Hlavní obsah

I sociální izolace může mít nějaká pozitiva

Novinky, bok

Ve spojitosti s koronavirem a následnou izolací se na nás odevšad valí hlavně samé negativní zprávy. Odborníci ale mnohé, kteří mají chmurné myšlenky ohledně celkového vývoje situace i budoucnosti, upozorňují, že na sociální izolaci se dají najít i určitá pozitiva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šíření nového koronaviru a narůstající počty nemocných a mrtvých děsí mnohé, i proto většina lidí po celém světě shledává mnohá opatření zavedená v souvislosti se šířením koronaviru potřebnými. Najdou se ale i taková, která nám vadí více než jiná - například sociální izolace či nucená karanténa.

Není se čemu divit - snaha se družit a kolektivně provozovat mnohé aktivity či sporty je nám jednoduše přirozená. Proto jsou pro mnohé dopady sociální izolace tak nepříjemné. Nedávná britská studie si dala za cíl zjistit i nějaká pozitiva s tím spojená, pokud vůbec nějaká jsou.

Jak vydržet doma a nezbláznit se

Vztahy a sex

A opravdu je našla - třeba lepší vztahy v rodině i mezi partnery a více spánku. Mnozí lidé podle zjištění věří, že jim extra čas navíc s partnerem pomohl v posílení vzájemného vztahu, uvedl server Daily Mail.

Některé páry si pak dokonce užívají i více sexu než za „běžného” stavu. Jak ale odborníci dodávají, jedná se především o sezdané páry. Nejméně si užívají sexu lidé ve věkovém rozmezí 18 až 24 let, a to i vzhledem k tomu, že často nebydlí s partnerem v jedné domácnosti.

Jak ozvláštnit milostný život v karanténě

Vztahy a sex

Více času s dětmi, více spánku 

Stejně tak v mnoha rodinách plánují rodiče v návaznosti na danou situaci i v budoucnu trávit více času se svými dětmi, jako to dělají nyní. Lepší vztahy s potomky aktuálně zaznamenávají především muži.

Využijte volných dní ve prospěch sebe a své rodiny

Zdraví

Stejně tak muži častěji přiznávají, že se podílejí na chodu domácnosti o něco více než za běžného režimu. Obě pohlaví si pak užívají i více spánku, který je v období zvýšeného stresu a nejistoty jistě přínosem.

Jednou z nevýhod je pak přiznání, že řada lidí v době karantény mnohem více jí. A to buď ze stresu a nejistoty, nebo jednoduše proto, že mají jídlo stále po ruce.

Přibíráte v karanténě? Nestresujte se a změňte návyky

Zdraví

Nejvíce pak lidem obecně chybí kontakt se širší rodinou, kterou jsou zvyklí běžně navštěvovat. Co se týče práce z domova, kterou často praktikují, shledávají ji mnozí stejně „záživnou” jako jindy, našlo se ale rovněž menší procento lidí, kteří si stejnou práci užívají více, pokud ji mohou vykonávat doma.

Anketa

Jak byste popsali svou situaci v karanténě?
Trávím více času s dětmi
14 %
Užívám si více sexu
2,4 %
Více spím
19,8 %
Více jím
12,1 %
Práce je z domova zábavnější
5 %
Nic moc se nezměnilo
46,7 %
Celkem hlasovalo 379 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám