Hlavní obsah

Káva před snídaní zvyšuje riziko cukrovky

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začít den šálkem lahodné černé kávy je pro mnoho z nás něco zcela samozřejmého. Podle zjištění vědců se ale nejedná z pohledu zdraví o nic dobrého. Pití černé kávy nalačno zvyšuje až o 50 % hladinu krevního cukru, a pokud tak lidé budou činit pravidelně, zvyšuje se u nich významně riziko onemocnění cukrovkou 2. typu.

Foto: Profimedia.cz

Ranní káva

Článek

Předpokládá se, že kofein v nápoji brání svalům vstřebávat cukr, který dotyčný následně zkonzumuje. Z pohledu zdraví je tak lepší se nejprve najíst a až poté si dopřát šálek lahodné kávy.

„Téměř polovina z nás krátce po probuzení sahá po šálku černé kávy, a to zcela intuitivně. Čím více se přitom cítíme unavenější, tím volíme kávu silnější. Říkat tedy lidem, že je to špatně, je velmi těžké,” upozorňuje vedoucí studie James Betts z University of Bath.

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Zdraví

Když se tak stane občas, zřejmě se vůbec nic nestane, ale jakmile se jedná o pravidelnou záležitost, riziko onemocnění cukrovkou 2. typu se podle studie zveřejněné v British Journal of Nutrition skutečně zvyšuje.

Vědci požádali dobrovolníky, aby si hodinu poté, co vstanou, dali šálek silné černé kávy a následně zkonzumovali nápoj, jehož obsah kalorií byl podobný toastům s marmeládou či misce cereálií. Z následujícího opakovaného vyšetření vyplynulo, že tito lidé měli až o 50 % vyšší hladinu cukru v krvi než ti, kteří snídali to samé, ale bez toho, aby si předtím dopřáli kávu.

Nejzdravější způsob přípravy kávy

Zdraví

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám