Hlavní obsah

Neochuzujte se o polibky, posilují vztah i vaše zdraví

Novinky, bok

Pro někoho byl první opravdový polibek katastrofou, pro někoho naopak omamným zážitkem. Tak či tak, první pusu si dlouho pamatujeme. Škoda je, že omamné pocity z líbání, které provázejí počátky každého vztahu, se časem vytrácejí, a s ním i samotné líbání. Přitom je velmi prospěšné - jak pro vztah, tak pro oba partnery.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Líbání představuje intimní gesto, které pomáhá prohloubit lásku a spojení mezi dvěma lidmi. Je to díky tomu, že se právě při líbání uvolňují do těla pozitivní hormony dopamin a oxytocin - především pak při intenzivním procítěném polibku,” vysvětluje vztahová poradkyně a koučka Madeleine Masonová pro server Independent.

„Uvedené hormony společně způsobují, že se cítíme dobře, jelikož snižují úroveň stresu a zvyšují spokojenost se vztahem. Z celkového pohledu je tak líbání zdravotně prospěšné,” dodává.

V souvislosti se světovým dnem líbání, který připadá každoročně na 6. července, odborníci představili i další pozitiva líbání.

Posiluje imunitní systém 

I přes možné pozitivní pocity s tím spojené přijde mnoha lidem líbání jako poměrně nehygienické. Vždyť i během několikasekundového polibku partneři sdílejí až 80 milionů bakterií. Možná to zní děsivě, pravdou ale podle odborníků je, že s větší pravděpodobností kvůli „sdíleným” bakteriím onemocníte po podání ruky než po líbání.

Jak přirozeně posílit svou obranyschopnost

Zdraví

Studie z roku pak 2009 uvádí, že jde o evoluční mechanismus šíření bakterií a budování lidské imunity. Vzájemná „bakteriologická” adaptace jednoho partnera na druhého pak podle odborníků znamená i lepší imunitu u případných společných potomků.

Snižuje krevní tlak 

Lidské rty obsahují krevní cévy, které se při líbání rozšiřují. Krev je díky tomu směřována dál do obličeje a jinam do těla, čímž ulevuje srdci. I díky tomu se pak u dotyčných jedinců snižuje krevní tlak, vysvětluje plastický chirurg Ryan Neinstein z amerického New Yorku.

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Zdraví

Zmírňuje úzkost 

Líbání je podle odborníků rovněž dobrým prostředkem, jak zmírnit celkové napětí, úzkost a rovněž pocity stresu. Podle některých lidí má líbání dokonce podobné účinky jako meditace, která rovněž napomáhá cítit se klidněji.

Pomáhá najít toho pravého partnera 

Francouzský polibek, kdy se zapojuje i jazyk, je podle odborníků z evolučního hlediska velmi „zaručený” způsob, jak najít geneticky kompatibilního partnera.

Nový trend v randění aneb Víc želízek v ohni

Vztahy a sex

„Líbání umožňuje lidem dotyčného ‚cítit a ochutnat‘ a zjistit, jak nám ‚sedne‘. Obecně máme tendenci tíhnout k někomu s odlišnou imunitní reakcí,” popisuje Sarah Johnsová, odbornice na lidskou reprodukci.

Polibek je také skvělým ukazatelem, zda mezi dotyčnými jedinci už v raném počátku vztahu přeskočí jiskra.

Posiluje obličejové svaly

Při líbání se do celého „procesu” zapojuje na 30 obličejových svalů. Chcete-li mít tedy obličej krásný a zpevněný, líbejte se co nejčastěji.

Reklama

Související články

Tajemná moc polibků

Polibky letmé, vlažné, vášnivé, ty všechny ke vztahu dvou lidí patří. Pomáhají vyjádřit, co k druhému cítíme. Mají ale i celou řadu dalších výhod.

Výběr článků

Načítám