Hlavní obsah

Výrazný úbytek váhy může vést k odstranění příznaků diabetu 2. typu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukrovka druhého typu může mít genetický základ, ale s větší pravděpodobností ji lze získat v důsledku špatného životního stylu. Pokud se tedy dotyční zaměří na svůj styl, začnou hledět na zdravou výživu a výrazně zhubnou, je velká pravděpodobnost, že dokážou projevy onemocnění cukrovkou ještě zvrátit. Potvrzují to výsledky vědecké studie DiRECT, kterou zveřejnili britští vědci na konferenci k diabetu.

Foto: Profimedia.cz

Výrazným zhubnutím může dojít k remisi cukrovky, kdy již nemocní nemusejí brát léky.

Článek

Vědci zjistili, že při zavedení nízkoenergetické diety a celkové změny životního stylu u téměř poloviny lidí s diabetem došlo k remisi onemocnění již během jednoho roku. Vědecké studie se zúčastnilo téměř 300 lidí, přičemž polovina z nich držela nízkoenergetickou dietu, při níž přijali kolem 825 až 853 kilokalorií za den.

Dříve přitom byli tito lidé zvyklí sníst až 3000 kcal za den (doporučený denní energetický příjem pro zdravou dospělou ženu je 2000 kcal a muže 2500 kcal). Podle vědců právě toto obrovské snížení kalorického příjmu spolu s úbytkem váhy bylo hlavní příčinou, proč u zhruba poloviny lidí na této dietě došlo k remisi cukrovky v prvním roce, další rok na to měla většina zkoumaných hladinu krevního cukru (glykémii) nižší než 6,5 mmol/l, která je považována za hraniční.

Lidé, kteří již nevykazovali příznaky diabetu, snížili svou váhu v průměru o 10,4 kg. Lidé s relapsem (opětovné propuknutí příznaků) diabetu naopak ztratili na váze pouhých 3,7 kg. Vědci ale zároveň upozorňují, že neexistuje žádný ideální úbytek váhy, který by měl za následek zaručenou remisi diabetu (vymizení příznaků).

Podle nich se jedná o zcela individuální záležitost, přičemž důležitou roli sehrává množství uloženého útrobního tuku, který ovlivňuje tvorbu inzulinu, klíčového hormonu regulujícího hladinu cukru v krvi. Některým účastníkům studie například stačilo shodit 5 kg, aby u nich došlo k remisi diabetu. A pokud je nabrali zpátky, vrátila se jim i nemoc.

Nová zbraň na cukrovku

Styl

„Je zcela nepochybné, že redukce viscerálního tuku u diabetiků druhého typu pomocí speciální nízkoenergetické diety zásadním způsobem ovlivňuje kompenzaci hladiny krevního cukru,“ reaguje na výsledky studie obezitolog a nefrolog Vladimír Teplan, odborný garant programu Cambridge Weight Plan.

Ve studii bylo doloženo, že redukce tělesné hmotnosti vedla k takovému zlepšení, že vedle dietních opatření nebyla již nutná další perorální antidiabetika a současně se stabilizovaly i další metabolické parametry a také hypertenze. Zásadním přínosem však podle Teplana bylo, že tento efekt přetrvával dlouhodobě i po již ukončené úvodní intenzivní dietní intervenci.

Příčiny civilizačních nemocí často najdeme v naší mysli

Zdraví

„Výsledky studie jsou významným pokrokem, kterým končí éra diabetu druhého typu jako nevratného a progresivního onemocnění. Je ale potřeba mít na paměti, že diabetes se může vrátit se znovunabytím hmotnosti,” potvrzuje Roy Taylor, profesor z univerzity v britském Newcastlu a jeden z vedoucích studie.

Obezita a cukrovka

„Výskyt obezity v České republice v posledních dekádách stoupá, s tím úzce souvisí i výskyt diabetu. Proto neustále roste i počet mladých lidí s tímto onemocněním,” varuje lékařka Petronela Janečková z diabetologické ambulance v Rumburku.

Obezita navíc souvisí s množstvím dalších zdravotních problémů, jako je hypertenze, poruchy metabolismu lipidů, neplodnost, výskyt rakovinových onemocnění, syndromy bolesti zad a nosných kloubů, také deprese a snížené sebevědomí.

Podle lékařky je samozřejmě ideální prevence. „Primární intervence v rámci rizikových faktorů je považována za levnější a jednodušší variantu než léčba již souvisejících onemocnění či komplikací. Studie poprvé uvedla termín remise diabetu a dává naději těm, kteří diabetes považují za další úděl, očekávatelný stav s ohledem na genetickou dispozici. Je potřeba si ale uvědomit, že dispozice neznamená automaticky nemoc a že z více než 70 % dojde k rozvoji diabetu vlivem životního stylu,” uzavírá téma.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zkrotit vlčí hlad

Vlčí hlad neboli nutkavé večerní nájezdy na lednici či špajz, kdy člověk sní doslova vše, co se mu dostane pod ruce, obvykle souvisí s nepravidelným...

Výběr článků

Načítám