Hlavní obsah

Prediabetes varuje před cukrovkou

Diabetes, tedy cukrovka, je vážné onemocnění, jež přináší nejen zatěžující léčbu, ale také velké riziko dalších přidružených chorob. Vznik některých druhů cukrovky ovlivnit nelze, ovšem pro diabetes druhého typu, který postihuje především dospělé, si v mnoha ohledech připravujeme živnou půdu sami. Svým životním stylem. Varovat nás může, zjistí-li nám lékař prediabetes.

Foto: Profimedia.cz

I prediabetes se projevuje zvýšenou hladinou glukózy v krvi.

Článek

Už z názvu vyplývá, že jde o onemocnění před vznikem samotného diabetu, a to druhého typu. I prediabetes se projevuje zvýšenou hladinou glukózy v krvi, která ale nedosahuje hodnot typických pro samotnou cukrovku.

Dobrá zpráva je, že se obvykle dá zvrátit, vylepšit, nebo dokonce vyléčit prostě změnou životního stylu. Prediabetes ale rozhodně nelze brát na lehkou váhu, protože cukrovka se do deseti let vyvine až u poloviny pacientů, kteří jím trpí. A do tohoto stadia by neměl dojít nikdo, kdo tomu může jen trochu zabránit.

Civilizační choroba

Přitom se počet lidí, kteří si z ordinace odnášejí diagnózu diabetes, neustále zvyšuje. V roce 2018 bylo u nás již přes milion lidí, kteří by si měli pravidelně měřit i hlídat hladinu glukózy a kompenzovat své onemocnění. Velkou zátěží pro organismus je vznik jakéhokoli typu diabetu.

Výrazný úbytek váhy může vést k odstranění příznaků diabetu 2. typu

Zdraví

Cukrovku 1. typu má na svědomí poškození buněk tvořících inzulin ve slinivce břišní, a to vlivem dědičných faktorů, virové infekce nebo z neznámých důvodů. Lidé jí onemocní většinou již v mládí a s tímto typem má také nejvíce společného dětský diabetes.

Za cukrovku 2. typu pak může vliv pro člověka stále nového moderního života spojený s nadváhou a nedostatkem pohybu. Řadí se tak mezi civilizační choroby a riziko jejího vzniku roste s věkem potenciálních pacientů. Genetika může hrát roli v obou dvou případech, ale při prvním typu určitě větší. Gestační, tedy těhotenský diabetes je kategorií sám o sobě.

Diabetes mellitus 2. typu, jemuž prediabetes obvykle předchází, je autoimunitní onemocnění, kdy tkáně nedokážou reagovat na inzulin a glukóza se špatně dostává do buněk. Trpí jím přes 90 % všech diabetiků a jako ostatní typy cukrovky je zákeřný jak vlastním působením na organismus, tak i tím, že s sebou nese riziko vzniku řady vážných přidružených nemocí:

  • Diabetem způsobená nadváha či obezita (lidem s cukrovkou se kvůli změnám v organismu hubne hůře) a s ní spojené nebezpečné komplikace pro zdraví.
  • Diabetická neuropatie, což je postižení motorických, senzitivních i vegetativních nervů způsobující narušení hybnosti svalstva, smyslového vnímání a činnosti orgánů.
  • Významné riziko vzniku infarktu myokardu, mozkové mrtvice, cévních onemocnění.
  • Hrozí i vážné choroby ledvin.
  • Diabetická retinopatie, tedy onemocnění oční sítnice vlivem zvýšené hladiny cukru, které může vést i ke slepotě.

Prevence může zachránit život

Cukrovka 2. typu bohužel v poslední době postihuje pacienty v daleko mladším věku, než jak tomu bylo dříve. Důležitá je proto prevence již od dětství a mládí, a to v podobě zdravého životního stylu. Tedy rozumné stravy, pravidelného pohybu i péče o psychické zdraví, protože i stres je rizikovým faktorem pro vznik diabetů.

Počet léčených diabetiků v ČR roste, a bude hůř

Zdraví

Součástí tohoto procesu musejí být i pravidelné preventivní prohlídky u lékaře, na které mají pacienti nárok v rámci svého zdravotního pojištění. Praktik totiž kromě jiného sleduje i hladinu glukózy v krvi, jejíž zvýšení může odhalit nejen cukrovku, ale právě už prediabetes.

Nalezená zvýšená hodnota cukru v krvi (nalačno se pohybuje mezi 5,6 a 6,9 mmol/l) by měla být signálem pro přehodnocení způsobu pacientova života. Tyto hodnoty je totiž možné držet celoživotně na uzdě mnohdy jen správnou životosprávou.

K dispozici jsou ovšem i léky, ale řada pacientů takovou léčbu nakonec nepotřebuje vůbec. Podstatné je si uvědomit jak riziko vzniku diabetu, tak to, že tzv. cukrovkářskými zdravotními komplikacemi a přidruženými chorobami hrozí už prediabetes, i když v menší míře.

Prediabetes v kostce

  • Přibližně u čtvrtiny pacientů s prediabetem se neprojevují žádné příznaky a člověk může v tomto stadiu zůstat po zbytek života. Jak ale bylo řečeno, u cca poloviny prediabetiků se do deseti let vyvine diabetes druhého typu.
  • Příznaky, které můžete pozorovat, jsou únava, zvýšené pocení, nadváha, hraniční či vyšší krevní tlak nebo kolísání nálad.
  • Rizikovou skupinu tvoří lidé 45+ a ti, kteří mají v rodinné anamnéze cukrovku druhého typu nebo kardiovaskulární onemocnění. Pozor by si ale podle statistik měli dávat již i třicátníci.
  • Riziky pro vznik diabetu jsou sedavý životní styl, minimální nebo nulová fyzická aktivita, nadváha, obezita, vysoký tlak nebo i syndrom polycystických ovarií. Prediabetes se může vyvinout i z těhotenské cukrovky. Náchylnější k němu bývají pacienti trpící poruchami spánku.
  • V případě, že je prediabetes diagnostikován, je nutné omezit všechny rizikové faktory (snížit příjem cukrů, tuků, vyhýbat se alkoholu, cigaretám a začít s pravidelnou fyzickou aktivitou alespoň třicet minut pětkrát v týdnu).
  • Prediabetici, kterým se podařilo zhubnout i jen o pět až sedm procent své hmotnosti, oddálili riziko rozvinutí cukrovky až o 58 %.

Chytrý pomocník

Pro všechny pacienty s cukrovkou, ale i prediabetem, je klíčové časté měření hladiny glukózy v krvi, a to většinou z kapky krve z prstu.

Znát přesnou hladinu glykémie je při léčbě cukrovky zásadní

Zdraví

„Glukózové senzory přinášejí nové a do značné míry revoluční možnosti ve snaze zlepšit kompenzaci pacientů s diabetem. Senzory lze s úspěchem použít v situacích, ve kterých glukometry běžně selhávají, a to i v případech, kdy si pacient měří glykémii mnohokrát denně. Ani časté měření pomocí glukometrů totiž nedokáže dostatečně postihnout trend budoucího vývoje glykémie. K řadě poklesů i vzestupů glykémie navíc dochází bez povšimnutí mezi jednotlivými měřeními,” uvádí diabetolog Jan Šoupalze z 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Káva před snídaní zvyšuje riziko cukrovky

Začít den šálkem lahodné černé kávy je pro mnoho z nás něco zcela samozřejmého. Podle zjištění vědců se ale nejedná z pohledu zdraví o nic dobrého. Pití černé...

Výběr článků

Načítám