Hlavní obsah

Překážky, které lze očekávat ve vztahu mezi introvertem a extrovertem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

On mlčí, zatímco vy neustále mluvíte? Nebo naopak patříte k ženám, které zbožňují klid, avšak jejich partner prahne po společenském vzruchu? Ať tak či onak, vztah mezi introvertem a extrovertem může občas způsobovat problémy. Na nejzásadnější překážky si proto posvítila vztahová terapeutka Tracy Rossová.

Foto: Profimedia.cz

Extroverti nedají dopustit na společenské interakce. Introverti se bez nich obejdou.

Článek

Vztah mezi introvertem a extrovertem není ve společnosti žádnou výjimkou. To potvrzuje také vztahová terapeutka Tracy Rossová, která říká, že introverti a extroverti se navzájem přitahují díky rozdílným povahám.

„V některých ohledech může takový vztah fungovat skvěle. Například, když introvertnější člověk cítí, že by se měl více socializovat, nebo naopak extrovertní jedinec touží po chvilce klidu,“ říká vztahová terapeutka a dodává, že introverti a extroverti se od sebe mohou navzájem učit, a tím pádem harmonizovat svůj vztah například ke společenským aktivitám.

Problém ale nastává ve chvíli, kdy se partneři začnou kvůli svému přístupu ke společenským událostem míjet, případně se introvert uzavře a zapomene s partnerem komunikovat.

„Komunikace je páteří každého vztahu. Díky komunikaci můžeme porozumět potřebám toho druhého. Pochopíme, v čem jsme odlišní a naučíme se, jak danou odlišnosti zvládat,“ tvrdí Rossová pro Well and Good.

Komunikační dovednosti, které vylepší váš sexuální život

Vztahy a sex

Přesto vztahová terapeutka upozorňuje, že existují nejméně tři velké překážky, které se ve vztahu mezi introvertem a extrovertem mohou objevit.

1. Rozdílný pohled na společenské akce

Pro extroverty platí, že seznamování s novými lidmi vnímají jako způsob, jak dobít baterky. I to je důvod, proč extroverti vyhledávají společenské akce, rádi zajdou s kolegy na pivo nebo „jenom“ hodinu klábosí se sousedem z vedlejšího bytu. Naopak pro introverty platí, že neustálá společnost lidí jim spíše na energii ubírá.

„Pokud jste tedy extrovert, uvědomte si, že vašeho introvertního partnera sociální interakce vyčerpává. V případě, že chcete, aby vás partner někam doprovodil, sdělte mu své přání včas. Introvert totiž potřebuje více času, aby se psychicky připravil na případné sociální interakce,“ vysvětluje vztahová terapeutka Rossová.

Introvertní partneři si zase musí uvědomit, že sociální kontakt je pro jejich extrovertní polovičky živou vodou. Zkuste tedy v tomto ohledu najít kompromis, který vám oběma bude vyhovovat.

Nastavte si ve vztahu zdravé hranice

Vztahy a sex

2. Nikdo není „lepší“

Jak už bylo zmíněno, extroverti nedají dopustit na společenské interakce. V obklopení známých i neznámých lidí jsou uvolnění, otevření, výřeční, a navíc oplývají bryskním humorem. Pokud je při jejich extrovertní jízdě přítomný i introvertní partner, může se stát, že rázem bojuje s pocitem méněcennosti či závisti vůči extrovertní polovičce.

„Je důležité si zapamatovat, že extroverti i introverti mají své silné stránky i situace, ve kterých zazáří. A holt platí, že pro extroverta jsou to společenské události,“ tvrdí vztahová terapeutka.

Ať už jste introvert nebo extrovert, zkuste se na danou situaci podívat pohledem svého partnera. Třeba pro příště uberete nohu z plynu, nebo naopak zapomenete na semínko závisti, které ve vás bují při sledování bujaré extrovertní one man show.

3. Různý přístup k argumentaci

„Extroverti mají během hádky tendenci říkat to, co je v danou chvíli napadne. Na druhou stranu introverti obvykle nereagují do chvíle, dokud si nejsou stoprocentně jistí tím, co cítí nebo co si o problému myslí,“ vysvětluje rozdíl vztahová terapeutka Rossová.

Následně se může stát, že extrovertní partner bude při hádce neustále argumentovat, zatímco introvert bude mlčet.

„Extroverti toto mohou chápat jako známku toho, že se introvert stahuje z boje. Přitom je mnohem pravděpodobnější, že introvert si pouze třídí myšlenky a pocity,“ dodává Tracy Rossová.

Proč vztahový kompromis ve stylu půl na půl málokdy funguje

Vztahy a sex

Klíčem k oboustrannému úspěchu je tedy pochopení komunikačního stylu partnera, a především jeho respektování. Jedině tak může vztah mezi extrovertem a introvertem skutečně vzkvétat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám