Hlavní obsah

Odborník uvedl na pravou míru 11 nejčastějších dietních mýtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma hubnutí řeší mnoho lidí. Ne vždy je to ale tak jednoduché, jak si zpočátku mnozí myslí. Zvlášť když člověk vsadí na „osvědčené“ rady, které ve skutečnosti nepomohou. Jaké jsou největší dietní mýty, kterých není radno se držet?

Foto: Profimedia.cz

Mýty obklopují mnohá důležitá témata v lidském životě. Hubnutí a zdravé stravování nejsou výjimkou.

Článek

Výživový poradce, osobní trenér a také slavný autor knih Graeme Tomlinson se dlouhé roky věnuje stravování a také boření dietních mýtů, kvůli kterým lidé nedosahují výsledků, kterých chtějí. Jak sám britský Fitness Chef, jak se mu také říká, na svých stránkách uvádí, jeho prací je „bořit mýty, podpořit a vylepšit váš vztah s jídlem“.

Před nedávnem se zaměřil na 11 nejčastějších mýtů, které známe snad všichni (nejezte po šesté večer, vyřaďte sacharidy apod.). Bohužel také mnozí z nás vědí, jak těžké je se s nimi popasovat a že jen málokdy a málokomu zafungují.

Mýtus č. 1: Váha nelže

Nejběžnější metodou k měření pokroku při hubnutí je pro mnohé každodenní stoupání na váhu. „Zažil jsem lidi, kteří celý den nepili, aby při stoupnutí na váhu měli méně a vyhnuli se tak případnému posměchu okolí,“ uvádí jednu ze zkušeností odborník pro server Daily Mail.

Na co si dát pozor při stravování v rámci dietního plánu

Zdraví

Úbytek nebo nárůst hmotnosti jim pak podle nich „jasně ukazují“, zda jsou úspěšní, nebo naopak selhávají.

Kde je pravda: Mnozí lidé vidí jen číslo na váze a podle toho se řídí. Jenže hmotnost člověka netvoří jen tělesný tuk. Počítají se i svaly, voda, jídlo a často i oblečení. Proto může více či méně kolísat.

„Zkuste si raději místo vážení své pokroky fotografovat. Krátkodobě jsou totiž fotky mnohem přesnějším měřicím nástrojem a prokazují skutečný pokrok, ne jen nějaké číslo,“ radí Tomlinson.

Mýtus č. 2: Chce zhubnout tuk? Vyhněte se sacharidům

Nejen podle Tomlinsona neexistují žádné vědecké důkazy, které by jasně tvrdily, že eliminací sacharidů ze stravy zhubnete.

Kde je pravda: Místo ubírání sacharidů se podle něj soustřeďte raději na přidávání bílkovin. Může konzumovat jakoukoli směs bílkovin, sacharidů a tuků, pokud je váš celkový příjem kalorií nižší než spálené kalorie.

Šest potravin, které vás zasytí a dodají potřebnou energii

Zdraví

Také se ale ukázalo, že konzumace alespoň 1 gramu bílkovin na kilogram tělesné váhy každý den je prospěšná pro úbytek tuku. Protein (bílkovina) totiž při trávení spálí více kalorií a pomůže cítit se sytější.

Mýtus č. 3: Konzumací tuku budete přibírat

Tuk je nejkaloričtější makroživina s 9 kaloriemi na gram. Označuje se tak jako složka, kvůli které budete nabírat tělesný tuk. Jenže pojídání tuku samo o sobě tloustnutí nepodněcuje.

Kde je pravda: Můžete naopak jíst tuk a hubnout. Hlavním hlediskem by tak měly být celkové kalorie. Stejně jako u sacharidů není žádná prověřená studie, která by spojovala stravu bohatou na tuky s tloustnutím. Dieta s vysokým obsahem tuku sice může znesnadnit kontrolu příjmu kalorií, ale ani tehdy nemusíte nutně přibírat.

Kdy jsou tuky zdravé

Zdraví

Mýtus č. 4: Chcete zhubnout? Choďte do fitka

Fitness centra nebo posilovny se v poslední době staly synonymem snahy úspěšně zhubnout.

Kde je pravda: I když někomu jistě pomůže fakt, že bude mezi cizími lidmi, kde se více donutí k lepším výkonům, přesně cílené pohybové aktivity nejsou podmínkou k hubnutí. Stejně tak pomůže jakákoli jiná aktivita, která vás bude bavit a budete ji schopni vykonávat pravidelně – zkuste začít s 15 minutami denně a postupně čas navyšujte.

Mýtus č. 5: Jíte po šesté večer? Pak nezhubnete

„Upřímně, toto je velmi vtipné. Tvrzení, že tělo nemůže metabolizovat jídlo i v noci nebo že to, co sníte později večer, se mění v tuk, protože se nehýbete, abyste ho spálili, jsou opět vědecky nepodložená,“ tvrdí Tomlinson.

Proč byste nikdy neměli jíst oběd u počítače

Styl

Kde je pravda: Metabolismus se nezastaví ani se nemění v závislosti na denní době. I po 18. hodině může jíst, aniž byste tloustli – opět je klíčový celkový příjem kalorií během dne.

Pokud ale večerní svačinky hýří kaloriemi, možná je dobré se nad tím zamyslet. Nemusíte je ale hned vynechat, stačí je vyměnit za méně kalorickou variantu.

Mýtus č. 6: Máslo v kávě je dobré pro zdraví

Také jste už slyšeli pojem neprůstřelná káva? Jde o kávu, do níž se přidá kousek másla, které prý dodá tělu energii až na několik hodin (a učiní ho tak „neprůstřelným“), povzbudí myšlení a podpoří spalování tuků. „Ze všech dezinformací, které v tomto směru kolují, je tato nejsměšnější,“ tvrdí Tomlinson.

Kde je pravda: „Tvrzení jako tato jsou obyčejná pseudověda,“ tvrdí odborník. Přidávat pro výsledný úbytek tuku stovky kalorií navíc do nápoje, který vypijete během několika málo minut, je podle něj nesmysl.

Bez kávy se nerozjedu aneb Mýty o tom, jak dodat tělu potřebnou energii

Zdraví

A co se týče dodané energie, tak je hlavně díky kofeinu. Pokud tedy chcete hubnout, místo přidávání tuků se zkuste zaměřit na méně tučné varianty. Místo plnotučného mléka dávejte do latté nízkotučné, klasickou kolu zkuste vyměnit za tu bez cukru, pokud se bez ní nedokážete obejít.

Mýtus č. 7: Rostlinné oleje jsou špatné pro vaše zdraví

U mnoha různých typů potravin či složek jídelníčku se jednou tvrdí, že jsou prospěšné, jindy zase, že škodí zdraví. Podobné je to i s rostlinnými oleji, kterým někteří zdravotní guru nemohou kvůli jejich „škodlivosti“ přijít na jméno.

Kde je pravda: Rostlinné oleje ale naopak mohou prospívat kardiovaskulárnímu zdraví. A to díky nenasyceným mastným kyselinám.

Mýtus č. 8: Být veganem prospívá zdraví

Zarytí zastánci výhradně rostlinné stravy tvrdí, že právě jejich životní styl je z hlediska zdraví ten nejlepší.

Veganství: Zdravé stravování, nebo cesta k nemocem?

Styl

Kde je pravda: Je pravda, že pokud jste dříve konzumovali živočišnou stravu plnou nekvalitních produktů, přechod na rostlinnou by vám nejspíš ze zdravotního hlediska prospěl. Jenže je třeba vědět, že i živočišná strava je plná prospěšných věcí – vitamínů a minerálů. Pokud je zcela vyloučíte a zaměříte se jen na rostlinnou stravu, důležité živiny z vaší stravy jednoduše vypadnou. A ne všechny dokáže rostlinná strava nahradit či dodat.

Mýtus č. 9: Pro hubnutí tuku přijímejte jen 800 kalorií denně

Dieta specificky zaměřená na konzumaci pouhých 800 kalorií denně je v poslední době velmi populární. Jenže je to naprosto nedostačující.

Kde je pravda: Lze zhubnout i s více přijatými kaloriemi. Uvedený postup je obecně nejen nereálný, protože každý člověk je jiný a stejná hodnota kalorií tak nebude vyhovovat všem, z dlouhodobého hlediska je to i neudržitelné. Už jen proto, že byste po čase byli dost unavení, navíc s takto malým příjmem se častěji dostavuje hlad.

Jak zkrotit vlčí hlad

Zdraví

Mýtus č. 10: Existuje dobré a špatné jídlo

Ve společnosti se poměrně ve velkém rozmohlo rozdělení potravin na ty, díky kterým budeme zdraví, a na ty, které nás naopak činí tlustšími nebo způsobují různé nemoci.

Kde je pravda: Tento postoj ale podle Tomlinsona může ve výsledku poškodit hlavně naše duševní zdraví. Navzdory obecně šířenému strachu neexistuje žádné jídlo, které by vás samo o sobě učinilo nemocnými, nebo naopak zdravými. Opět je nejdůležitější počet kalorií a živin, které konzumujete.

Naopak věřit tomu, že některé potraviny jsou špatné, vede jen k dalšímu pocitu viny, když jim někdy neodoláte. Což škodí duševnímu zdraví. A čím více si budete něco zakazovat, o to víc na to budete myslet a mít chuť.

Které potraviny mají více nezdravých tuků

Zdraví

Takže si bez obav čas od času do vyváženého jídelníčku zakomponujte i to, co není příliš výživné, ale potěší vás to. Jedině tak sami v sobě utišíte emocionální zmatek, pocity viny nebo stud z toho, že jste si dali něco „zakázaného“.

Mýtus č. 11: Vaše váha definuje vaši hodnotu, osobnost

Věřit tomu, že vaše hmotnost vás definuje jako člověka, a to, co v životě dokážete, je věc, které není radno věřit.

Kde je pravda: Pravdou je, že hubnutí z vás neudělá automaticky dobrého člověka. I když nám společnost tvrdí, že budeme „lepší“, když nějaké to kilo shodíme. Jenže hubnutí je jen fyziologická změna. To, co se nám honí v hlavě, nezmění.

Péče o duševní zdraví aneb Pozor na rané známky deprese či úzkosti

Zdraví

„Pokud i vám běží hlavou negativní myšlenky spojené s vlastní osobou či váhou, pak si uvědomte jedno. Máte-li co jíst, vlastní postel a střechu nad hlavou, je všechno ostatní poměrně bezvýznamné. V životě dokáže velké věci, pokud budete v celkové duševní pohodě. Kila s tím nemají nic společného,“ uzavírá Tomlinson.

Reklama

Výběr článků

Načítám