Hlavní obsah

Bydlení v minidomku z vlastnoručně zpracovaných stromů a se slepicemi v chatce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je nejvíce vyznavačů bydlení v mobilních minidomcích v Severní Americe a Austrálii, obrovský boom zažívá obliba tohoto životního stylu v současnosti rovněž ve Švédsku. Jako všude jinde, i v této severské zemi přitahuje především mladé lidi, kteří chtějí ušetřit za bydlení a prozkoumávat svět. Patří k nimi i David a Eliza Roxendalovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hnutí vyznavačů života v minidomcích zažívá boom i ve ŠvédskuVideo: Reuters

 
Článek

David a Eliza Roxendalovi žijí na okraji města Garpenberg, v provincii Dalarna, severně od Stockholmu. Podobně jako mnoho dalších, zejména mladých Švédů se rozhodli vzepřít se neustále rostoucím životním nákladům ve velkoměstech a začít bydlet „na svém”.

V domě, který si postavili sami, žijí a zároveň se věnují své firmě Rox Production. Ta je zaměřená na šíření nového minimalistického životního stylu. Svým vlastním životním stylem tak dávají příklad a poskytují návod, jak s minidomkem začít, jak jej postavit atd.

Sami postavili nejenom svůj domek, který vznikl přetvořením nákladního automobilu, ale například také malý kurník, který svým tvarem nápadně připomíná táborové chatky.

Osmatřicetiletý David a jeho žena Eliza se snaží žít zároveň tak, aby po sobě zanechávali co nejmenší uhlíkovou stopu. V praxi to znamená, že na stavbu a zařízení svého domu používají převážně recyklovaný materiál, případně vlastnoručně získaný. Patří k němu i například dřevo z lesa poničeného polomem, které si sami nařezali a vyrobili si z něj vše, co bylo třeba. K zateplení svého domku použili dřevěná vlákna a ovčí vlnu z místních zdrojů.

Jejich životní styl si v zemi našel spoustu příznivců, kteří oceňují nejenom ekologický způsob jejich života, ale i citlivost, s jakou svůj domov začlenili do přírodní krajiny a samozřejmě velkou úspornost oproti životu ve velkých městech. Jejich styl zároveň velmi vyhovuje lidem, kteří rádi žijí komunitním stylem.

Kruhová ložnice uprostřed přírody nabízí výjimečný zážitek

Tipy a trendy

„Mohu říci, že když se podíváte na hnutí milovníků minidomků ve Švédsku, tak zažívá naprostý boom. Jsem jedním z účastníků tohoto hnutí, které se právě odehrává,” říká o sobě David.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám