Hlavní obsah

Jak být produktivní i v domácím pracovním prostředí

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocitli jste se kvůli koronavirové pandemii ze dne na den doma a těžko se s novou situací vyrovnáváte? Máme pro vás tipy na to, jak si doma vytvořit zdravé návyky a správné pracovní prostředí, díky kterému bude vaše produktivita stoupat.

Foto: Profimedia.cz

Práci z domova si můžete uzpůsobit.

Článek

1. Vytvořte si pracovní místo

Klíčovým bodem pro práci z domova je vytvoření správného pracovního místa. Ideální je si vyhradit jednu místnost, do které umístíte pracovní stůl a pohodlnou kancelářskou židli.

Pravdou ale je, že většina z nás takové možnosti nemá. Pokud bydlíte v malém bytě bez možnosti vytvoření samostatné domácí kanceláře, vyhraďte si alespoň malý světlý kout, do kterého se vám vejde stůl a židle.

Abyste se lépe soustředili, zvolte místo, kde je dostatek denního světla. K navození té správné nálady mohou pomoci i květiny nebo třeba jemná podkresová hudba.

2. Ranní rutina

Ačkoliv se to možná může zdát zbytečné, důležité je nezanedbávat stejné ranní rituály, jako když chodíte do práce. Vyčistěte si zuby, upravte se a oblékněte se alespoň tak, aby vás nevyděsil příchod pošťáka nebo sousedky. Uvidíte, že vám to pomůže přejít z režimu relaxace do pracovního tempa.

Jak si při práci z domova dobíjet baterky

Zdraví

3. Udělejte si pracovní rozvrh

Při práci z domova ušetříte čas za dojíždění a den se tak může zdát delší. To vybízí k lelkování, nebo naopak workoholismu. Je proto důležité si nastavit pevnou pracovní dobu, po jejímž uplynutí odložíte počítač a budete se věnovat rodině nebo sami sobě.

Důležité jsou také krátké pracovní přestávky, během kterých se uvolníte a dobijete baterky. Snídaně, oběd, ale třeba také odpolední káva jsou rituály, kterých není třeba se vzdávat ani je odbývat.

4. Naplánujte si den

Důležité je také správně vyhodnotit, v jaký čas je vaše tělo a mysl nejproduktivnější. Pokud máte například nejvíce energie ráno, snažte se v tento čas vyřešit co nejvíce těžkých úkolů, abyste měli odpoledne volnější a naopak.

5. Doplňte palivo 

Byli jste zvyklí chodit v práci na obědy, ale v blízkosti domova není kam zajít? Nespoléhejte se jen na donáškové služby, a už vůbec se neodbývejte nezdravou sladkou stravou, která může sice na chvíli zasytit, ale jinak je nutričně velmi slabá.

Místo toho si plánujte jídelníček na týden a vařte si klidně na několik dní dopředu zdravá a vyvážená jídla. Nezapomeňte, že s home officem zpravidla klesá i vaše fyzická aktivita, což v kombinaci s nezdravou stravou může vést k obezitě a zdravotním problémům.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

I na práci z domova se vztahuje zákoník

Stejně jako po vypuknutí pandemie na jaře tohoto roku, i v průběhu podzimu stále víc zaměstnavatelů umožňuje svým zaměstnancům vykonávat práci z domova. Tzv....

Výběr článků

Načítám