Hlavní obsah

Podle čeho poznat, že jste uvízli v toxickém manželství

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je naprosto přirozené, že líbánková fáze nemůže v manželství trvat věčně. Normální jsou i občasné hádky, které mohou být ve finále i prospěšné a pročistit vzduch. Jak ale poznat, že hádky překročily kritickou mez a vy jste uvízli v toxickém manželství?

Foto: Profimedia.cz

Někdy si uvědomíme partnerovy chyby až po sňatku.

Článek

„Hlavní příznakem toxického manželství je to, že se vám zdá více nefunkční než funkční. Lidé často zapomínají, že účelem romantického vztahu je poskytnout pocit bezpeční a emoční podporu,“ vysvětluje psycholog Seth Meyers pro Women´s Health. Jak poznat, že jste se v této fázi vztahu ocitli i vy?

Přetrvávající napjaté ticho

„Skutečná otevřenost a důvěra jsou klíčem ke zdravému vztahu,“ říká psycholog Joel Block. Pokud neumíte nebo nechcete s partnerem komunikovat, pak jen vytváříte prostor pro negativní emoce, jako je rozhořčení či vztek. V případě, že chcete problém řešit, musíte se svému partnerovi otevřít a sdělit mu, co máte na srdci a jak se cítíte.

Hádky, které nic neřeší

Ačkoli si asi nikdo nelibuje v hádkách, pravdou je, že pokud probíhají poklidně, často mohou situaci pomoci a vyčistit vzduch. Rozdíl ale je, pokud jsou na sebe partneři oškliví, nadávají si a říkají věci, které si možná ani ve skutečnosti nemyslí.

Jak žárlivost ničí vztahy a jak ji zkrotit

Vztahy a sex

Pamatujte si, že vyřčená slova již nejdou vzít zpět, a přestože se za ně možná omluvíte, v partnerově mysli budou uchována napořád. Stanovte si proto základní pravidla pro řešení vašich neshod, díky nimž se vyhnete vyhroceným sporům a místo toho najdete solidní řešení vašeho problému.

Přehnaná kritika

„Pokud je k vám partner přehnaně kritický, obvykle je to známka toho, že si je sám sebou nejistý,“ vysvětluje psycholog Tony Ortega. Takové chování může vést v každém typu vztahu k rozhořčení a úzkostem.

Máte-li pocit, že vás partner často kritizuje, zeptejte se ho, jestli je problém opravdu ve vás, nebo spíš v něm a zkuste mu zvýšit jeho sebevědomí. Zkuste ho  za něco pochválit a ujistit o jeho vlastních kvalitách. V případě, že problém bude přetrvávat, je dost možné, že jste uvízla v síti manipulátora a je lepší vztah opustit.

Máte tajemství

„Toxicita může také pramenit z vašich tajemství, o kterých víte, že by vašemu partnerovi ublížila,“ říká Block. I když nemůžeme tajemství spojovat s nevěrou, pravou je, že vykazují podobné znaky.

Jaké věci nedělat, když chcete být šťastnější

Styl

Pokud totiž nejste ke svému partnerovi upřímní, narušujete tak vzájemnou intimitu a posilujete vzájemnou nedůvěru.

Samozřejmě že je důležité, aby oba partneři měli svůj osobní prostor, to ale neznamená, že by se měli zapojovat do činnosti, kvůli nimž by se následně měli cítit provinile.

Posedlost kontrolou

Neustála kontrola partnera pramení podobně jako kritika ze strachu. Pokud máte pocit, že vám partner zakazuje se oblékat do jistého druhu oblečení nebo vás neustále kontroluje prostřednictvím volání či posílání SMS zpráv, zkuste se ho zeptat, jaký nejhorší scénář má v hlavě, případně co ho motivuje k tomuto druhu chování. Je totiž dost pravděpodobné, že jen potřebuje slyšet slova ujištění.

Máte pocit, že vaše vlastní hodnota pomalu klesá

Máte pocit, že vaše vlastní sebevědomí stále klesá? Zamyslete se, jestli za problémem nestojí váš partner. Přestala jste dělat věci, jejímž prostřednictvím jste se cítila šťastná? Je na vině váš partner? Pak se dost možná nacházíte v toxickém vztahu. Manželství je o vzájemném budování, takže je důležité, aby žádný partner neobětoval své štěstí, aby věci fungovaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám