Hlavní obsah

Péče o duševní zdraví aneb Pozor na rané známky deprese či úzkosti

Duševní zdraví bývá často hodnoceno velmi černobíle. Buď jste v pořádku, nebo máte problém. Realita je bohužel trochu více „barevná“. Jak poznat, že z běžné každodenní pohodové nálady sklouzáváte špatným směrem a hrozí vám deprese?

Foto: Profimedia.cz

Nápor na duševní zdraví lidí je v posledních letech značný. I proto je třeba brát vážně i drobné známky, že nemusí být vše v pořádku.

Článek

K rozpoznání prvotních příznaků, že se s vaším duševním zdravím něco děje, vede několik cest. Pomoci může například zapisování nálad do deníku a jejich zpětná kontrola, která dá ucelený pohled na širší časové období.

„Vyplatí se rovněž čas od času poptat se milované osoby, jaký z vás má pocit. Jestli si nemyslí, že se s vámi něco děje, protože si ceníte jejího názoru,“ radí pro Women’s Health magazine psychiatrička na Yaleově univerzitě v americkém Connecticutu Ayana Jordanová.

Duševní zdraví versus práce či jiné osobní úspěchy aneb Kdy je třeba zpozornět

Zdraví

A samozřejmě umět rozpoznat drobné náznaky, které mohou poukazovat na změnu duševního zdraví. „Rozhodně si pamatujte, že žádný problém není příliš malý na to, abyste nevyhledali pomoc,“ dodává.

Opakující se sebekritika

Pokud se nemůžete plně soustředit na práci a hlavou se vám neustále honí negativní myšlenky ve spojení s událostmi ve vašem životě, je třeba zpozornět.

Možná si myslíte, že máte tu největší smůlu na světě, že vás nepotká nikdy nic dobrého nebo že neustále selháváte. Pokud to tak je, je vhodné se poradit s odborníkem, z čeho takové myšlenky plynou a jak se od nich posunout dál.

Deprese a úzkost se u mladistvých během pandemie zdvojnásobily

Styl

„Jednorázové či sporadické myšlenky podobného typu nenaznačují potřebu terapie. Pokud se ale opakují, či jsou trvalé, vytvářejí stres nebo zasahují do fungování běžného života, pak terapie dozajista potřeba je,“ uvádí psychoterapeutka Daksha Aroraová.

Uvázli jste v minulosti a bojíte se budoucnosti

Pokud často vzpomínáte na minulost a snažíte se ji v přítomnosti znovu oživit, může to být známkou toho, že nejste spokojeni se svým současným stavem a nevěříte v lepší, světlejší budoucnost – což jsou známky začínajícího kolísání duševního zdraví.

Jak si poradit se sociální úzkostí, nepříjemným fenoménem poslední doby

Zdraví

Zkuste si udělat plán, jak přijmout aktuální situaci a dosáhnout budoucích cílů, abyste byli spokojenější s tím, kde zrovna jste a kam směřujete, radí Aroraová.

Cítíte vinu za věci, které nemůžete ovlivnit

Často viditelným faktorem posledních měsíců je i stav, kdy řada lidí pociťuje, že ve spojení s pandemií koronaviru pro ně daná situace se sociálním omezením byla přínosná a vlastně z toho svým způsobem těžili. Návrat k normálu je naopak poněkud děsí.

„Dostat“ ze sebe tento pocit, byť jen psaním, případně svěřením se odborníkovi nebo terapeutické skupině, může pomoci se zbavit jeho tíhy či viny za něj a uvědomit si, že takových lidí je rozhodně víc a určitě není třeba se za to stydět.

Jaké změny v chování mohou naznačovat depresi

Zdraví

Nikdy nejste dost dobří

Zpochybňování vlastních hodnot je běžné – z hlediska duševního zdraví to ovšem není vůbec pozitivní, navíc řada lidí neumí najít vhodné argumenty, jak takové myšlenky zpochybnit.

Pokud se i vy neustále snažíte dosáhnout naprosté dokonalosti, je vhodné si co nejdříve promluvit s někým, kdo vám pomůže zjistit, proč máte takové tendence. Podle odborníků vám to pomůže předcházet řadě úzkostí a depresí z toho, když něčeho dokonalého nedosáhnete. Dokonalosti ve všem totiž dosáhnout nelze. Zkuste proto raději upřednostnit ocenění jakéhokoli pokroku, který uděláte, před nereálnými výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám