Hlavní obsah

Zbavte se pomocí jednoduchých cviků bolesti krční páteře

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše tělo nám dává neustále najevo, když se mu něco nelíbí. Varovných signálů je přitom mnoho a jistě jste na některé narazili i vy – například na bolesti krčního svalstva, šíje nebo beder. Za těmito problémy obvykle stojí sedavý způsob života, nedostatek pohybu a pravidlem bývá i přemíra stresu. Abyste se těchto problémů efektivně a dlouhodobě zbavili, zkuste pár jednoduchých cviků.

5 jednoduchých cviků pro mobilizaci krční páteřeVideo: Novinky

 
Článek

Nejčastější příčinou bolestivé krční páteře bývá svalová nerovnováha, kterou je možné vyřešit správným držením těla a cvičením, které vás zbaví nejen bolesti, ale i stresu.

Protahovací cviky na krční páteř můžete provádět v posilovně, v rámci jógy nebo třeba doma u televize.

Jak předcházet bolestem zad při dlouhém sezení

Zdraví

Než se ale dáte do samoléčby, v případě výrazných zdravotních potíží raději vždy navštivte neurologa či alespoň fyzioterapeuta.

„Fyzioterapeut je schopný na základě pečlivé diagnostiky zhodnotit funkční stav krční páteře a posléze i dohlédnout na správnou techniku provedení cviků,” doporučuje fyzioterapeutka Eva Juráková z Lékařského domu Praha 7.

Na paměti mějte také to, že jedna návštěva vás nespasí a že doporučené cviky je nutné provádět ideálně každý den.

„Pokud nemáte velké zdravotní obtíže, nebo se snažíte o prevenci, zařaďte protahovací cviky ke svým tréninkům v posilovně či jiné sportovní aktivitě, které se pravidelně věnujete,“ doporučuje trenérka Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Jak na samotné uvolňovací cviky

Skvělými cviky, díky kterým mobilizujete krční páteř, a zároveň vám pomohou zbavit se postupně bolesti, jsou různé druhy jemného kroužení a rotace v šíji a ramenou.

Podívejte se s námi na 5 takových cviků, které si pro vás v přiloženém videu připravila instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Jak se liší dispozice žen a mužů k pohybu

Rozdělování sportů na mužské a ženské může dnes leckomu připadat jako přežitek. Navíc třeba kulturistky nebo zápasnice a muži jogíni či tanečníci nejsou žádnou...

Pět jednoduchých cviků pro posílení rukou

Bicepsy, tricepsy a ramena jsou jednou z nejčastějších partií na posilování. Pět cviků si pro Novinky připravil fitness trenér Štěpán Ruszkowski z pražského...

Výběr článků

Načítám