Hlavní obsah

Jak si zachovat zdravý životní styl i v době karantény

Novinky, lin

V současné době je udržení štíhlé postavy těžší než kdykoli předtím. Fitcentra jsou zavřená, naopak dvířka ledničky stále otevřená. Jak si zachovat zdravé návyky i v prostředí domova, aby nás přátelé po ukončení karantény poznali?

Foto: Profimedia.cz

I cvičení doma může být zábava.

Článek

Nouzový stav a omezený pohyb osob vyhlášený vládou v posledních několika dnech a týdnech, který přinesl výrazné zpomalení veřejného života a uzavření všech zařízení včetně fitness studií, znamená pro mnoho lidí obrovskou změnu v životní situaci, se kterou se musí vypořádat.

„Téměř 60 % dospělé populace má nadváhu a obezitu. Karanténa a omezení množství volných aktivit může paradoxně nastartovat i pozitivní změnu uvědomění si, co je důležité, co méně, a že zdraví je zcela zásadní. Je možné využít tento čas a dokonale se poznat. Není cílem nyní držet nějaké redukční diety a hubnout. Při omezení pohybu by to bylo na úkor aktivní tělesné hmoty. Ale určitě je dost času jídlo zaznamenat a začít rozumět tomu, co a proč jíme a pijeme,” říká Martin Matoulek, předseda České společnosti tělovýchovného lékařství.

Uvědomělý jídelníček

Strava se na našem těle podepisuje nejvíce. Ostatně ne nadarmo se říká, že zdravý jídelníček tvoří 70 % úspěchu, pokud chcete hubnout nebo si udržet štíhlou postavu. I v karanténě se proto snažte dodržovat zásady zdravé stravy.

Jak se vyhnout přejídání při práci z domova

Zdraví

Nemusíte hned počítat všechny kalorie, které do sebe během dne dostanete. Důležité je se vyhnout rafinovanému cukru, bílému pečivu a nezdravým polotvarům, a naopak vsadit na kvalitní bílkoviny a ovoce a zeleninu.

Pamatujte ale, že jídlo by mělo být požitek. Nenuťte se proto do potravin, které vám nechutnají, i přesto, že jsou zdravé.

Cvičení online i procházka

Sport a trénink jsou důležitou součástí tělesného a duševního zdraví. Zlepšují nejen fyzickou kondici, přispívají k posílení imunity a pomáhají rovněž k dosažení psychické a fyzické rovnováhy obzvláště v nelehkých časech.

Podle studie Univerzity Nového Jižního Walesu postačuje dokonce jeden trénink týdně ke snížení rizika deprese.

Pět jednoduchých cviků pro posílení rukou

Zdraví

Pokud chcete své tělo zesílit nebo si udržet formu, vsaďte na domácí cvičení. Na internetu najdete bezpočet videí, podle kterých můžete procvičit celé tělo, ale také jednotlivé partie. Vybírat můžete mezi lekcemi jógy stejně jako vysokointenzívními HIIT cvičeními.

„Cvičit můžete doma sami, online programů je mnoho, a možná už ho spustil i lektor, ke kterému chodíte běžně cvičit, máte s ním dobrou zkušenost, a to je záruka kvality. U online programů se dá vybrat z mnoha různých cvičebních stylů a u většiny nepotřebujete žádné pomůcky. Myslete na to, že správný cvičební program musí obsahovat jasné a srozumitelné instrukce,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF a České komory fitness.

Zbavte se pomocí jednoduchých cviků bolesti krční páteře

Zdraví

Ani nyní nejsou zakázány bezpečné zdravotní procházky. A svižná chůze ve slunečném počasí je prospěšná z mnoha důvodů.

„Nezatěžuje klouby ani páteř, což je důležité i v případě, že nemáte právě ideální váhu, zato podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne. Ozdravný systém nastartujete velice rychle díky minimálně deseti tisícům kroků denně,“ dodává Jana Havrdová.

1. Naplánujte si jídla co nejpravidelněji – snídani, oběd i večeři.
2. Svačiny odlehčete, pokud je to možné bez pečiva a sladkostí.
3. Pozor na večerní alkohol. Ne že by nepomohl zlepšit náladu, ale může to být dost energie, zvláště pokud k němu ještě něco zakousnete. Na druhou stranu jedna sklenička vám vaše snahy nezhatí...
4. Je-li venku ošklivo, můžete cvičit doma. Naplněné PET lahve nahradí činky a můžete začít.
5. Pokud je venku hezky, jděte na procházku, ale snažte se vyhnout setkání s jinými lidmi. Najděte si trasu, kde jich potkáte co nejméně.
6. Pokud máte tendenci neustále ujídat z ledničky, začněte si stravu zaznamenávat. Uvidíte, že vás chutě rychle přejdu.

Reklama

Související články

Jaké živiny nám chybějí při dietách

Jak poznat, že svému tělu ve stravě poskytujeme všechny látky, které potřebuje? Deficit některých živin mohou způsobit přísné a jednostranné diety,...

Výběr článků

Načítám