Hlavní obsah

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Novinky, lin

Na světě neexistuje snad nikdo, kdo by o svém partnerovi dokázal stále tvrdit, že je dokonalý. Časem se totiž ve většině vztahů začnou projevovat drobné či větší návyky a zlozvyky na obou stranách, které tomu druhému nedají spát. To je zcela normální. Problém nastává až ve chvíli, kdy místo řešení sporů přichází neustálá kritika.

Foto: Profimedia.cz

Soustavná kritika je zabiják vztahu.

Článek

Notorická kritika dokáže podkopat základy každého vztahu. Vztahový expert John Gottman ji dokonce považuje za nejčastější důvod rozchodů i rozvodů.

Samozřejmě že nikdo neočekává, že přijmete všechny vlastnosti partnera bez mrknutí oka. Občasné stížnosti jsou zcela normální. Záleží jen na tom, jakým způsobem je svému protějšku podáváte.

„Za kritiku považujeme to, když stížnost vykládáme jako charakterovou vadu,“ říká párový terapeut Zach Brittle pro Huffington Post.

Jako příklad může sloužit obyčejná hádka nad neumytým nádobím. Pokud partnerovi sdělíte, že vám s úklidem nikdy nepomáhá, a počastujete ho slovní nadávkou, jedná se o kritiku. V případě, že ho ale požádáte o pomoc se slovy, že byste ocenila jeho pomoc častěji, jedná se o stížnost.

„Lidé často vnímají kritiku jako jistou formu sebeobrany. Při útočení a obviňování se totiž cítíme méně zranitelně, než když vyjadřujeme své pocity a obavy,“ říká vztahový kouč Kyle Benson.

To znamená, že pokud se cítíme frustrováni, máme tendenci na spory reagovat přehnaně a mnohdy i ošklivě. Často pak říkáme věci, které ani nemyslíme vážně, a později toho litujeme.

Jak kritice předejít?

Přestože se kritice v určitých fázích života nelze tak úplně vyhnout, věřte, že se dá pojmout daleko láskyplněji a efektivněji. Ostatně, jak slavné pořekadlo praví, s jednou lžičkou medu chytíte víc much než s dvaceti sudy octa. Snažte se proto být při kritizování mírní a místo stížností vyjadřujte svá přání.

Zamyslete se také nad tím, jestli nejste všeobecně příliš kritičtí nejen vůči svému partnerovi, ale také svému okolí a sami sobě.

„V případě, že jste naopak na místě kritizovaného a cítíte, že kritika, která se snáší na vaši hlavu, je přemrštěná a často hrubá, pak se nestavte do ofenzivní role a místo toho zkuste partnerovi naznačit, že i když mu na vás něco vadí, měl by problémy řešit s respektem k vaší osobě,“ doporučuje psycholog Steven Stosny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám