Hlavní obsah

Tři věty, které byste neměla říkat svému partnerovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunikace je základním kamenem každého vztahu. Pravdou ale zůstává, že obzvláště při vyhrocené konverzaci bychom měly přemýšlet nad tím, co partnerovi říkáme. Párová terapeutka Genesis Gamesová vybrala tři věty, které se nevyplácí před partnerem říkat nahlas.

Foto: Profimedia.cz

Pokud při konverzaci partneři pronesou zraňující komentář, rozhovor se ihned promění v nepříjemnou záležitost.

Článek

Možná jste někdy zažila chvíli, kdy jste před partnerem pronesla větu, a rázem jste litovala, že jste ji vyslovila nahlas. I když bychom před svým protějškem měly být upřímné, rozhodně to neznamená, že mu musíme říkat všechno, co nám vyvstane na mysli. Naopak, podle párové terapeutky Genesis Gamesové existují nejméně tři věty, které vašemu vztahu mohou ublížit.

„Mým úkolem je pomáhat lidem, aby k sobě opět našli cestu. Jedním z nejdůležitějších úkolů, na kterých většina musí zapracovat, je naučit se vést citlivé a otevřené konverzace. Pokud ale během takové konverzace partneři pronesou zraňující komentář, rozhovor se ihned promění v nepříjemnou záležitost,“ vysvětluje Gamesová.

1. Uklidni se

Už vám někdo někdy řekl, abyste se uklidnila? Pokud ano, pravděpodobně víte, jak frustrující tato fráze je. Bohužel během hádek a vyhrocených konverzací na to zapomínáme a rády partnerovi říkáme, že by se měl uklidnit.

„Jde o automatickou reakci někoho, kdo neví, jak má pracovat s partnerovými emocemi nebo mu nedokáže poskytnout podporu, kterou v danou chvíli potřebuje,“ vysvětluje vztahová terapeutka.

Namísto „uklidni se“ zkuste partnera podpořit a otevřeně se ho zeptat, co ho trápí. Zeptejte se: Co se děje? Proč je to pro tebe tak důležité? Co tě na tom tak rozčiluje?

„Díky tomu partnerovi vytvoříte dostatečný prostor pro to, aby komunikoval své emoce,“ míní Genesis Gamesová pro Well and Good.

Naprostá upřímnost partnerskému vztahu škodí

Vztahy a sex

Může se stát, že víte, proč je partner naštvaný, ale zároveň netušíte, jak se k nastalé situaci postavit. Také v tomto případě se vyhněte frázi „uklidni se“ a raději buďte partnerovi oporou.

„Nikde není psáno, že pokaždé musíte svého partnera zasypat moudrými slovy nebo vytáhnout z rukávu dokonalé řešení partnerského problému. Někdy je jednoduše nejlepší, když svého partnera chytnete za ruku nebo ho obejmete. Tím mu dáte najevo, že vám na něm záleží a jste tu za každých okolností pro něj,“ dodává Gamesová.

2. Chováš se jako tvůj táta

Srovnávání partnera s jedním z jeho rodičů nikdy nepřinese nic dobrého. To je logicky dáno tím, že srovnáváme především během hádek nebo vyhrocených momentů.

„Chováš se jako tvůj táta povětšinou neříkáme jako kompliment. Téměř pokaždé jde o nenápadnou urážku, o které v hloubi duše víme, že druhé osobě ublíží,“ tvrdí Genesis Gamesová.

Překážky, které lze očekávat ve vztahu mezi introvertem a extrovertem

Vztahy a sex

Vše je dáno tím, že každý z nás zdědil po rodičích vlastnost nebo vlastnosti, na které nejsme hrdí. A právě tyto vlastnosti jsou pro nás obtížné změnit.

„Pokud máte tuto frázi na jazyku, raději přerušte konverzaci a dejte si pár minut pauzu,“ radí vztahová terapeutka a doporučuje, abyste frázi raději „spolkly“.

3. Pohrdavé věty

„Kdykoliv používáte nerespektující nebo pohrdavý jazyk, dostáváte se na minové území. Pohrdání může v druhém vyvolat podobný pocit jako při verbálním šikanování. A to je něco, co ve vztahu rozhodně nechcete zažívat,“ říká vztahová terapeutka.

Pohrdání není jenom o tom, že na partnera zvýšíte hlas nebo pronesete uštěpačný komentář. Spíše jde o chvíle, kdy mu dáváte najevo, že jste lepší než on. „Tímto způsobem si ve vztahu akorát vybudujete zášť a tím pádem oslabíte základy vašeho partnerského soužití,“ uzavírá Gamesová.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč se nemůžeme nabažit partnerovy vůně?

Nezáleží na tom, jaký druh parfému, kolínské vody nebo šamponu váš partner používá. Ať je to, co je to, pravděpodobně to považujete za jednu z nejlepších vůní...

Výběr článků

Načítám