Hlavní obsah

Flirt jako koření manželství aneb 8 způsobů, jak znovuobjevit spokojenost ve vztahu

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monotónní dny, péče o potomky i jiné starosti způsobují, že v průběhu let začnete partnera vnímat jako samozřejmost. Jakmile dojdete k tomuto zjištění, přestanete se snažit a automaticky věříte, že s tímto člověkem strávíte zbytek života. Pravdou ale zůstává, že tento pocit může vztah poslat do záhuby.

Foto: Profimedia.cz

Každý den udělejte něco, čím druhý získá pocit, že je milován.

Článek

Jedním z klíčů k udržení spokojeného manželství je prokazování náklonnosti, a to nejen při výjimečných událostech typu výročí nebo svátek sv. Valentýna. Polibek na dobré ráno nebo držení za ruce je dobrý začátek, avšak náklonnost v nejhlubším slova smyslu můžeme vnímat jako úctu k osobě, se kterou jsme se rozhodli strávit zbytek svého života.

„Páry chtějí cítit vzájemnou úctu nejen na začátku vztahu, ale také v průběhu soužití,“ říká manželská a rodinná terapeutka Jenni Skylerová. Chování úcty je první krok, který v cestě za spokojeným manželstvím musíte udělat. Následují ale další body, které byste neměla opomenout.

1. Proveďte vklady do emocionálního prasátka

Pokud žijete po boku skvělého partnera, pak si jistě zaslouží, aby se cítil milován a zbožňován. Ostatně to samé si zasloužíte i vy. Nebojte se každý den udělat něco, díky čemu ucítí, že ho doopravdy milujete. Možná mu můžete připravit oblíbenou večeři, koupit zákusek z cukrárny nebo místo telenovely zapnout fotbalový zápas. Způsobů, jak mu prokázat lásku, je nespočet.

„Tento přístup pomáhá roztavit zášť, podněcuje sexuální intimitu a vytváří dlouhodobý zvyk vzájemné velkorysosti,“ říká Skylerová.

Zamilovanost a trvalý vztah aneb Co je základem zdravého manželství

Vztahy a sex

2. Nezapomínejte na loučení

I když by se mohlo zdát, že na loučení nesejde, opak je pravdou. Podle manželského terapeuta Johna Gottmana patří rozloučení i následný pozdrav k nejdůležitějším interakcím mezi partnery. Proč?

Zaprvé tím dokazujete, že odchod vašeho partnera vnímáte a těšíte se na následné shledání, a zároveň touto interakcí oddělujete společný čas od méně zábavné činnosti. Zkuste rozloučení i vítání doplnit o polibek nebo objetí, díky kterému partner ucítí zájem a lásku.

3. Mluvte o problémech

Snad v každém vztahu přijdou momenty, kdy cítíte, že s partnerem nejste na stejné vlně. Nebojte se, rozhodně to neznamená, že váš vztah skomírá. Pouze je důležité, abyste si o nastalé situaci s partnerem promluvila.

„Většina partnerů se znovu cítí na stejné vlně v momentě, kdy otevřou hluboké téma,“ tvrdí Skylerová. Snažte se, abyste při konverzaci partnera zbytečně neosočovala, a především hledejte řešení, na kterém se oba shodnete.

Pět věcí, které ženy občas dělají a muži se kvůli nim necítí být dostatečně milovaní

Vztahy a sex

4. Čas na flirtování

S úsměvem na rtech vzpomínáte na chvíle, kdy jste si s partnerem vzájemně štěbetali a vyměňovali si koketní pohledy? Zkuste své vzpomínky oživit a zařaďte flirtování opět na denní program.

„Na tom, zda denně flirtujete, doopravdy záleží. Pokud navíc flirtujete i v momentě, kdy vám nejde vyloženě o sex, dáváte partnerovi pocit, že po něm toužíte,“ říká Skylerová a dodává, že v ideálním případě můžete svému partnerovi říct něco sexy.

5. Všímavost je základ

V dlouhodobém vztahu občas přepneme na autopilota a mnoho věcí děláme automaticky a bez přemýšlení. Bohužel, tento typ chování může vztahu velmi uškodit. Zkuste odhalit okamžiky, kdy se partnerovi příliš nevěnujete, nebo máte přepnuto na již zmiňovaného autopilota. Následně přemýšlejte, co můžete udělat proto, abyste vedle svého partnera byla nejen fyzicky, ale také duševně.

„Každá menší změna může přispět k celkové změně i způsobu napojení na partnera,“ dodává rodinná terapeutka pro Woman’s Health.

6. Znovuobjevte pocit stesku

Na začátku vztahu nedokážete bez partnera přežít ani hodinu, natož celý den. V průběhu času se stesk zmírňuje a následně už ani nezaznamenáte, že partner odjel na služební cestu. Ani tento přístup nevede k ničemu dobrému, a tak není od věci, když partnerovi připomenete, že se vám po jeho přítomnosti stýská.

„Největší aktivací vztahu je touha,“ vysvětluje vztahová a sexuální terapeutka Megan Flemingová. A tak se nebojte udělat cokoliv, čím touhu probudíte. Od roztomilého vzkazu v jeho pracovní tašce až po jednoduchou textovku se slovy „chybíš mi“.

Co je klíčové pro úspěšný flirt

Vztahy a sex

7. Nezapomeňte na sexting

Pojďme si odhalit jednu skutečnost. Sex nezačíná rozepnutou podprsenkou ani svlečenými trenkami, sex začíná hodiny a dny před samotným aktem. Proto není od věci, když svého partnera čas od času potěšíte sextingem, tedy erotickými zprávami.

Je jenom na vás, jak daleko zajdete a jakým způsobem povolíte uzdu své fantazii. Věřte, že každá lehce erotická zpráva udělá vašemu partnerovi radost a s největší pravděpodobností ho naláká na společné chvíle.

8. Vyzkoušejte něco nového

Většina párů si postupem času vytvoří své sexuální menu, ze kterého každý večer vyzobává jednotlivé pozice. I když takové menu mohlo být ze začátku chutné, pravdou zůstává, že časem se stává stereotypní a nudné.

Zkuste co nejrychleji nastartovat váš sexuální apetit a okořeňte sexuální život něčím zcela novým. Nebojte se s partnerem pobavit o jeho touhách a snech, a stejně tak i vy prozraďte, co byste v posteli chtěla zažít. Uvidíte, že najdete společnou řeč, díky které zažijete zcela jedinečnou noc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám