Hlavní obsah

Jak vybrat správné cvičení

Právo, Eva Urbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby tělo dobře vypadalo i fungovalo, musí pro to každý něco udělat: udržovat ho při síle a pružnosti pravidelným a dobře zvoleným cvičením. Zlepší se tím i metabolické procesy - tuky se rychleji spalují a tělesná hmotnost se snižuje. To má za následek zvýšení sebevědomí a celkové vylepšení fyzické kondice.

Článek

Nezáleží na tom, kolik je komu let, nikdy není pozdě začít s cvičením. Důležitější je dobře znát svůj zdravotní stav. Pokud se vyskytují problémy - bolesti zad, páteře, kloubní potíže aj. je nutné se poradit s lékařem. Pokud neexistují žádná vážná zdravotní omezení, dá se vybrat z široké nabídky různých typů cvičení.

Posilování a strečink

"Cvičební programy, které sestavuji mají nejen formovat postavu a zlepšit celkovou pružnost, ale zaměřují se i na zdravotní stav klienta," říká Mirka Hirková-Vošická, trenérka FitTop Wellness centra vPraze. "Bolesti páteře, zad a kloubů se vyskytují nejčastěji. V těchto případech je třeba stanovit individuální plán na základě diagnostiky pohybového aparátu i podle toho, jak se zrovna kdo cítí. Radím se s neurologem, ortopedem, fyzioterapeutem a dalšími lékaři. V případě individuálního tréninku se doporučuje cvičit dvakrát až třikrát týdně šedesát až devadesát minut."

Vhodně vybraná cvičení s optimální zátěží a pod vedením odborného instruktora viditelně zlepšují dynamiku kloubů. Nejvhodnější je posilování - dají se tvarovat konkrétní svaly. Velký důraz je kladen na strečink - svaly se tak pěkně protáhnou a posílí, Při cvičení je nutné sledovat trenérku a cviky provádět přesně a důkladně, aby měly potřebný efekt a nedošlo třeba k poškození kloubů.

Povolené břišní svalstvo

"Pokud neprovádíme cviky správně, tělu spíše uškodíme. Před cvičením je důležité lehkým pohybem zahřát tělo, protáhnout dobře svaly, které budeme posilovat a samozřejmě je také nakonec uvolnit. Veliký důraz u nás klademe na dodržování pitného režimu. Voda má zásadní význam pro krevní oběh, ať jsme vklidu nebo ne. Při cvičení má její nedostatek vliv na zdraví i výkon. Ztrácíme jí větší množství, proto je vhodné ji postupně doplňovat. A to i v době, kdy skončí fyzická námaha," vysvětluje Mirka, absolventka trenérské a rehabilitační školy FTVS. Díky studiu tak má vědomosti z oblasti fyziologie, anatomie, regenerace, ale i psychologie a zdravé výživy.

"Mnoho lidí trpí bolestmi zad a příčinou jsou často ochablé břišní svaly. Povolené a zanedbané břišní svalstvo má totiž za následek řadu potíží, mění se postavení pánve a tím i celé páteře. Břišní svaly kompenzují napětí bederní části zad a fixují spolu s jinými svaly pánev do správného postavení. Problémy přináší i špatné držení těla. Proto je posilování břišních partií velmi důležité. Svaly v těchto místech reagují na posilování celkem rychle, ale pouze tehdy, cvičíte-li pravidelně," upozorňuje trenérka.

Pohyb i doma

Do fitcentra těžko můžeme chodit každý den, ale cvičit se dá i doma. Kdo cvičí pravidelně alespoň dvacet minut denně, působí na metabolismus tuků a tak nejenže zpevňuje postavu, ale předchází i nervozitě a stresu. Tělo při rovnoměrném zatížení vylučuje méně stresových hormonů, které oslabují imunitní systém. Soustavným cvičením a pohybem se zvyšují obranné schopnosti organismu. Kdo se hýbe, má větší šanci dožít se vyššího věku.

Vedle kvalitních tréninků je potřeba pro zdravý organismus dodržovat základy správné životosprávy:
* Dávat přednost ovoci a zelenině, rybám, kuřecímu masu, luštěninám a celozrnnému pečivu.
* Nezatěžovat žaludek těžko stravitelnými jídly, jíst nejpozději půldruhé hodiny před cvičením a hodinu po tréninku.

VHODNÝ ODĚV

  • Pohodlný a funkční cvičební úbor z prodyšných materiálů,
  • přiléhavé triko, pevná vyztužená podprsenka,
  • kalhoty volné nebo mírně zúžené,
  • ponožky bavlněné, dobře sající pot,
  • boty kvalitní, tlumící nárazy, dobře tvarované, raději s kulatou špičkou.

Několik tipů:

* Zbytečně se nepřetěžujte.

* Pokud cvičíte doma, vyberte si s pomocí odborníka správné cviky.

* I dvacet minut pravidelného cvičení přináší efekt.

* Cvičíte-li ve fitcentru, najděte si vhodnou formu cvičební hodiny.

* Ke zpevnění svalů pomáhá i chůze, zvláště pak do schodů.

* Nejen při cvičení dodržujte pitný režim.

* Vhodnému oblečení a obutí snižuje riziko zranění.

Reklama

Související články

V módě je tae-bo, powerjóga, pilates i kola

V plzeňských fitnesscentrech poslední dobou stoupá zájem o cvičení tae-bo, které kombinuje prvky bojových umění, boxu a aerobiku. Velkou oblibu si získala také...

Hubněte zdravě - pohybem

K ideální tělesné váze a postavě nejlépe vede stravovací a pohybový režim založený na redukci tukových zásob. Při dietách často dochází k rychlé ztrátě tělesné...

Vytvarujte si postavu jako celebrity

Ti co potřebují zhubnout nějaké to kilo, určitě ví, že pouze dieta nestačí. Pohyb je mnohem důležitější a účinnější, než nejrůznější pilulky. To samé platí...

Výběr článků

Načítám