Hlavní obsah

Jak snížit riziko úmrtí z jakékoli příčiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelný pohyb je pro naše zdraví prospěšný, o tom není pochyb. Zapomínat bychom ale neměli také na posilování svalů. I to může výrazně ovlivnit kvalitu našeho života.

Foto: Profimedia.cz

Nejen posilování ve fitness centru, ale třeba také náročnější práce na zahradě, mohou přispět ke sníženi rizika úmrtí z jakýchkoli příčin, tvrdí studie.

Článek

I pouhá půlhodina až hodina posilování svalů každý týden, jako je zvedání závaží nebo náročnější práce na zahradě, může podle nové studie (která trvala tři desetiletí) snižovat riziko úmrtí z jakékoli příčiny, a to až o pětinu.

Zpráva, která byla publikována v časopise British Journal of Sport Medicine, uvádí, že byla provedena analýza celkem 16 nezávislých studií, které zahrnovaly dospělé ve věku 18 až 97 let bez větších zdravotních problémů, kteří byli sledováni po dobu nejméně dvou let.

Cvičení ovlivňuje téměř každou buňku v těle, nejde jen o hubnutí

Zdraví

Již delší dobu bylo posilování doporučováno jako obecná aktivita přínosná pro zdraví pohybového aparátu, zdravotníci si ale dlouho nebyli jisti, jaká je optimální „dávka“. Po vyhodnocení dat pak přišli s již zmíněným údajem 30-60 minut každý týden, souběžně prospěšným i pro snížení rizika úmrtí. Dále už ale neprokázali, že by časová aktivita delší než hodina týdně riziko i nadále snižovala.

Kromě běžných fitness posilovacích aktivit, jako je třeba cvičení s odporovými gumami, ale i cvičení využívající vlastní váhu, mohou podle odborníků dostačovat i aktivity jako náročnější zahradničení, ale také třeba taiči, jóga nebo pilates.

Zbavte se pomocí jednoduchých cviků bolesti krční páteře

Zdraví

Dospělým odborníci obecně doporučují minimálně 150 minut středně intenzivní aktivity týdně plus zmíněné posilovací aktivity alespoň dvakrát do týdne. Jak totiž zjistili, nejvíce zdravotních přínosů měli lidé, kteří dělali pravidelně obojí.

Podle studie z roku 2018 provedené na univerzitě v irském Limericku má silový trénink pozitivní vliv nejen na fyzické zdraví, ale i duševní. Podle jejích dat totiž i významně snižuje symptomy deprese. Proto by podle některých lékařů mohl být právě silový trénink používán jako alternativa nebo doplněk k léčbě depresivních symptomů.

Péče o duševní zdraví aneb Pozor na rané známky deprese či úzkosti

Zdraví

„Největší zlepšení byla obecně sledována u dospělých s již indikovanou mírnou až středně těžkou depresí ve srovnání s dospělými bez podobné aktuální diagnózy. I u výraznějších trvajících depresivních symptomů se tak odporový cvičební trénink jeví jako velmi účinný,“ uzavírá pro server Independent postgraduální výzkumník Brett Gordon.

Reklama

Výběr článků

Načítám