Hlavní obsah

Co je to emoční inteligence a jak moc ovlivňuje naše životy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emoční inteligence ovlivňuje všechny aspekty našeho života, od základních lidských citů až po způsoby setkávání s ostatními. Výše této inteligence a míra toho, jak dobře dokážete číst v ostatních lidech, určují rozsah toho, zda budete v životě prožívat radost, lásku, vnitřní klid či žít v chaosu.

Foto: Profimedia.cz

Být citově inteligentní znamená být schopen řídit své emoce způsobem, který je vhodný pro daný okamžik.

Článek

Být citově inteligentní znamená být schopen řídit své emoce způsobem, který je vhodný pro daný okamžik. Kdy je tedy vhodné emoce plně vyjádřit a kdy je lepší je udržet pod kontrolou a použít je až později.

Neznamená to tedy, že existují emoce, které by dotyčný neměl nikdy pocítit, nebo by je měl být schopen zcela potlačit.

Smíšené pocity k životu patří, mohou značit, že by měla přijít změna

Vztahy a sex

Emoční inteligence má 5 hlavních vlastností

  • 1. Sebevědomí

Americký psycholog Daniel Goleman uvádí, že sebevědomí lze definovat jako schopnost rozpoznat a porozumět našim náladám, emocím a tomu, co nás popohání dál. Tedy všemu, co nás ovlivňuje, a zároveň tomu, jak my sami ovlivňujeme druhé.

Mezi příznaky vysokého sebevědomí přitom patří: realistické sebehodnocení, sebevražedný smysl pro humor a sebevědomí jako takové.

  • 2. Samoregulace

Goleman samoregulaci vnímá jako schopnost ovládat nebo přesměrovávat rušivé impulzy a nálady, zároveň pozastavit veškeré soudy ještě předtím, než se věci stanou. Mezi příznaky schopnosti samoregulace patří důvěryhodnost a integrita, otevřenost ke změnám a to, cítit se pohodlně i ve dvojsmyslech.

  • 3. Motivace

Motivace je v podstatě vášeň k dělání věcí nad rámec ohodnocení, která pomáhá i díky energii a vytrvalosti k dosažení cílů. Mezi klíčové znaky motivace patří optimismus (i při neúspěchu), usilovná snaha dosáhnout cílů a organizační závazek.

  • 4. Empatie

Podle Golemana je empatie schopnost porozumět emočnímu rozpoložení ostatních lidí a následně dovednost s nimi zacházet podle jejich emočních reakcí.

  • 5. Sociální dovednosti

Sociální dovednosti neboli společenská obratnost je jedním z nejdůležitějších atributů emoční inteligence. Jedná se o schopnost navázat a udržet vztah s druhými lidmi. Komunikativnost, asociování, vytváření smyslu činnosti, řešení problémů pokusem a omylem, intuice, cit, celostní zaměření, umění efektivní spolupráce, umění jednat a vyjednávat s lidmi, umění vést a řídit druhé lidi, motivovat je k větším výkonům apod.

Jak poznat sociopata a naučit se s ním žít

Vztahy a sex

Pochopení vlastní emoční inteligence

Vzhledem k tomu, že emoční inteligence (EQ) ovlivňuje vše, co v životě děláme, i všechny naše vztahy, je důležité ji pochopit.

Máte-li nízkou EQ, vaše emoce negativně ovlivňují vaše vztahy, což může mít za následek, že budete mít problém udržet si jakýkoliv funkční vztah ať už v rodině, s partnery, přáteli, či v zaměstnání.

Při průměrné EQ váš život probíhá většinou hladce, jen občas se vynoří nějaký emoční problém, se kterým se budete muset popasovat.

S vysokou EQ váš život může být naprosto výjimečný. Dokážete přijmout, zhodnotit i uznat své emoce a zároveň je udržet neustále v perspektivě. Zároveň můžete pomoci i ostatním ovládat své emoce, a to způsobem, jak s nimi budete komunikovat.

Například pokud budete při jednání s druhými ohleduplní a zároveň si dokážete prosadit jasné hranice v okamžiku, když k vám druzí budou přistupovat s despektem.

Jak úspěšně zvládat náročné situace? Vsaďte na stoický klid

Vztahy a sex

Emoční inteligence se vyvíjí v dětství

Pokud jste vyrůstali ve zdravém emocionálním prostředí, je vysoce pravděpodobné, že vaše EQ bude vysoké.

V průběhu života se ale mohlo odehrát několik traumat, kvůli kterým vaše nevědomá mysl vypnula vaši emoční kapacitu, což způsobilo, že již nemáte tendence prožívat příliš mnoho emocí a samotní se cítíte citově plošší.

Jako děti jste možná slyšeli fráze:

  • Neplač. Nic tak strašného se nestalo.
  • Už jsi velký kluk na takovéto věci.
  • Velcí kluci nepláčou.
  • Přestaň kňučet a udělej to, co ti říkám.

Jedná se o zdánlivě nevinné věty, jejichž slova ale dokážou velmi zabolet. Mohou mít i velmi zásadní negativní vliv na emoční pohodu, a to i v budoucnu.

Děti, jež slýchávají často tyto věci v dětství, mohou být i v dospělosti náchylné k nadměrné citlivosti a převažuje u nich pocit, že chování druhých je přímým odrazem toho, jak je vnímají druzí, a za vším vidí víc, než odpovídá skutečnosti.

Bez emocionálního vědomí je ale velmi obtížné využít emoce jako výhodu, která jedinci pomůže dělat vše, čeho bude chtít dosáhnout. V tomto směru tak mají v životě vždy výhodu ty děti, které jejich rodiče naučili emocionálnímu řízení, a tedy zvládání vlastních emocí.

Bohužel řada dětí takové štěstí nemá. A nepomáhá tomu ani přílišná přísnost či naopak benevolentnost rodičů.

Jak si začít zvyšovat emoční inteligenci

Vztahy a sex

Při nízké emoční inteligenci může být velmi obtížné se přemluvit k činnostem, které nechcete dělat. Například pokud nebudete chtít jít sekat trávu, pravděpodobně pro sebe najdete celou řadu omluv, abyste to dělat nemuseli.

Člověk s vyšší emoční inteligencí dokáže ale uznat, že sečení trávy je potřebné, proto místo výmluv bude naopak hledat cesty, jak to udělat, aby ho to co nejvíce bavilo.

Schopnost nalézt hravost a humor i v těch nejnepříjemnějších úkolech usnadňuje dělání všeho, co je zapotřebí udělat.

Výhodou emoční inteligence je, že se ji můžete naučit, a to v podstatě v každém věku. Pomoc můžete nalézt v celé řadě knih, ale i kurzů, které se touto tematikou zaobírají.

Reklama

Související články

Emoční inteligence aneb Empatie versus chytrost

Jistě jste si všimli, že ne všichni chytří a vzdělaní lidé jsou úspěšní a šťastní. Zrovna tak nevzdělanci nemusejí být nutně životními ztroskotanci. Dost často...

Radost i prokletí velmi chytrých lidí

O vysoce inteligentních lidech bychom si mohli myslet, že jsou automaticky předurčení k úspěchu a k oslnivým kariérám. Jenže někdy to bývá právě naopak. Kvůli...

Překvapivé znaky vysoké inteligence

Známka inteligence je vyjadřována hodnotou IQ. Pokud se jeho cifrou neřadíte zrovna mezi top elitu, neznamená to rovnou, že jste hloupí. Nadměrná hodnota...

Výběr článků

Načítám