Hlavní obsah

Jaké věci je potřeba probrat před první společnou dovolenou

Novinky, lin

První společná dovolená s novým partnerem platí za zlomový okamžik. Často totiž vysněný výlet nedopadne podle přání, a to jen kvůli tomu, že oba partneři mají od dovolené jiná očekávání. Jak si první letní radovánky opravdu užít a vyhnout se zbytečným hádkám a rozepřím?

Foto: Profimedia.cz

První dovolená může být stejně tak krásná jako stresová.

Článek

„Ano, cestování je romantické, ale ne vždy dopadne vše podle plánu. Existuje mnoho neočekávaných faktorů, které mohou přijít a zmařit emocionální a romantický zážitek,“ říká odbornice na vztahy Susan Winterová pro Health.

Než se proto vydáte na cestu, ujasněte si následujících pět bodů, díky kterým se vyhnete tomu nejhoršímu.

Vyberte si cíl, který oba milujete

Při výběru destinace se nepřizpůsobujte partnerovi, ale raději udělejte kompromis ke vzájemné spokojenosti. Pokud totiž nenávidíte pláž a resorty all-inclusive, jen těžko se to nepromítne do vaší nálady.

Ujasněte si proto s partnerem, jaké aktivity chcete během dovolené podnikat a podle toho zvolte i svůj cíl.

Sedm znaků, že nejde o pouhé pobláznění, ale pravou lásku

Vztahy a sex

Vyjasněte si rozpočet

Mluvení o penězích není sexy. Pravdou ale je, že je nezbytné, protože nic neumí zkazit náladu tak, jako když během dovolené zjistíte, že útrata přesáhla váš limit.

„Ujasněte si hned na začátku, kolik peněz jste ochotní do dovolené investovat a promluvte si i o tom, kdo bude hradit jaké náklady,“ doporučuje Winterová.

„Důležité je nic nepředpokládat. Možná máte zkušenosti, že dovolenou hradí partner, ten to tak ale mít nemusí,“ dodává.

Předvídejte nepříjemnosti

Stres se může dotknout i dovolené. Zrušený let, špatné počasí nebo hotel, který neodpovídá popisu. To všechno může s náladou obou partnerů pořádně otřást. I to je ale zkušenost k nezaplacení. Je totiž důležité poznat partnera i z obrácené stránky a vidět, jak reaguje na stresové okamžiky.

Připravte se, že mohou nastat i nepříjemné chvilky, ale nastavte se oba na to, že je zvládnete s úsměvem a uděláte maximum, abyste si to užili.

Pět jednoduchých tipů, jak oživit vztah

Styl

Čas o samotě

I ta nejvíc zamilovaná dvojice čas od času potřebuje odpočinek. Navíc, co se týče dovolených, neexistují žádná pevná pravidla, podle kterých máte strávit celou dobu společně. Obzvláště pak pro páry, které spolu nejsou zvyklé bydlet, to může být šok a vystoupení ze svého komfortu.

Pokud tedy zaznamenáte blížící se ponorkovou nemoc, navrhněte partnerovi, že se například na půl dne rozdělíte a budete si dělat každý to, co budete chtít. Uvidíte, že se pak na sebe opět lépe naladíte a zároveň si odpočinete každý podle svého gusta.

Promluvte si o svých očekáváních

Někteří lidé považují dovolenou za čas, kdy nemusejí dělat nic. Jiní ji zase vnímají jako příležitost, kdy mohou objevovat nová místa. Položte si proto oba otázku: Co očekáváte od dovolené, abyste se cítili spokojení? Po zodpovězení si vypracujte společný plán, který bude zahrnovat všechna vaše očekávání, tím se řiďte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám