Hlavní obsah

Chléb starých Egypťanů ožil díky tisíce let starým kvasinkám

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochutnali byste chléb velmi podobný tomu, který servírovali již staří Egypťané? Právě takový nápad dostal britský vědec Seamus Blackley, jenž upekl chléb, jehož základem jsou kvasinky staré 4500 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Blackley, jenž sám sebe označuje v nadsázce za „gastroegyptologa”, získal ze starých egyptských hrnců kvasinky, které se mu podařilo reaktivovat, a použil je jako základ pro upečení nových bochníků. Svůj výtvor postupně monitoroval a výsledky sdílel s uživateli sociálních sítí.

Při získávání dávných kvasinek musel být velmi opatrný. „Použili jsme nenásilnou a sterilní metodu získání kvasinek ze spár dávných hrnců,” vysvětluje Blackley. K co nejdokonalejšímu napodobení struktury, chuti a vzhledu egyptského chleba Brit rovněž použil podobný typ obilí, jako kdysi používali staří Egypťané. Vše však musel přizpůsobit technologiím 21. století, což se podařilo.

Jak ale chléb, tematicky vyzdobený hieroglyfem, chutnal? Podle tvůrce jedinečného pečiva skvěle.

Blackley není sám, kdo našel zálibu v objevování dávných receptů a procesů. V květnu letošního roku se mnichům v belgickém opatství Grimbergen podařilo uvařit pivo podle středověkého receptu, který objevili v archivech. Podle převora tamního kláštera by však tehdejší pivo dnešním konzumentům příliš nechutnalo. Použity tak byly jen některé postupy a ingredience, aby chuť byla vhodná pro milovníky piva ve 21. století.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám