Hlavní obsah

Na koloběžce nejen za zábavou, ale také kondičkou a zpevněnou postavou

Toužíte do svého každodenního stereotypu zařadit pohyb, který by vás bavil a zároveň byl pro vaše tělo maximálně přínosný? Pak právě pro vás máme jeden zaručený tip - jízdu na koloběžce nebo také koloběh. Je jedno, zda sportujete, nebo ne a kolik je vám let, jízda na koloběžce je vhodná pro každého.

Foto: Profimedia.cz

Efekty koloběhu mohou být pro naše zdraví obrovské.

Článek

Pokud je prováděna správně a na kvalitní a dobře nastavené koloběžce, pak má i celou řadu zdravotních benefitů, včetně lepší fyzické kondice a zpevněné postavy.

Jízdou na koloběžce celkově stabilizujete trup a přirozeně aktivujete většinu svalových partií, zpevníte tak paže, zadek i nohy, a na rozdíl od jízdy na kole nezatížíte záda a zároveň podpoříte kondici kloubů dolních končetin. I z tohoto důvodu je vhodná i pro lidi s bolestmi zad včetně oblasti bederní páteře.

Koloběžka má překvapivě přínos i pro zlepšení vaší paměti a soustředění – při jízdě totiž střídáte nohy, takže nutíte k činnosti nejen mozkovou hemisféru, která je spojena s vaší dominantní nohou, ale i tu druhou, což přispívá k prokrvení mozku a k rozvoji inter-hemisférických propojení.

Další výhodou je, že během jízdy na koloběžce nepřetěžujete klouby, protože pneumatiky odpruží případné otřesy.

Jak vybrat správnou koloběžku

Efekty koloběhu mohou být pro naše zdraví skutečně obrovské, ovšem skutečně pouze za předpokladu, že vyberete správný typ koloběžky, vhodný pro vaše záměry i fyzickou dispozici – jiný model se hodí do města, s jiným bezpečně zdoláte lesní terén.

Na kolo bezpečně. Jak vybrat cyklistickou přilbu

Žena

„Kromě toho je pak také zapotřebí hledět na výšku nášlapné plochy, výšku řídítek a celkovou geometrii. Jedině tak budete na koloběžce skutečně dobře stát a během pohybu dokážete tělu odlehčit,” radí odborníci z Kostka bike.

Proto je tak důležité nepodceňovat výběr správného modelu. Při špatné volbě koloběžky vám hrozí přetěžování kyčelních kloubů a kotníků, mohou trpět kolena a po krátké době se dostaví celková svalová dysbalance, ba dokonce i nepříjemné bolesti zad. A to určitě nechcete.

Čím větší kola u koloběžky zvolíte, tím rychleji a obratněji se budete pohybovat.

Trh dnes nabízí celou řadu variant a modelů. Jednak se speciálními úchyty na auta, skládací modely, ale i speciální typy určené pro jízdu s dětmi či pro venčení a sportování se psem.

Pro lidi s horší fyzičkou jsou vhodné i hybridní stroje s chytrým ovládáním, které umožní ujet mnohem větší vzdálenost, než by člověk zvládl sám.

Pokud vám nejde o fyzičku a chcete si jen užít čas na čerstvém vzduchu, případně si usnadnit a zrychlit přesun z bodu A do bodu B, pak můžete volit plně elektrickou koloběžku. V dnešní době se jedná též o velmi praktickou záležitost zejména do měst. Nicméně zde opravdu nejde o fyzickou aktivitu jako takovou, ale spíše o ekonomické a ekologické řešení pohybu po městě a okolí. „Při aktuálních cenách energie vás vyjde 45 kilometrů na přibližně 4 koruny,“ upozorňuje Petr Uher, odborník FAST ČR.

Foto: archív firem

Kickbike City G4 koloběžka bílá, na malé a střední vzdálenosti, 9490 Kč; Elektrická koloběžka Sencor Scooter Two Long Range, dojezd až 45 km, 10 989 Kč; Kostka Tour Max G6 - sportovní turistická koloběžka s velkými koly pro každodenní použití, 10 990 Kč

Ať už se budete rozhodovat o jakékoliv koloběžce, jedno společné pravidlo platné za všech okolností zní – nechtějte na výběru šetřit, ať už na úkor konstrukce, nebo ve prospěch líbivějšího designu.

Hranice mezi jízdou zdraví prospěšnou a jízdou zdraví poškozující je velmi tenká a mohlo by se vám to ve zlém vrátit.

Technika odrazu

Tak jako všude jinde, i při koloběhu je důležitá správná technika. Nicméně většinou se jedná o zcela přirozený pohyb. Prostě pevně chyťte řídítka, jednou nohou stoupněte na stupátko a druhou se odrazte.

„Odrážení jednou nohou je velmi příjemný a přirozený pohyb, kdy je stojná noha v zadní části stupátka, trup vzpřímený a odrazová (švihová) noha se po odražení chodidlem od země dle potřeby zanožuje. Ihned cítíte, jak pracují jednotlivé partie, nohy, zadek, a pro mě bylo překvapením, jak moc při tomto pohybu pracuje trup, břicho a v neposlední řadě paže. Ty u většiny žen představují problém, proto i zde spatřuji výhodu oproti kolu,” upozorňuje fyzioterapeutka a instruktorka koloběhu Lenka Fasnerová.

Co lidi nejvíc motivuje ke cvičení

Zdraví

V pravidelném pohybu je tak celý pohybový aparát, včetně aktivace hlubokého stabilizačního systému se zádovým a břišním svalstvem.

A nezapomeňte po několika odrazech vystřídat nohy! Mějte na mysli, že noha, která bolí více, je ta, na které stojíte a při každém odrazu tak na ní v podstatě dřepujete.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám