Hlavní obsah

Proč se nemůžeme nabažit partnerovy vůně?

Nezáleží na tom, jaký druh parfému, kolínské vody nebo šamponu váš partner používá. Ať je to, co je to, pravděpodobně to považujete za jednu z nejlepších vůní na světě. Pokud byste ale danou vůni poprvé cítila na někom jiném, zřejmě byste si jí ani nevšimla. V čem tedy tkví tajemství partnerovy vůně?

Foto: Profimedia.cz

Lidský mozek reaguje na vůni protějšku.

Článek

Přemýšlely jste někdy nad tím, proč vám partner voní? Na první pohled by se mohlo zdát, že jde pouze o vhodný výběr parfému, který lahodí vašim čichovým buňkám. Pokud ale budeme vůni partnera zkoumat podrobněji, rychle zjistíme, že nejde o náhodu.

„Někteří lidé si myslí, že jejich partner voní dobře díky feromonům, což jsou chemikálie, které působí jako mimotělní hormony a ovlivňují chování ostatních,“ říká lékařka Navya Mysoreová a dodává, že u zvířat feromony signalizují čas páření nebo varují před nepřítelem.

Ve společnosti tedy panuje přesvědčení, že lidé to s pachy partnera mají podobně jako zvířata.

„Pravdou ale zůstává, že doposud není jasné, jak feromony u lidí fungují. Dokonce není žádný důkaz, který by prokázal, že existuje souvislost mezi lidskými feromony a reakcí nebo chováním jedince,“ vysvětluje Mysoreová pro Well and Good.

Myslete v parných letních dnech i na své kolegy, buďte vůči nim ohleduplní

Zdraví

To ale neznamená, že naše tělo na partnerovu vůni nereaguje. „Jakmile rozpoznáte vůni milované osoby, může se ve vašem těle začít uvolňovat oxytocin, kterému se přezdívá hormon lásky,“ říká lékařka a dodává, že lidský mozek reaguje na vůni vašeho partnera, avšak pravděpodobně v tomto zalíbení nehrají roli feromony.

Chcete svého partnera samou láskou „kousnout“?

Možná se vám někdy stalo, že jste ucítila partnera a následně jste ho chtěla samou láskou „sníst“. „Těmto pocitům se říká roztomilá agrese a jde o normální stav, který zažívá mnoho lidí,“ tvrdí Navya Mysoreová a dodává, že původ této roztomilé agrese není příliš sexy.

„Smysly čichu a chuti spolu přímo souvisí. Pokud ucítíte něco, co je vám libé, spustí se oblast mozku, která aktivuje slinné žlázy,“ vysvětluje lékařka.

Zamilovanost aneb Když se bouří hormony, které ovládají naši mysl i tělo

Styl

Není tedy nic výjimečného, když přičichnutí k partnerovi způsobí, že musíte polknout. Obdobného názoru je také psycholožka Takeesha Roland-Jenkinsová, která říká, že přirozená vůně partnera nebo jeho kolínská může stimulovat produkci většího množství slin.

„Tento proces může vyvolat pocit, že svého partnera chcete s nadsázkou sníst,“ dodává psycholožka.

Prožíváte stres? Přičichněte si k partnerovi

Ani vědci nepodceňují vliv partnerovy vůně na naše tělo. Studie z roku 2006 se zaměřila na to, zda lidé během odloučení záměrně čichají k oblečení partnera. Ve výsledku více než 80 % žen a 50 % mužů uvedlo, že tento krok skutečně udělali. Důvod? Po přičichnutí k partnerovým kouskům oblečení se cítili v bezpečí a uvolněně.

Dva výzkumy na podobné téma provedli také vědci z University of British Columbia. V první studii testovali, zda partnerova vůně zlepšuje spánek, zatímco druhá studie se věnovala tomu, jestli partnerova vůně dokáže zkrotit stres. V obou případech se ukázalo, že vůně skutečně ovlivňuje fungování našeho těla.

Účastníci spánkové studie uvedli, že jejich spánek byl lepší během noci, kdy cítili vůni svého partnera. Údaje ze spánkových hodin také odhalily, že efektivita spánku lidí, kteří cítili v noci partnera, byla vyšší. Jinými slovy, méně se v noci převalovali a spali klidněji.

Stresové faktory, které výrazně ovlivňují sexuální život

Vztahy a sex

Studie zaměřené na vztah mezi partnerovou vůní a stresem se zúčastnilo 96 žen, které testovací košili partnera cítily během, při nebo po falešném stresujícím pracovním pohovoru.

Výsledky ukázaly, že ženy, které z košile cítily svého partnera, měly nižší reaktivitu kortizolu na stresor. Připomeňme, že kortizol je přirozený hormon uvolňovaný tělem při stresu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám