Hlavní obsah

Nereálná vztahová očekávání, která ničí mnohá manželství

Novinky, Bohumila Kunertová

Určitá očekávání od vztahu a následného manželství má snad každý. Jejich reálnost a uskutečnitelnost pak rozhodují o tom, jak moc bude dotyčný ve vztahu spokojený, nebo naopak nešťastný. Často bohužel převažují očekávání nereálná. Která jsou ta nejčastější?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako se odnepaměti vyvíjejí lidské vztahy, vyvíjejí se i různé genderové stereotypy a představy o tom, co by měl partner či partnerka splňovat, dělat atd. Podobné názory a očekávání ale bývají málokdy shodné s realitou a vztahům ve výsledku škodí, pokud si o nich nejsou manželé schopni povídat a ve svých představách dělat kompromisy.

Která nereálná očekávání jsou ta nejčastější?

Sex každou noc 

Co se týče sexu, jde o velmi ožehavé téma, jelikož málokdy mají partneři stejnou, nebo alespoň podobnou představu o tom, jak bude sex v manželství vypadat.

Je tak více než pravděpodobné, že po svatbě nebude sex na pořadu každého večera, jakkoli se to na počátku vztahu zdálo jako běžná věc, která se nikdy nezmění.

Nejčastější důvody, proč nemáme chuť na sex

Vztahy a sex

Čím menší pak jeden či oba z partnerů projevují zájem o sex, o to větší pocit frustrace a odcizení nastává, pokud si o tom nebudou schopni promluvit.

Partner bude projevovat lásku stejně jako vy

Lišit už se může i základní pohled na lásku jako takovou a její projevy. Co když bude jeden z manželů očekávat každodenní doteky a polibky, ale ten druhý tomu příliš neholduje? A co když žena bude mít představu, že bude každý den dostávat malé dárky, ale manžel o tom „neví”?

Základem je neočekávat a nedoufat, ale raději přímo zjistit, co ten druhý opravdu chce.

Představa o mužských a ženských pracích v domácnosti

Představa „rozdělení” mužských a ženských prací v domácnosti často vyplývá z toho, co vidíme ve své rodině. Jenže to, že otec spravoval auto, střechu a vše ostatní, ještě neznamená, že to bude dělat i manžel.

A naopak, ne každá žena holduje mytí nádobí, luxování a podobným záležitostem.

Marek Herman: Mámy často doma dělají svým dětem a partnerovi služky

Děti

Trávení volného času

Důležitou otázkou, kterou je třeba v každém svazku vyřešit, nebo alespoň sdělit partnerovi, je trávení volného času. Chcete jít do baru, kina, ale partner by raději seděl doma u televize nebo s kamarády na pivu?

Máte představu, že víkendy budete trávit společně s dětmi - hrami, v muzeu, na výletech? Ale partner by raději byl doma a nic nedělal? Opět situace, která podněcuje tření, pokud se neřeší.

Finanční návyky

Velmi choulostivým tématem bývají i peníze. Jen proto, že jste byli za svobodna zvyklí utrácet jen za nejdůležitější věci, neznamená, že to tak má i váš protějšek. Proto je nejlepší si ohledně peněz udělat co nejdříve „jasno”. Pro klid všech.

Pět nejčastějších důvodů rozpadu manželství

Vztahy a sex

Péče o děti

Už dávno neplatí, že o děti se výhradně starají jen matky. Současná moderní doba dává prostor oběma rodičům. A jelikož i toto je velmi náročné téma na řešení, je lepší ho probrat alespoň v základu ještě předtím, než děti „přijdou”.

Kompromisy

Jít si za svým hlava nehlava je krásná iluze, která ovšem málokdy ladí s představami druhých. Tajemstvím úspěchu, jak vztah udržet, jsou proto i kompromisy. Nemusíte slevovat ze všeho, ale také se svých očekávání nedržet zuby nehty i přes nesouhlas partnera.

Místo toho se zkuste podívat na to, jak uspokojit nejen své touhy, ale i ty partnerovy. Protože i o tom je láska - aby věci fungovaly společně, realisticky a nestranně, uvádí server Yourtango.

Audit vztahu: Zjistěte, zda žijete po boku osudového muže

Vztahy a sex

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám