Hlavní obsah

Aby co nejlépe využili malý dům, uspořádali architekti jeho interiér naruby

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako běžný tokijský rodinný dům je možné označit domov mladé rodiny s dítětem ve městě Suginami-ku v prefektuře Tokio. Navrhli ho architekti z ateliéru Apollo Architects & Associates. Jeho zajímavostí je uspořádání obou podlaží. Nepřipravený host může mít pocit, jako by byl dům zařízen naruby.

Foto: Masao Nishikawa

Právě přiznané krokve nesoucí prosklenou střechu daly domu název - List (Leaf).

Článek

Ačkoli je dvoupodlažní stavba uprostřed klidné rezidenční čtvrti, její interiér je řešen podobně, jako kdyby byl například zasazen do prudkého svahu. Jeho denní zóna je totiž v horním podlaží, zatímco soukromá, klidová zóna, je v přízemí.

Host je proto od vstupu veden chodbou ve tvaru písmene L ke schodišti a po něm vyjde do patra, kde jej překvapí spousta denního světla díky nápaditému řešení střechy.

V horním patře jsou totiž ponechané přiznané krokve nesoucí sedlovou, z velké části prosklenou střechu. Při pohledu vzhůru se člověku otevírá stejný pohled jako na žebroví listu. Právě proto architekti dům pojmenovali Leaf (List).

Toto nečekané řešení je ve skutečnosti dáno hustou zástavbou a tradiční úzkostlivostí Japonců, pokud jde o uchování jejich soukromí. Prosklená střecha tak nahrazuje okna, která by dům měl, kdyby stál na větší parcele a mohl si dovolit je něčím stínit.

Právě to, že architekti přivedli do interiéru světlo skrz střechu, bylo důvodem, proč také prohodit tradiční rozmístění funkcí podlaží a proč přímo pod ni umístili denní zónu tvořenou klasickým propojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Venkovní knihovna a dětská postel se střechou - vila hýří skvělými nápady

Tipy a trendy

Prostor pak pomáhá rozčlenit prosklený box, jímž z přízemí roste strom. Box zároveň tvoří světelnou šachtu, jíž se denní světlo dostává i do přízemí.

Zde pak host nalezne již zmiňované ložnice, z nichž každá má výhled do vnitřní zahrady se stromem. Rodina má sice v současné době zatím jen jednoho potomka, dva dětské pokoje však jasně svědčí o tom, že rodiče plánují ještě jednu ratolest. Místnosti doplňuje koupelna, umývárna a samostatná toaleta ukrytá v prostoru pod schody.

Dřevostavba stojí na zastavěné ploše 68 m², obě podlaží mají dohromady plochu 125,35 m². Pozemek, který měla rodina k dispozici, má výměru 137,22 m².

Anketa

Líbí se vám nápad prosklené střechy namísto oken vedoucích do ulice?
Ano, je to zajímavé.
66 %
Nezajímá mě to.
4,1 %
Ne, je to podle mě hloupost.
29,9 %
Celkem hlasovalo 1198 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám