Hlavní obsah
Zdravá a chutná jídla mohou být i rychlá. Foto: Profimedia.cz

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta z českolipského Bistra HaryGround vás přesvědčí, že zdravá a chutná jídla mohou být i rychlá. Budete je mít hotová do půl hodiny! Dobrou chuť…

Zdravá a chutná jídla mohou být i rychlá. Foto: Profimedia.cz
Recepty na rychlé večeře plné chutí

Vepřová panenka v pistáciové krustě s máslovou zeleninou a švestkovou omáčkou

Foto: Tomáš Harašta

INGREDIENCE
  • 720 g vepřové panenky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 g mrazených švestek
  • 15 g cukru
  • 0,2 l červeného vína (čím kvalitnější, tím lepší omáčka)
  • 1 brokolice
  • 2 mladé mrkve
  • 1 paprika
  • 1 mladá cuketa
  • 1 svazek ředkviček
  • 30 g másla
  • 10 g nesolených loupaných pistácií
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

  • Rozpalte troubu na 140 stupňů. Na plotnu si připravte jeden rendlík na omáčku a druhý s osolenou vodou, zároveň si rozpalte pánev na maso.
  • Osolenou panenku vcelku vložte na rozpálenou pánev s olejem a opečte – zhruba minutu a půl z každé strany.
  • Následně přendejte maso do rozpálené trouby, troubu vypněte a po deseti minutách ji lehce pootevřete. Maso si krásně odpočine.
  •  V mezičase si připravte švestkovou omáčku. Vložte mrazené švestky do rendlíku na omáčku a zasypte je cukrem. Nechte zkaramelizovat a zalijte vínem. Švestky v něm rozvařte (zhruba 5 minut) a následně rozvar rozmixujte v mixéru. Proceďte přes cedník a vraťte do rendlíku, dosolte a přidejte malou kostku másla.
  • Následně si připravte zeleninu. Ve vroucí osolené vodě na maximálně 10 vteřin spařte růžičky brokolice (pomůže vám cedník či nerezové síto) a mladou nakrájenou mrkev. Spolu s ostatní nakrájenou zeleninou pak mrkev a brokolici vložte do pánve, kde se opékala panenka. Restujte asi 4–5 minut. Následně osolte, opepřete, přidejte zbytek másla a za neustálého míchání sundejte ze sporáku.
  • Oloupané pistácie rozmixujte do hladka, obalte jimi panenku a podávejte ji přelitou švestkovou omáčkou a s restovanou zeleninou.

Letní zeleninový salát s ovocem, kravským sýrem a mátovým vinaigrettem

Foto: Tomáš Harašta

INGREDIENCE
Na vinaigrette
  • 50 ml běžného oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • limetková šťáva z jedné limetky
  • hrst máty
Na salát
  • 2 okurky
  • 1 paprika
  • 1 svazek ředkviček
  • hrst třešní
  • 1 hruška
  • 1 nektarinka
  • 300 g kravského sýra
  • dávka mungo klíčků

POSTUP:

  • Vinaigrette: Všechno smíchejte v mixéru a pohromadě rozmixujte do emulze. Přes cedník přelejte do dávkovače či jiné nádoby. Vinaigrette by měl mít perfektně sladkokyselou chuť – pokud je moc kyselý, přidejte cukr, pokud málo, dodejte ocet. Dosolte dle chuti.
  • Salát: Pokrájejte a smíchejte všechny ingredience v míse. Přelijte vinaigrettem a můžete podávat.

Kapustové rizoto se škvarky ze slaniny, s máslovou zeleninou a petrželovým olejem

Foto: Tomáš Harašta

INGREDIENCE
  • 400 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 1 šalotka
  • 0,2 l dobrého bílého vína
  • 50 g parmazánu
  • 1/2 kapusty
  • 20 ml smetany
  • česnek dle chuti
  • 1 paprika
  • 1 cuketa
  • 1 svazek ředkviček
  • vyloupaný hrášek z pěti lusků
  • 100 g uzené slaniny
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • máslo

POSTUP:

  • Připravte si hrnec s osolenou vroucí vodou na kapustu, kastrol na rizoto a pánev na slaninu.
  • Nakrájenou kapustu vařte zhruba 10 minut, vyjměte z vroucí vody (tu nevylévejte) a vložte do pánve. Přilejte smetanu, česnek, osolte, opepřete. Restujte, dokud kapusta není krémová. Pak v mixéru rozmixujte do hladka.
  • Do připraveného kastrolu vlijte olej a na něm zpěňte šalotku, pak přidejte rýži. Tu jednu až dvě minuty restujte, aby zezlátla. Osolte a zalijte vínem. Víno vyvařte, poté postupně podlévejte vývarem z kapusty. Rýže se musí neustále restovat, takže vývar přilévejte po malých dávkách, trvá to zhruba 16 až 18 minut.
  • Ve chvíli, kdy je rýže na skus, přidejte pyré z kapusty, parmazán a část másla. Sundejte z plotny a neustále míchejte, dokud nebude rizoto hladce krémové.
  • Slaninu opečte dokřupava a na pánvi ji vyměňte za nakrájenou zeleninu. Tu restujte 3 až 4 minuty, osolte, opepřete, přidejte zbytek másla a odeberte z plotny. Máslo v zelenině pěkně rozmíchejte a můžete servírovat.

Kroupeto z červené řepy s kroketkami z ovčího sýra a petrželovým olejem

Foto: Tomáš Harašta

INGREDIENCE
  • 350 g krup
  • 2 střední brambory
  • 2 vejce
  • 150 g ovčího sýra
  • 30 g strouhanky
  • 10 g hladké mouky
  • 2 střední červené řepy
  • 20 ml červeného vinného octa
  • 15 g cukru
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • olej
  • 30 g másla

POSTUP:

  • Připravte si rendlík na brambory, další na kroupy a třetí na červenou řepu. Brambory uvařte ve slupce, pak je oloupejte, nastrouhejte a přidejte k nim ovčí sýr, jedno vejce a část strouhanky.
  • Ze směsi vytvarujte krokety. Dokonale vytvarované je osolte, obalte dvakrát v klasickém trojobalu (zbylé vejce, strouhanka a hl. mouka) a následně usmažte ponořené v oleji.
  • Kroupy uvařte doměkka.
  • Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do rendlíku, zasypte cukrem a dodejte malou kostku másla. Zkaramelizujte a zalijte hrnkem vody. Toto pak vařte doměkka, dokud se nevyvaří tekutina. Pak přidejte pěknou dávku vinného octa, osolte a dohladka rozmixujte.
  • Pyré smíchejte s kroupami a dle potřeby dochuťte solí, pepřem, cukrem a vinným octem. Petrželku rozmixujte s troškou oleje, přeceďte přes plátýnko a po naservírování můžete rodině popřát dobrou chuť.
Může se vám hodit na Zboží.cz:
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků