Hlavní obsah

Neochuzujte se o polibky, posilují vztah i vaše zdraví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho byl první opravdový polibek katastrofou, pro někoho naopak omamným zážitkem. Tak či tak, první pusu si dlouho pamatujeme. Škoda je, že omamné pocity z líbání, které provázejí počátky každého vztahu, se časem vytrácejí, a s ním i samotné líbání. Přitom je velmi prospěšné - jak pro vztah, tak pro oba partnery.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Líbání představuje intimní gesto, které pomáhá prohloubit lásku a spojení mezi dvěma lidmi. Je to díky tomu, že se právě při líbání uvolňují do těla pozitivní hormony dopamin a oxytocin - především pak při intenzivním procítěném polibku,” vysvětluje vztahová poradkyně a koučka Madeleine Masonová pro server Independent.

„Uvedené hormony společně způsobují, že se cítíme dobře, jelikož snižují úroveň stresu a zvyšují spokojenost se vztahem. Z celkového pohledu je tak líbání zdravotně prospěšné,” dodává.

V souvislosti se světovým dnem líbání, který připadá každoročně na 6. července, odborníci představili i další pozitiva líbání.

Posiluje imunitní systém 

I přes možné pozitivní pocity s tím spojené přijde mnoha lidem líbání jako poměrně nehygienické. Vždyť i během několikasekundového polibku partneři sdílejí až 80 milionů bakterií. Možná to zní děsivě, pravdou ale podle odborníků je, že s větší pravděpodobností kvůli „sdíleným” bakteriím onemocníte po podání ruky než po líbání.

Jak přirozeně posílit svou obranyschopnost

Zdraví

Studie z roku pak 2009 uvádí, že jde o evoluční mechanismus šíření bakterií a budování lidské imunity. Vzájemná „bakteriologická” adaptace jednoho partnera na druhého pak podle odborníků znamená i lepší imunitu u případných společných potomků.

Snižuje krevní tlak 

Lidské rty obsahují krevní cévy, které se při líbání rozšiřují. Krev je díky tomu směřována dál do obličeje a jinam do těla, čímž ulevuje srdci. I díky tomu se pak u dotyčných jedinců snižuje krevní tlak, vysvětluje plastický chirurg Ryan Neinstein z amerického New Yorku.

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Zdraví

Zmírňuje úzkost 

Líbání je podle odborníků rovněž dobrým prostředkem, jak zmírnit celkové napětí, úzkost a rovněž pocity stresu. Podle některých lidí má líbání dokonce podobné účinky jako meditace, která rovněž napomáhá cítit se klidněji.

Pomáhá najít toho pravého partnera 

Francouzský polibek, kdy se zapojuje i jazyk, je podle odborníků z evolučního hlediska velmi „zaručený” způsob, jak najít geneticky kompatibilního partnera.

Nový trend v randění aneb Víc želízek v ohni

Vztahy a sex

„Líbání umožňuje lidem dotyčného ‚cítit a ochutnat‘ a zjistit, jak nám ‚sedne‘. Obecně máme tendenci tíhnout k někomu s odlišnou imunitní reakcí,” popisuje Sarah Johnsová, odbornice na lidskou reprodukci.

Polibek je také skvělým ukazatelem, zda mezi dotyčnými jedinci už v raném počátku vztahu přeskočí jiskra.

Posiluje obličejové svaly

Při líbání se do celého „procesu” zapojuje na 30 obličejových svalů. Chcete-li mít tedy obličej krásný a zpevněný, líbejte se co nejčastěji.

Reklama

Související články

Tajemná moc polibků

Polibky letmé, vlažné, vášnivé, ty všechny ke vztahu dvou lidí patří. Pomáhají vyjádřit, co k druhému cítíme. Mají ale i celou řadu dalších výhod.

Výběr článků

Načítám