Hlavní obsah

Dům učitele angličtiny nenásilně spojuje učebnu se soukromými prostory

3. 3. 2021, 6:06

Mladý učitel s rodinou si našel hezký pozemek ve městě Takacuki, v japonské prefektuře Osaka. Leží nedaleko řeky, a tak je i zde navzdory městskému prostředí cítit jistá blízkost přírody. V domě, který mu navrhl místní architekt Sumiou Mizumoto se svým týmem z ateliéru ALTS Design Office, nejenom bydlí, ale také vyučuje angličtinu.

Foto: I.T.P Planning

V domě žije rodina učitele, rovněž do něj přicházejí žáci, aby se učili angličtině.

Článek

Ústředním prvkem domácnosti schované do dvoupodlažní dřevostavby je prostor v japonském prostředí zvaný doma. Je to místo se snadno omyvatelnou podlahou, v současnosti obvykle betonovou, které slouží jako přechodový prostor mezi venkem a interiérem.

Také někdy může zasahovat do komory i kuchyně. Prostě všude tam, kde je pravděpodobné, že se podlaha bude často znečišťovat.

V tomto případě tento přechodový prostor propojuje nejen to, co je venku a co je uvnitř, ale také učebnu s čekárnou a soukromé části domácnosti rodiny. Důležitou funkcí je pak propojení. Neboť tam, kde by Evropané spíše budovali bariéru, aby si zachovali co nejvíce intimity ve svém vlastním domě, v tomto domě je naopak podporován pocit pospolitosti. Jednotliví členové rodiny o sobě neustále vědí, ale zároveň nemusejí nutně ztratit veškeré své soukromí.

V praxi to vypadá tak, že s přechodovým prostorem (semiexteriérovou chodbou) je například kuchyně propojena malým okénkem, a tak se rodina může přivítat s každým, kdo přichází kvůli výuce.

Rodiče nechali dceři s postižením postavit před domem cukrárnu. Splnili jí sen

Tipy a trendy

Ta probíhá v malé učebně, jež je zařízena v mírně živých barvách, aby se podpořila energie malých žáků. Se třídou sousedí čekárna, v níž si žáci odkládají a zároveň zde čekají, než započne jejich hodina.

Foto: I.T.P Planning

Velkou část domu zabírá neutrální prostor sloužící jak rodině, tak přicházejícím žákům.

Vlastní domácnost je pak rozdělena do dvou podlaží, kde přízemí slouží jako denní zóna. Je zde kuchyň s jídelním stolem, který je pokračováním ostrůvku s dřezem. Za kuchyní ke koupelna s vanou. (V patře je pak již jen toaleta.)

Naopak, z kuchyně směřuje pohled jednak na vyvýšený dětský koutek, ale také do obývacího pokoje, který je o jeden schod níže. Z obývacího pokoje se pak ještě vstupuje do malé pracovny.

Dům v tradičním stylu střeží soukromí svých obyvatel

Tipy a trendy

Po schodišti vedoucím kolem dětského koutku vzhůru vede cesta do patra, kde je hlavní ložnice rodičů a také dva dětské pokoje. Každý z nich má svou vlastní šatnu.

Dům stojí na pozemku o výměře 460 čtverečních metrů a svým majitelům nabízí užitnou plochu o velikosti 155,5 čtverečního metru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků