Hlavní obsah

Náčelník generálního štábu Řehka: Moje soukromí se stalo cílem informační operace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno začal být aktivní na sociální síti X. Mezi statusy o oficiálních akcích a sportovních aktivitách vynikl ale ten dnešní – je totiž překvapivě z jeho soukromí. Náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka totiž oznámil, že je v odluce. A jak Novinkám řekl, bylo to proto, že jeho soukromí má být brzy předmětem dezinformační kampaně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka

Článek

Začněme rovnou důvodem, proč jste se rozhodl vytvořit si účet na sociální síti X a veřejně komunikovat. Co vás k tomu vedlo?

Já si jen dovolím upřesnit, že účet na síti X mám již někdy od roku 2016. Dřív jsem ho využíval k pasivnímu sledování zajímavých účtů. To, že jsem ho nedávno začal používat i k aktivní komunikaci, je proto, že bych rád přiblížil armádu a její vedení veřejnosti a zároveň je to další forma mojí komunikace s lidmi v armádě. Osobní účet na sociální síti vnímám jako doplněk k oficiálním kanálům, který mi umožňuje inspirovat a motivovat, což považuji za klíčové pro lídra v jakékoli organizaci. Chci také ukázat, že voják je člověk jako každý jiný.

Ze strany některých politiků včetně těch koaličních někdy zaznívá, že jste „příliš vidět“ v médiích. Nebude to opět voda na jejich mlýn?

Nedomnívám se. Já se totiž nedomnívám, že moje komunikace s médii by byla výraznější, než tomu je u řady mých zahraničních kolegů, a to nejen v rámci NATO. A ano, armáda je možná vidět více než v minulosti i kvůli zhoršené bezpečnostní situaci, kdy se sama veřejnost víc než dřív zajímá o naše obranné schopnosti. Navíc tu dlouhou dobu byla tendence o nepříjemných věcech nemluvit, a to musí skončit. Problémy nelze vymlčet, je třeba je pojmenovat a řešit.

Řehka: Nevidím to na rychlý konec války na Ukrajině. Musíme přemýšlet strategicky a dlouhodobě

Domácí

Vy jste dnes na síti X informoval o své osobní situaci, konkrétně že jste v odluce se svojí manželkou. A napsal jste tam: „Bohužel jsou lidé, kteří z toho chtějí udělat věc veřejnou.“ Můžete říct, o co jde?

Ano, jsme se ženou v odluce. Nejsem na to hrdý, ale po náročném období jsem se rozhodl ukončit manželství. Respektuji a děkuji své ženě Ireně za společně prožité chvíle. Vychovala naše děti a byla mi celou dobu oporou. Jako voják vím, že někdy je třeba čelit výzvám s odvahou a otevřeností. Jako třeba právě teď. Chci zdůraznit, že moje rodina a můj vztah jsou čistě osobní věc a nesouvisí s mojí prací. Takto osobní věci podle mě nepatří do veřejného prostoru a nikdy bych je s ohledem na rodinu a blízké veřejně nekomunikoval. Jediný důvod, proč to dělám, je, že mě k tomu donutila situace.

Můžete být konkrétnější, co vás donutilo jít s tímto ven?

Mám z více věrohodných zdrojů potvrzeno, že se na mě systematicky chystá informační operace s cílem mě veřejně diskreditovat a znevěrohodnit. Jsou účelově šířeny různé informace, dezinformace a interpretace, mimo jiné i z mého soukromého života, které nijak nesouvisí s mojí prací. Proto s tím jdu raději ven sám. Nejsem politik a nechci být vtahován do politických her a hlavně nechci, aby byla do politiky zatahována armáda.

Zašlo to tak daleko, že se dokonce operuje s neveřejnými informacemi o zdravotním stavu mých blízkých.
Karel Řehka

Vy víte, jaké dezinformace mají kolovat? Jde tedy o rodinu, nebo o vaši pozici náčelníka generálního štábu?

Jde vlastně o obojí. Informace o mé rodinné situaci jsou zkreslovány a jsou šířena i zcela nepravdivá tvrzení o mé práci. Zašlo to tak daleko, že se dokonce operuje s neveřejnými informacemi o zdravotním stavu mých blízkých. Jde o cílené útoky, které se snaží podkopat mou důvěryhodnost na obou frontách. Je to smutné a zároveň děsivé, kam až jsou někteří lidé ochotni zajít, aby dosáhli svých cílů.

Kdo jsou tedy podle vás ti lidé?

Vím, o koho jde, ale rozhodl jsem se o tom veřejně nemluvit, mám k tomu své důvody.

Pokud by šlo tedy o konkrétní útoky, jak říkáte, mohlo by to souviset i s nějakými zahraničními vlivy, třeba ruskými?

Rusku se samozřejmě každá destabilizace v naší zemi velmi hodí. A když to za ně udělá někdo jiný, je to pro ně ideální. Nemyslím si ale a nic nenasvědčuje tomu, že by tam byla přímá vazba. Je to ale rozhodně něco, co jim nahrává. Zejména v dnešní bezpečnostní situaci je diskreditace šéfa armády něco, o co Rusové velmi stojí.

Jaká opatření jste přijali, aby vaše osobní situace neovlivnila vaši profesionální roli a bezpečnost státu?

Od počátku řeším celou věc transparentně. Vše jsem oznámil svojí rodině i relevantním lidem v práci. Řešil jsem to i z hlediska bezpečnosti a aby nebyly žádné pochyby, svoji situaci jsem oznámil i Vojenskému zpravodajství a popsal i při bezpečnostním pohovoru na NBÚ. Mimochodem toto je standardní postup, učinil jsem to dávno předtím, než jsem se dozvěděl, že mě někdo chce diskreditovat přes tyto osobní záležitosti.

Rozchod je vždy náročný, sám jste říkal, že nejste politik. Opravdu si myslíte, že váš soukromý život je téma pro média?

Podle mě by to téma být nemělo, ale bohužel vím, že někteří dělají hodně pro to, aby to právě tématem bylo. A to nejen v médiích. Šíří se to i jinými kanály, třeba i směrem k lidem, kteří mají ve společnosti vliv. Proto jsem se rozhodl věci říct, jak jsou.

Navíc to samozřejmě není vůbec příjemná situace ani pro mé blízké, zvláště pro moji ženu a dospělé děti. Má žena je velmi citlivá a toto období je pro ni obzvlášť náročné. Společně jsme prožili čtvrtstoletí, to něco znamená. Je skvělá matka a úžasný člověk, který měl klíčový podíl na všech mých úspěších. A za to si jí nesmírně vážím. Náš vztah se ale postupně proměnil a zůstáváme rodiči a přáteli. Nic na tom nemění ani to, že jsem v novém vztahu.

Aha, a chcete k tomu říct něco víc?

S ohledem na naše soukromí se mi o tom nechce příliš mluvit, ale ano, mám nový vztah. S partnerkou se známe již delší dobu a jednoduše jsme se rozhodli spojit své životy. Za své rozhodnutí nesu odpovědnost pouze já. Považuji vlastně za ubohé, že se někdo snaží našeho vztahu zneužít. I v mém postavení platí, že osobní život je soukromá věc. A jediné, proč se o tom bavíme, je, že pokud bych teď mlčel, nechávám prostor pro spekulace a dezinformace. Tímto je to pro mě uzavřené a necítím potřebu to dál veřejně komunikovat.

Babiš a jeho mír. Kampaň proti vládě a armádě rozjel naplno

Domácí

Výběr článků

Načítám