Hlavní obsah

Pět jednoduchých tipů, jak oživit vztah

Novinky, lin

Dlouhodobé vztahy procházejí mnoha fázemi. Po odeznění líbánkové, která trvá zhruba rok, často dochází k utlumení romantiky a sklouznutí k stereotypu. Jak se vyhnout ochladnutí citů a přivést vztah opět na tu správnou cestu?

Foto: Profimedia.cz

Ve vztahu je důležité být na jedné vlně.

Článek

Denní vklad do vztahové banky

Terapeutka Jelisha Gatlingová přirovnává vztah k bankovnímu účtu. „Každý člověk by měl provádět pravidelné vklady, přičemž vklad je něco, co vložíte pro posílení vašeho vztahu,“ říká. Nemusí se přitom zdaleka jednat o velké gesto.

Stačí svému milému či milé uvařit kávu, když víte, že spěchá. Nebo připravit  večeři, ustlat či přichystat společnou koupel. To všechno jsou věci, které pomohou zhodnotit váš společný účet.

„Drobnými vklady posílíte svůj účet natolik, že pokud nastane krize, budete mít do čeho sáhnout. Je to jako mít spořicí účet. Když onemocníte, nemusíte se bát bankrotu,“ dodává Gatlingová pro Health.

Rozšifrujte svůj jazyk lásky

Pokud jste ještě neslyšeli o známé knize Pět jazyků lásky od Garyho Chapmana, pak si přečtěte na internetu alespoň krátký výtah. Jde totiž o to, že každý člověk vyjadřuje svoji lásku jinak a jinak ji taky chce přijímat.

Jak dostat do vztahu víc romantiky

Vztahy a sex

Základní jazyky lásky jsou slova ujištění, pozornost, přijímání darů, skutky, služby a fyzický kontakt. Na internetu jsou také dostupné testy, podle kterých zjistíte, jaký typ jste vy, a jaký váš partner. Podle toho můžete uzpůsobit i svůj jazyk a zařadit do svého vztahu například více komplimentů či fyzických dotyků.

Umění rozhovoru

„Každé terapeutické sezení jsem zvyklá začínat otázkou, co dobrého se dnes událo v životech mých klientů,“ říká Gatlingová. Většinou jsou klienti touto otázkou zaskočení a neví, co odpovědět. Většina lidí má totiž tendenci si po celém dni stěžovat a vyzdvihovat jen negativní okamžiky.

Neustálé řešení nepříjemných situací ale nastavuje negativní atmosféru v celém vztahu, což se na něm pochopitelně podepisuje. Naučte se proto svoji konverzaci směřovat pozitivním směrem a vypíchněte události, které vám za celý den udělaly radost. Uvidíte, že tím docílíte daleko příjemnějšího rozhovoru.

Jak s partnerem mluvit o své sexuální minulosti

Vztahy a sex

Jedno rande týdně

Mnoho párů po společném sestěhování přestane chodit na rande. Důvodem obvykle bývá myšlenka, že všude dobře, ale doma je nejlépe. Je ale velký rozdíl mezi společným trávením času doma a venku.

Doma sice spolu jsme, ale často se jedná jen o fyzický stav, a ne ten psychický, který je ovšem daleko důležitější. Stanovte si proto týdně alespoň jeden večer, který budete trávit opravdu spolu a zajdete si například na romantickou večeři nebo procházku. Uvidíte, že tím svůj vztah opravdu prohloubíte.

Starejte se sami o sebe

Důležité je také neopomíjet „self-care“ neboli starání se o sebe samého. To, co děláte pro sebe, je totiž stejně důležité jako to, co děláte pro vztah.

„Pokud se necítíte zdravě a emocionálně v pořádku, je dost možné, že takový bude i váš vztah. Nedostatek času o samotě navíc nahrává neefektivní komunikaci a zbytečnému řešení konfliktů,“ dodává Gatlingová.

Nesnažte se proto přizpůsobovat partnerovi ve všech ohledech. Pokud vás například naplňuje cvičení, ale nechcete svého partnera rušit, uzpůsobte si čas tak, aby to bylo pro všechny strany výhodné. Pokud se totiž cvičení či jiné aktivity vzdáte, uvidíte, že se časem dostaví frustrace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám