Hlavní obsah

Na co si dát pozor při stravování v rámci dietního plánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec vánočních svátků a nový rok nahrávají zahájení diet. Striktní režim má ale často za následek, že zdravý způsob stravování skončí stejně rychle jako začal. Jak poznat, že vaše aktuální dieta není dlouhodobě udržitelná?

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

1. Při dietě máte hlad

Pokud patříte mezi skupinu lidí, která si dietu automaticky spojuje s hladem, pak vězte, že jste na omylu. „Hlad by neměl být součástí žádné diety,“ říká registrovaná dietoložka Amanda Frankenyová pro Huffington Post.

Váš dietní plán by měl zahrnovat širokou škálu potravin a dostatečné množství kalorií, od sacharidů v podobě celozrnných výrobků, přes ovoce, zeleninu, zdroje bílkovin a zdravých tuků.

Než začnete cvičit kvůli hubnutí, zbavte se nejprve bolesti zad, kloubů a svalů

Zdraví

Frankenyová uvádí, že ženy by podle ní měly konzumovat okolo 2000 kilokalorií denně a muži okolo 2500 denně. Tyto hodnoty je ale vždy potřeba přizpůsobit věku, hmotnosti, aktivitě a dalším faktorům.

2. Váš stravovací plán není flexibilní

Neexistuje jednotný výživový plán, který by vyhovoval všem. Nespoléhejte se proto na volně dostupné dietní plány na internetu. „Vždy je potřeba brát v úvahu vaše osobní potřeby, životní styl a preference,“ říká dietoložka Marissa Meshulamová.

Pokud například nesnášíte tofu, nenuťte se do jeho konzumace. Místo toho zařaďte do svého režimu potravinu, která se pyšní podobnými hodnotami, ale chutná vám.

3. Diety, které vyřazují celé skupiny potravin

Dietám, které doporučovaly konzumovat pouze grapefruity nebo zeleninové polévky, naštěstí odzvonilo. I tak se ale s nimi můžeme stále setkat v propadlišti internetu.

„Dejte si pozor na jakoukoliv dietu nebo osobu, která vám radí, abyste ze svého jídelníčku vyškrtli celou kategorii potravin. Příkladem jsou dlouhodobě démonizované sacharidy, které ale v přiměřeném množství do zdravého jídelníčku patří,“ říká dietoložka Kim Rose Francisová.

4. Moralizování jídla

„Vynechejte diety, které ve vás vyvolávají pocit viny. Když označujeme potraviny jako dobré nebo zlé, ovlivňuje to naše vnímání a chování kolem nich. V praxi to pak může vypadat tak, že například cukr nebo bílý chléb jsou často v kolonce špatných potravin a my je přesto vnímáme pozitivně, protože jsou součástí oslav. Jejich konzumaci si pak vyčítáme,“ říká Frankenyová.

Naučte se proto naslouchat svému tělu a dovolte si požitky v přiměřené míře. Jen tak docílíte dlouhodobé spokojenosti.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Obezita se definuje jako stav, ve kterém přirozená energetická rezerva člověka uložená v tukové tkáni stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Nejde...

Zdravé mlsání, po kterém nepřiberete

Nedokážete odolat chutím na sladké, které se během chladných měsíců ještě zvyšují? Máme pro vás dobrou zprávu. Pokud se jedná o přirozené sacharidy, a navíc...

Výběr článků

Načítám