Hlavní obsah

Jak se během karantény nerozejít s partnerem

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová doba neprospívá nejen psychickému a fyzickému zdraví, ale mnohdy ani partnerskému vztahu. Není divu, vždyť mnoho párů začalo ze dne na den pracovat z domova, což s sebou přineslo nové partnerské výzvy i nástrahy. Pokud patříte k lidem, kteří proklínají slovo home office a lockdown, pak pro vás máme několik tipů, jak s protějškem zvládnout tuto prapodivnou dobu a nerozejít se.

Foto: Profimedia.cz

Karanténa a práce z domova s sebou přinesly nové partnerské výzvy i nástrahy.

Článek

Máte pocit, že váš vztah v návaznosti na události posledních měsíců spíše utrpěl? Vládní nařízení, práce z domova i sociální distancování rychlostí blesku překopaly zajeté rutiny a zvyklosti, což se neblaze podepsalo i na partnerském soužití.

Naštěstí existuje několik způsobů, díky kterým váš partnerský vztah, navzdory této těžké době, chytne druhý dech.

1. Vytvořte si plán

Na první pohled by se mohlo zdát, že práce z domova přináší samé plusy. Po čase ale většina lidí zjišťuje, že home office rozhodně není procházka růžovou zahradou, a obzvláště to platí v případě, kdy z domova pracují oba partneři. Rozdělení domácích povinností, vaření obědů i dělání úkolů se školou povinnými potomky může leckdy přivodit nepříjemnou hádku.

„Rutina je klíčem k tomu, aby váš vztah během této doby fungoval. Posaďte se a vytvořte týdenní rozpis úkolů, které je třeba udělat. Je důležité, abyste tento rozvrh vytvořili společně a rozdělili povinnosti podle vašeho pracovního zatížení,“ radí Dominique Antigliová, autorka knihy The Life-Changing Power of Sophrology.

Díky tomuto kroku předejdete zbytečnému nedorozumění i hádkám kvůli nevynesenému odpadkovému koši.

Jak být produktivní i v domácím pracovním prostředí

Zdraví

2. Domácí rande

V současné době sice s partnerem trávíte většinu času, ale to neznamená, že si doopravdy užíváte jeho přítomnost. „I když se společně izolujete, pravděpodobně trávíte obrovské množství času tím, že pracujete na svém notebooku. Zkuste si na sebe najít čas a užijte si pár chvilek jako pár,“ říká Dominique Antigliová pro Woman’s Health.

V ideálním případě si společně uvařte dobrou večeři, pusťte si oblíbený film nebo si prohlížejte fotoalbum z poslední dovolené. Aktivnější páry zase můžou společně cvičit či chodit na dlouhé procházky.

3. Milujte se

„Je ironií, že těsná blízkost může vaší touhu po partnerovi snížit,“ poznamenává expertka na vztahy Kate Moyleová. I když to není jednoduché, pokuste se nezanevřít na sex a intimnosti.

„Pamatujte na to, že partneři by si za každých okolností měli užívat jeden druhého,“ dodává Kate Moyleová. Co takhle překvapit partnera krajkovým prádlem? Nebo ho nečekaně vyrušit v jeho pracovně? Kreativitě se v tomto ohledu meze nekladou.

I sociální izolace může mít nějaká pozitiva

Vztahy a sex

4. Oddělte pracovní život od osobního

Práce z domova stírá hranice mezi pracovním a osobním životem. Není divu, že mnoho párů ještě v deset večer odepisuje na pracovní maily a vyřizuje poslední úkol z to-do listu. Pokud je vám tento scénář povědomý, pak je načase, abyste si s partnerem stanovili jasné hranice, které se budou řídit vaší pracovní dobou.

„Dohodněte se, že okolo páté až šesté hodiny večerní vypnete své technologie a přestanete pracovat. Díky tomuto kroku uděláte jasnou hranici mezi prací z domova a rodinným životem,“ vysvětluje Kate Moyleová.

5. Buďte chvilku sama

Každý člověk potřebuje osobní klid a soukromí. Pokud tedy pracujete s partnerem z domova, je jasné, že alespoň na malou chvilku potřebujete být sama. V takový moment si „vyžádejte trochu svého prostoru, svého posvátného místa, kde vás nikdo nebude vyrušovat,“ říká expertka na vztahy Anna Williamsonová.

S tímto názorem souhlasí také Kate Moyleová a dodává, že partner by tento postoj neměl vnímat osobně. „Je naprosto přirozené, že druhá osoba potřebuje trochu prostoru,“ tvrdí Moyleová.

Další izolaci s partnerem už nezvládnu

Vztahy a sex

6. Komunikujte

„Pro udržení šťastného a spokojeného vztahu je nezbytně nutné, abyste navzájem komunikovali,“ říká Williamsonová.

Nebojte se mluvit o věcech, které vás tíží, štvou nebo vás dělají nešťastnou. Stejně tak dopřejte dostatek prostoru svému partnerovi, aby vám řekl své starosti a trable. „V tomto ohledu je nedůležitější nenásilná komunikace - komunikujte tedy s empatií, respektem a citlivostí, a především poslouchejte bez přerušování. Zároveň se vyhýbejte obviňování,“ radí Dominique Antigliová.

Klíčem ke zdravému vztahu je také omluva. Pokud se něco pokazí, zkuste potlačit své ego a raději se upřímně omluvte. Uvidíte, že tento postoj dokáže se vztahem hotové zázraky.

7. Drobné radosti

Říkal někdo, že překvapení jsou jenom pro zamilované puberťáky? Vždyť není nic špatného na tom, když partnera čas od času překvapíte. Napusťte mu vanu, udělejte masáž nebo mu připravte jeho oblíbené jídlo. Každá snaha se počítá a vězte, že v době koronavirové to platí dvojnásob. Pokud navíc žijete po boku skvělého partnera, pak je téměř jisté, že hezké chování s radostí opětuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám