Hlavní obsah

Reinkarnace vztahu aneb Jak se opět zamilovat do svého partnera

Novinky, ald

Motýlci z podbřišku už dávno odletěli a růžové brýle nemůžete najít? Na první pohled bezvýchodná situace, která nemůže pro vaše partnerské soužití skončit dobře. Podle expertů na vztahy Johna Gottmana a jeho manželky Julie Schwartz Gottmanové ale můžete pohaslý plamen lásky znovu vzkřísit. Stačí, když budete následovat jejich osm rad.

Foto: Profimedia.cz

Mít rande jednou týdně může pomoci znovu rozvášnit vztah i po letech soužití.

Článek

Na začátku vztahu je všechno zalité sluncem. S partnerem si dokážeme povídat o všemožných tématech a minuty v jeho blízkosti utíkají rychleji, než je zdrávo. Hovoříme o svém dětství, o budoucnosti, lásce a nebojíme se zeptat na věci, o kterých není jednoduché hovořit.

Je paradoxem, že čím déle po boku vysněné lásky jsme, tím kratší dialogy vedeme.

„Jedna studie zjistila, že manželské páry spolu v soukromí mluví pouze 37 minut týdně,” říká klinická psycholožka Julie Schwartz Gottmanová pro Red Online.

A právě komunikace je podle ní to nejdůležitější, na čem bychom v dlouhodobém vztahu, potažmo v manželství, měli neustále pracovat.

Ke spokojenosti ve vztahu stačí často málo

Vztahy a sex
Láska podle Gottmana
Pokud jste ještě neslyšeli o manželích Gottmanových, pak to rychle napravte. S troškou nadsázky jde totiž o pár, který zná tajemství dlouhodobého vztahu. Ve své „The Love Lab” (Laboratoři lásky) provedli výzkum párů, ve kterém s 94% přesností odhadli, zda vztah dvou zamilovaných hrdliček vydrží, nebo míří do záhuby. Ve většině případů vydrží takové vztahy, kde partneři znají navzájem své potřeby a oba respektují, že každý člověk se vyvíjí.A to i v takových okamžicích, kdy už vztah přestane postrádat jiskru a vše hezké, co bylo na začátku vztahu.

Jak tedy zrealizovat reinkarnaci lásky v dlouhodobém vztahu?

Podle Gottmanových je dobré, abyste si s partnerem našli čas a vyrazili na osm schůzek. „Zkuste mít rande jednou týdně a učiňte z těchto schůzek trvalou součást vašeho života,” říká Julie.

Následně na těchto schůzkách proberte témata, která John s Julií předpřipravili. „Cílem není argumentovat, ale sblížit se,” dodává manželský pár.

Schůzka č. 1: První krok

Mnoho párů vnímá sňatek jako výměnu slibů nebo podepsání papíru. Ve skutečnosti je ale svatba potvrzením toho, že svého partnera vnímáte jako jedinečnou a vzácnou osobnost. Podle Gottmanových je to zároveň chvíle, kdy přijmete partnerovy slabé stránky a chyby. Zkuste na tento fakt myslet i v průběhu vašeho vztahu.

Kam vyrazit na schůzku?

Vyrazte na místo, které je pro váš vztah důležité a sehrálo v něm zajímavou roli. Je jedno, jestli se rozhodnete pro místo prvního setkání, nebo pro restauraci, ve které vás partner požádal o ruku.

O čem konverzovat?

První schůzka je ideální příležitostí k tomu, abyste se bavili o vzájemné důvěře. Ptejte se, jestli vám partner důvěřuje. Co můžete pro něj v tomto ohledu udělat? A klidně mu řekněte, jaké silné stránky na něm obdivujete.

Co dělat, když se cítíte druhým zanedbáváni

Vztahy a sex

Schůzka č. 2: Mluvte o problémech

Pokud je něco, co vás na vztahu štve a rozčiluje, na druhé schůzce tento problém můžete vyřešit. John Gottman ale radí, abyste k problému přistupovala opatrně. Snažte se tedy vyhnout nepříjemné konfrontaci.

Kam vyrazit na schůzku?

V případě, že chcete rozlousknout problém, vydejte se na procházku, během které se s partnerem budete držet za ruce. „I když nesouhlasíte s názorem partnera, stále kráčíte stejnou cestou a díky držení zachováváte intimitu,” říkají manželé.

O čem konverzovat?

Na schůzce diskutujete pouze o tom, co váš vztah do budoucna potřebuje. Při řešení problémů se snažte být konkrétní. Místo věty „Chci, abys mi více naslouchal...” řekněte „Přála bych si, abys u večeře vypnul telefon a my se mohli společně bavit.”

Co s lidmi, kteří musí mít pořád pravdu

Vztahy a sex

Schůzka č. 3: Hovory o sexu

Jakmile jsme ve shonu, nezbývá nám na sex nálada ani energie. Jenže právě milování udržuje ve vztahu důležitý faktor intimity, který nesmíme podceňovat. Zároveň bychom o sexu měli společně hovořit.

„Výzkum ukazuje, že páry, které se nebojí mluvit o milování, mají více sexu a ženy v těchto vztazích mají více orgasmů,” vysvětluje Gottman.

Kam vyrazit na schůzku?

Podle Gottmanových byste se před třetí schůzkou měla obléknout do něčeho, v čem se cítíte sexy a sebejistá. Pokud zůstanete doma, pak podle manželského páru ani žádné oblečení nepotřebujete.

O čem konverzovat?

Přichází ideální chvíle na to, abyste s partnerem probrali váš sexuální život od A do Z. Zeptejte se ho, co se mu líbí? Jaká poloha je pro něj smyslná? A nebojte se zavést hovor i na téma, na jakém místě by se chtěl milovat.

Co od žen skutečně chtějí aneb Tajná přání a potřeby mužů

Vztahy a sex

Schůzka č. 4: I na penězích záleží

Ať už jste v manželství krátce, nebo jste ostřílený pár, asi tušíte, že o financích se nemluví snadno. Přesto se manželé domnívají, že právě téma peněz je pro páry důležité. Během čtvrté schůzky se tedy snažte prozkoumat, zda máte podobný vztah k financím i pracovnímu nasazení.

Kam vyrazit na schůzku?

I když se čtvrtá schůzka bude točit okolo finanční stránky, neměli byste za ni utratit ani stovku. To alespoň doporučuje John Gottman, který dodává, že bohatě postačí poklidná večeře u vás doma.

O čem konverzovat?

Mluvte o všem, co vás napadne, když se řekne „rodinné finance”. Neopomeňte ani téma pracovní náplně. Je váš partner v práci šťastný? Netouží po změně?

Žena vydělává víc než já a je živitelkou rodiny. Někdy to nenávidím, přiznává manžel

Vztahy a sex

Schůzka č. 5: Čas mluvit o rodině

Rodinný život může častokrát potlačit ten partnerský. John Gottman navíc zjistil, že 67 % párů, které měly dítě do čtyř let manželství, zažily výrazný pokles manželského štěstí. Pokud však budete o rodině dostatečně hovořit, můžete tomuto poklesu snadno zabránit.

O čem konverzovat?

Prozkoumejte partnerův pohled na rodinný život. Je spokojený se směrem, jakým se rodina ubírá? Co pro něho znamená rodičovství? Máte stejný názor na výchovu dětí? Tyto a další otázky vám pomohou zjistit, zda jste v otázce rodinné pohody zajedno.

Radost, trest a sexuální odříkání aneb Co vás čeká po narození potomka

Vztahy a sex

Schůzka č. 6: A co zájmy?

Jsou páry, které spolu tráví každou vteřinu života a stejně tak nalezneme partnery s oddělenými koníčky. „Je dobré, když každý z partnerů má svůj koníček, ale stejně tak je nezbytně nutné, abyste se bavili a smáli společně,” říká Gottman.

Kam vyrazit na schůzku?

Vaše šestá schůzka by se měla nést v duchu zábavy. Zkuste vyzkoušet něco, co jste ještě nikdy společně nedělali. Surfování na umělé vlně, autokino pod širým nebem nebo třeba projížďka na koni jsou ideálním zpestřením vašeho manželského života. V tomto ohledu je důležité, abyste vybrala aktivitu, která bude vyhovovat vám i vašemu partnerovi.

O čem konverzovat?

Tentokrát se vaše konverzace bude točit okolo zájmů, a tak přichází na řadu otázky typu: Jaká je nejzábavnější aktivita, kterou jsi v posledních letech dělal? Jaký koníček bychom mohli dělat společně?

Deset tipů na to, jak se s partnerem doma zabavit

Vztahy a sex

Schůzka č. 7: Zaměřeno na rituály

Výzkum ukazuje, že pokud páry přistupují ke vztahu jako k něčemu posvátnému, pak mají mezi sebou mnohem pevnější pouto. Nemusí se nutně jednat o náboženskou rovinu, spíše jde o drobné rituály, které dokážou vztah utužit. Mnohé páry považují za svůj rituál třeba líbání při odchodu do práce, zapalování svíček při večeři nebo společnou koupel.

O čem konverzovat?

Zkuste se společně zamyslet nad tím, jaké rituály ve vašem vztahu fungují. Mluvte o své víře i smyslu života. Neopomeňte ani otázku osobního růstu.

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Vztahy a sex

Schůzka č. 8: Společné snění

Společné sny jsou hlubokým aktem lásky. Pokud ve vztahu sníte, pak máte vyhráno. V opačném případě to můžete napravit na osmé schůzce.

Kam vyrazit na schůzku?

Jděte na místo, které vás inspiruje a kde se oba dva cítíte dobře. Můžete být doma, vyrazit do přírody nebo třeba do oblíbené kavárny.

O čem konverzovat?

Povídejte si o společných snech, které jste měli na začátku manželství. Popřemýšlejte, zda se naplnily, případně zjistěte, kde nastal zádrhel. Bavte se i o dětských snech a tužbách.

Reklama

Související články

Má monogamie smysl, pokud je vynucená?

Věrnost v partnerských svazcích, tedy k jednomu sexuálnímu partnerovi, nepatří k nejsilnějším vlastnostem člověka. Aby ne, když v něm není monogamie...

Výběr článků

Načítám