Hlavní obsah
Online

Mír, Hitler, pogromy. Okamura už jednání Sněmovny úplně dorazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna se na čtvrteční mimořádné schůzi vrací ve druhém čtení k návrhu na zavedení korespondenční volby pro občany žijící v zahraničí. Proti vládní novele se dlouhodobě staví opoziční hnutí ANO a SPD. Jednání, které začalo v 11 hodin, a je možné, že se protáhne do pátku, nabídly Novinky živě i on-line přenosem.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 9. 5. 2024Video: psp.cz

 
Článek

V rámci druhého čtení se podávají pozměňovací návrhy a očekává se stejně jako v úvodním kole dlouhá a ostrá diskuse, která se protáhne do pátku. Opozice totiž se zavedením korespondenční volby nesouhlasí a může podle ní být v rozporu s Ústavou, principem tajné a svobodné volby.

Korespondenční volbu by podle předlohy mohli využít Češi žijící v zahraničí, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Pro občany žijící v tuzemsku by to neplatilo. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

O slovo se hlásí téměř 30 poslanců

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos z jednání Poslanecké sněmovny končí. O případném vývoji vás budeme informovat v běžném zpravodajství. Děkujeme za přízeň.

V probíhajícím druhém čtení se vznášejí pozměňovací návrhy a očekává se kolem nich dlouhá diskuse. Po schválení programu měly zájem ke korespondenční volbě vystoupit téměř tři desítky zákonodárců, znovu mohou vystoupit i řečníci s přednostním právem, kteří mluvili před schválením programu. Dle dohody ve Sněmovně by jednání mělo být přerušeno zhruba hodinu po půlnoci a pokračovat následně v pátek ráno.

Sněmovna schválila program schůze

Poslanci se po více než šesti hodinách řečnění zákonodárců s přednostním právem, což jsou předsedové stran, poslaneckých klubů, zástupci vlády a členové vedení Sněmovny, dostali k hlasování a schválení programu mimořádné schůze.

Dostálová řeší migrační pakt

Po zhruba třech hodinách řečnění šéfa SPD Tomia Okamury se k řečnickému pultu dostala místopředsedkyně ANO a lídryně kandidátky hnutí do Evropského parlamentu Klára Dostálová. Zabývá se ve svém projevu migračním paktem a tím, zda obsahuje kvóty na přerozdělování uprchlíků.

Okamura je v ráži

Korespondenční volba, což je téma dnešní Sněmovny, stále nic. Okamura se pustil vládních lidovců a jmenovitě do místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL), který právě řídí schůzi. Bartoška označil za „novodobého Hitlera“, když mu vyčetl, jak se vůči němu vymezil v minulém volebním období kvůli Okamurovu údajnému znevažování holokaustu v Letech, kdy v lednu 2018 zpochybnil podmínky Romů internovaných v tomto nacistickém zařízení.

„Pan Bartošek je odborník na to, podsouvat nějaké jeho výmysly a lži. To je, jako když v minulém volebním období mě chtěl politicky zlikvidovat. Je to takový novodobý Hitler, to mi připomíná jeho dikce. Jste lhář a podvodník, protože jste řekl, že zpochybňuji holokaust, a rozjel jste obrovskou kauzu. Bylo na mě podáno 10 trestních oznámení, všechny byly odloženy, protože jsem nic špatného neřekl. Jste podrazák nejvyššího kalibru. Neznám tu lidsky horšího člověka, než jste vy,“ obořil se na Bartoška Okamura.

Následně dodal, že Bartošek a lidovci pořádali na SPD „pogromy“. „To, co jste tu dělal vůči SPD minulé volební období. Pogromy. Něco si vymyslíte, chcete někoho zlikvidovat, už byste ho zlikvidoval, a když oficiální orgány řeknou, že ten člověk nic neudělal…, ale kdyby bylo po vašem, tak už je dávno po něm. To jsou metody KDU-ČSL,“ pokračoval šéf SPD.

Vadí mu také, že jeden z poslanců této strany zveřejnil na internetu Okamurovo bydliště.

„Kdyby se náhodou lidovci ptali, proč o nich mluvím, možná protože váš poslanec zveřejnuje moje bydliště, dává to na internet, tyhle fašistické metody… to se nedělá, budu se bránit, nenechám si to líbit, tohle značkování, jako se značkovali židi za 2. světové války,“ vysvětlil Okamura.

„Běžte do první linie,“ poslal Okamura vládní politiky na Ukrajinu

Okamura opět kritizuje českou pomoc Ukrajině bránící se už více než dva roky ruské agresi, včetně mezinárodně oceňované české muniční iniciativy. Volá po ukončení posílání peněz a zbraní Ukrajině, chce mír.

„Peníze posíláte na Ukrajinu a na českého občana peníze nezbývají. Ta iniciativa, už toho nechte, toho posílání peněz a shánění zbraní. Už to nikdo nechce. Jednáte proti většině lidí v České republice. Zaplaťte si to sami. Jestli chcete bojovat, tak máte možnost, vy z vládní pětikoalice, jít do první linie na Ukrajině. Já nechci, já říkám mír a ukončeme konflikt. Vy jste chciválkové, tak běžte do první linie,“ řekl vládním politikům na plénu Sněmovny šéf SPD.

„Na jednu stranu posíláte od daňových poplatníků peníze a zbraně na Ukrajinu a zároveň tu necháváte ukrajinské muže v branném věku, kteří nechtějí bránit Ukrajinu. To nemá žádnou logiku,“ přisadil si Okamura, podle kterého je potřeba konflikt ukončit, a to tak, že Západ přestane bránící se zemi dávat finance a zbraně na její obranu přes ruským agresorem.

Okamura straší migranty

Slovo si vzal předseda SPD Tomio Okamura. Jeho tématem také není korespondenční volba, nýbrž migrace. Kritizuje vládu za přijetí tzv. migračního paktu. Okamura straší přílivem nelegálních migrantů kvůli paktu a přerozdělováním běženců.

„Slýcháme, že migrační pakt má prý snad usnadnit nějakou návratovou politiku. Každému občanovi je jasné při pohledu na západ, že návratová politika se nedaří, protože ty africké země je nechtějí, jsou rády, že se jich zbavili,“ prohlásil Okamura, který mimo jiné označil premiéra Petra Fialu (ODS) za „notorického lháře a politického podvodníka“.

„Fialova vládní pětikoalice je vlastizrada. Ničíte Českou republiku. Je úplně otřesné, do čeho jste nás uvrtali. Je to likvidace České republiky, nechceme tu chodit mezi africkými migranty, protože se zhorší bezpečnost,“ dodal šéf SPD, který si v projevu dělá kampaň na evropské volby a nabádá lidi, aby volili jeho hnutí.

Migranty nemusí Česko přijímat, může se vyplatit, ukazují dokumenty

„Nebezpečné individuum,“ kritizoval Havlíček starostu Řeporyjí Novotného

První místopředseda ANO Karel Havlíček vyzval v sále nepřítomného premiéra a šéfa ODS Petra Fialu, aby se „kategoricky“ distancoval od člena ODS a starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, který se v minulých dnech nevybíravě při kritice hudebníka Felixe Slováčka za jeho fotku s komunisty vyjádřil o jeho dceři Aničce a jejím zdravotním stavu.

„Jde o nebezpečné individuum s psychopatickými sklony, které, pokud se zavčasu nezakročí, může ohrozit své bezprostřední okolí. Vše nasvědčuje tomu, že jedná pod návykovými látkami, které jej zbavují schopnosti rozeznávat realitu od fikce. Nejedná se o žádného gaučového kritika na sítích, jde o veřejnou osobu s nemalými pravomocemi a může to vykonávat jen pod krytím své mateřské strany ODS,“ rozpálil se na plénu Havlíček.

Projev Havlíčka, který se taktéž nevěnuje korespondenční volbě, je nezvykle ostrý a plný ve Sněmovně nestandardních výrazů a hanlivých označení na adresu Novotného. Za to si vysloužil opakovaně napomínání ze strany místopředsedkyně Sněmovny právě řídící schůzi Věry Kovářové (STAN), aby takového vyjadřování zanechal.

„Striktně odmítám být vůči němu politicky korektní, odmítám, že stranický šéf pouze zkonstatuje, že ho jeho provokace nebaví, nezajímají a odmítá je komentovat. Budete muset. Takhle jedná lídr země? To myslíte vážně, to nedokážete bouchnout do stolu? Neuvědomujete si, že je to nebezpečný psychopat?“ pobuřoval se Havlíček s tím, že pokud se od Novotného premiér nedistancuje, nese podle něj spoluzodpovědnost za jeho činy.

Poslední varování, starosta Novotný dostal od soudu jasný vzkaz

Slovo si vzala Schillerová

Druhým řečníkem je místopředsedkyně a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Svůj několikaminutový projev věnovala ekonomickému okénku a zvažované dani na tiché víno.

„Stagnace, nerůst, nedostatek inovací a propad kupní síly. Takové jsou hlavní problémy české ekonomiky,“ řekla Schillerová.

Babiš mluví „od Aše až k Tatrám“

Už přes dvě hodiny řeční Babiš, momentálně řeší armádní zakázky a mezinárodně oceňovanou českou muniční iniciativu pro Ukrajinu, která je dle předsedy ANO „netransparentní“.

Ťal jsem do živého, chlubí se Babiš kritikou muniční iniciativy. Co jste udělala pro mír? ptá se Černochové

Jeho projev, v drtivé většině nesouvisející s tématem schůze, glosovala rčením „od Aše až k Tatrám“ na síti X například poslankyně STAN Barbora Urbanová.

Babiš mluví už hodinu

Šéf ANO řeční už přes hodinu. Tématu mimořádné schůze, korespondenční volby, se však dotkl minimálně. Obsáhle, jak je tomu v jeho sněmovních projevech prakticky zvykem, kritizuje vládu za její kroky. Mluví o důchodech, dálnicích, různých legislativních návrzích či dani na tiché víno.

Například vládní KDU-ČSL by podle něj měla skončit, zkritizoval ji za návrh na vyšší odvody na důchod u bezdětných občanů. „Takováto strana by měla zaniknout. Co to jako je?“ podivoval se Babiš.

Babiš vyčítá kabinetu například i to, že se kabinet dle něj dostatečně nezajímá o české firmy.

Babiš kritizuje vládu a mluví o důchodech

Babiš svůj projev začal rozvláčně, spíše než ke korespondenční volbě mluví o vládě premiéra Petra Fialy (ODS), médiích a všechny kritizuje. Vrací se ke spornému jednání na Hradě k připravované důchodové reformě.

„Ta trapná kampaň, která vznikla na základě toho, že jsme byli naivní a začali jsme vyjednávat s panem Jurečkou, ale ten nikdy nic nedodal. Potom, protože jsme slušní, jsme akceptovali pozvání pana prezidenta. V podstatě došlo k tomu, že z nás udělali totální pitomce, že nic nemáme, žádný program,“ hájil Babiš kroky svého hnutí a zopakoval, že ANO nesouhlasí s navyšování věku odchodu do důchodu.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) dle Babiše dělá v otázce důchodové reformy z lidí „hlupáky“ a opět označil kabinet za nejneschopnější od revoluce, „bují tu šedá ekonomika,“ míní.

„Vláda dělá z občanů hlupáky, pitomce a lže. Jaká to je reforma? To není žádná reforma, to jsou parametrické změny. Říkají lidem, budete více pracovat za méně peněz. Příští důchodci dostanou méně peněz. Tahle vláda netuší, nechce tušit, respektive podvádí, protože neřeší příjmy. My jsme v naivitě řekli zdroj peněz na důchody.“

ANO nešťastná schůzka s prezidentem velmi bolí. Takhle to nejde, zlobí se Havlíček na Hrad

K řečnickému pultu přišel Babiš

Prvním řečníkem je tradičně předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Začal tím, že doufá, že mu v Poslanecké sněmovně nebude nikdo, na rozdíl od médií, skákat do řeči.

„Bezpochyby 108 (vládní většina čítající 108 hlasů), která ovládá celou naši zemi, všechny instituce, i ty nezávislé, a brutálně se dožaduje svých cílů, vidí v korespondenční volbě další jejich podporu a voličské základny,“ řekl Babiš.

Důvodem, proč vládní koalice usiluje o korespondenční volbu, je dle něj údajně větší podpora koaličních stran v zahraničí, opozice tam příliš hlasů nezískává.

„Ty volby budou organizovat velvyslanci, a kdo jmenuje a odvolává velvyslance? Přece náš světový lídr, produkt Blažka a Nejedlého, pan Lipavský. Ten teď jezdí po světě, setkává se s krajany, dělá kampaň a přesvědčuje je, jak je pětikoalice úžasná,“ dodal Babiš.

Schůze začala

Začala mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k zavedení korespondenční volby.

Jako první si vzal slovo předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda a jménem všech pěti koaličních klubů navrhl, aby se ve čtvrtek jednalo i hlasovalo po 19. a 21. hodině, tedy maximálně do půlnoci.

„Všichni čekáme, že dnešní den nebude úplně krátký,“ zdůvodnil návrh Benda, který následně hlasy vládní většiny prošel.

Načítám

Výběr článků

Načítám