Hlavní obsah

Cvičení ovlivňuje téměř každou buňku v těle, nejde jen o hubnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V touze zhubnout povánoční kila se na začátku každého roku plní posilovny a nejrůznější fitness centra. Bohužel jen málokomu vydrží tato lednová euforie až do března, a to především kvůli tomu, že výsledky se nedostavují hned. Benefity cvičení jsou ale i jinde než jen ve snaze zhubnout. Vaše úsilí doslova pocítí každá buňka v těle.

Foto: Profimedia.cz

Benefity cvičení jsou i jinde než jen ve snaze zhubnout.

Článek

„Jak ukazují mnohé vědecké studie, cvičení ovlivňuje téměř každou buňku v těle a ovlivňuje tak nejen svaly, srdce, ale i všechny ostatní orgány,” vysvětluje Glenn Gaesser, profesor fyziologie cvičení na College of Health Solutions v americké Arizoně.

Kromě hubnutí tak může cvičení podpořit bystřejší mysl, lepší spánek, minimalizovat depresi a úzkost, posílit svaly a kosti či snížit rizika srdečních chorob, mozkové mrtvice, cukrovky, rakoviny prsu, tlustého střeva a dalších orgánů.

K získání maximálních benefitů pro naše zdraví přitom stačí provádět fyzickou aktivitu středně těžké intenzity 150 až 300 minut týdně či intenzivní aktivitu 75 až 150 minut týdně.

Běhání do schodů zlepšuje kondici, ale pozor na techniku

Zdraví

„Cvičení zlepšuje zdraví bez ohledu na ztrátu hmotnosti. I lidé s nadváhou, kteří pravidelně cvičí, na tom tedy mohou být po zdravotní stránce lépe než štíhlí lidé, kteří necvičí,” upozorňuje pro odborný magazín iScience Glenn Gaesser.

Jak ukazuje nejnovější vědecká studie, zvýšení fyzické aktivity nebo zlepšení kondice je spjato se snížením rizika úmrtí o 15–60 procent.

Dlouhověkost, jak ukázala studie JAMA Open Network, navíc podporuje i samotná chůze. Lidé středního věku, kteří ujdou v průměru 7000 kroků denně, mají o 50 až 70 procent nižší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu, srdeční choroby nebo jiné příčiny v příštím desetiletí než ti, kteří chodí méně.

„Cvičení je medicína a lékaři by měli lidem pohyb jako takový i předepisovat,” upozorňuje sportovní lékař Robert Sallis.

Sport dětem pomáhá lépe se vyrovnávat s životními vrcholy a pády

Děti

Když lidé začínají cvičit, pak obvykle první věcí, kterou pocítí, je lepší nálada, příliv energie a lepší spánek. „Pokud ve cvičení pokračují, pak se to ale zobrazí i na jejich zdraví, a to zejména trpí-li nějakou chronickou nemocí, jako například cukrovkou, srdeční chorobou, cholesterolem, rakovinou apod.,” dodává Sallis.

Začít hýbat se tak může úplně každý. Nejde přitom o žádné rekordy a maratony. Úplně postačí pravidelná chůze.

Pokud tedy chcete hubnout, což se vám ale ani díky cvičení zatím nedaří, neklesejte na mysli a cvičte dál. Vaše fyzická kondice je z pohledu zdraví mnohem důležitější než shozené kilogramy. Pohyb prospívá úplně každému, a i když jste štíhlí a nehýbete se, vystavujete se stejnému riziku onemocnění jako necvičící lidé s nadváhou.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám