mít alespoň pěkný dvorek. To se jim splnilo. Dokonce na něm mají pár stromků.

Foto: Masao Nishikawa

Dům má místo zahrady dvorek a terasu.

Článek

Stupňovitě se svažující pozemek nepravidelného tvaru byl tak akorát vhodný k tomu, aby na něm vyrostla betonová vila tvořená dvěma velkými objemy. Ten první, níže uložený, v sobě ukrývá především garáž pro čtyři vozy, jež je umístěna o něco výš než ulice. Povrch betonu je zde vytvořen otisky prkenného bednění.

Skrz garáž vede hlavní vstup do domu. Na hlavní podlaží domu se vychází po schodišti, eventuálně lze využít výtah, což je velmi praktické například při stěhování větších předmětů do domu, při cestě z velkého nákupu anebo se prostě bude hodit v pozdějším věku majitelů, kdy by mohla být pěší cesta už příliš vyčerpávající.

Hlavní podlaží je oživeno dvorkem a také zahradní terasou. Zde je rovněž umístěna uzavřená kuchyň (přání paní domu) s barovým pultem, u nějž může rodina jíst a zároveň vařit.

Z kuchyně se vstupuje do obývacího pokoje, kde je hlavní jídelní zóna. Obývací pokoj má kazetový strop a společně s kuchyní hledí na dvorek.

Foto: Masao Nishikawa

Hlavní jídelní zóna je v obývacím pokoji, v kuchyni je pak bar, u nějž lze jíst také.

Nízký schod odděluje od obývacího pokoje chodbu osvětlovanou denním světlem díky světlíku ve stropě. Ta přivede návštěvníka k prádelně, ale také k hlavní ložnici a dalším soukromým prostorám domu.

Svůj dům si nájemníci poznají hned. Podle oken

Tipy a trendy

Tyto pokoje jsou orientovány na zmiňovanou zahradní terasu, což jim dodává nejenom na romantické atmosféře, ale také zvyšuje jejich soukromí.

Samotný prostor terasy je rovněž velmi soukromým místem, díky čemuž zde rodina může trávit spoustu společných chvil bez starosti o to, zda není právě pozorována někým ze sousedství.

Anketa

Máte také u domu dvorek?
Ano, také.
46,7 %
Ne, máme jen normálně zahradu.
37,1 %
Ne, nemáme ani dvorek, ani zahradu.
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3534 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong...

Výběr článků

Načítám