Hlavní obsah

Jak úspěšně zvládat náročné situace? Vsaďte na stoický klid

Právo, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý si umí představit, jak to vypadá, když někdo zvládne dramatickou nebo jinak náročnou situaci s klidem stoika. Obvykle je to lepší než propadat panice, hroutit se, reagovat agresivně či ukvapeně. A tak snad ani nepřekvapí, že se moderní stoicismus stává v dnešní překotné době velkým hitem. Stoiky najdeme v dresech vrcholových sportovních týmů i v drahých byznys oblecích, tento postoj může pomoci i při rozvodu apod.

Foto: Profimedia.cz

Vnitřní klid přináší poznání, že špatné věci se prostě dějí a ani při nejlepší vůli jim často nezabráníme.

Článek

Stručně řečeno jde o to zachovat klid, netrápit se věcmi, které nemůžeme změnit ani ovlivnit, a soustředit se na pozitiva.

Ovšem hráče drsných kontaktních sportů jako ragby či americký fotbal si nejspíš představíme jako agresivní svalovce, kteří se musejí ke svému cíli dostat stůj co stůj. Rozhodně nečekáme emočně vyzrálé jedince, jejichž hlavní devízou je racionální přístup a ledový klid.

A při pohledu na vrcholového manažera nás asi těžko napadne, že po ránu praktikuje projevy pokory a vděčnosti za to dobré v jeho životě. Nebo ano?

Co můžeme mít pod kontrolou?

Psycholog z Harvardovy univerzity Shawn Achor ukázal ve svém výzkumu, že profesionálové, kteří ráno myslí na to dobré ve svých životech, podávají lepší výkony. Zřejmě proto, že se jim při tomto mentálním cvičení v těle uvolňuje jeden z hormonů štěstí, dopamin.

Podle viceprezidenta vysoké školy United States Sports Academy Tomiho Wahlströma právě umění vidět pozitiva a zachovat si chladnou hlavu ve vypjatých situacích patří k vysoké emoční inteligenci.

„Ve sportu je mnoho proměnných, které jedinec absolutně nemůže ovlivnit. Stoici zastávali názor, že reagovat na věci, které nemůžeme kontrolovat, je k ničemu.“ Základem je tedy umění rozpoznat to, co nemůžeme mít ve vlastních rukou, a zaměřit se jen na to, co lze kontrolovat a ovlivnit.

Nástrahy věčného pesimismu aneb Jak se začít dívat na svět pozitivně

Vztahy a sex

Věcem mimo kontrolu by sportovci neměli věnovat žádné emoce. Utrácet svoji energii lamentováním nad kondicí spoluhráčů, silným větrem nebo špatným skóre nemá podle Wahlströma význam prostě proto, že to nepřináší žádný užitek a nepomůže to k vítězství.

Další ze ctností stoicismu je i schopnost přestát bolest bez stížností a projevování negativních pocitů.

Každodennost stoika

A jak nám moderní stoicismus pomůže v běžném životě? „Na začátku se můžeme učit rozpoznat, které externí události v nás vzbuzují nepříjemné psychické a emocionální stavy,“ radí psycholog Seth J. Gillihan.

Vnitřní klid přináší poznání, že špatné věci se prostě dějí a ani při nejlepší vůli jim často nezabráníme.

Stoicismus založil už ve 3. století př. n. l. Zenón z Kitia. V průběhu času se stal nejvýznamnějším helénským filozofickým směrem, jehož stopy najdeme i napříč celou středověkou a moderní filozofií. Stoici zjednodušeně řečeno vyznávali především duševní vyrovnanost, sebeovládání a klid. Ale i život v souladu s přírodou, který pro ně znamenal cestu ke svobodě ve světě, kde se člověk musí neustále vyrovnávat s událostmi, jež nemůže ovlivnit a které naopak ovlivňují jeho.
Zásady moderního stoicismu nám mají pomoci dobře žít a především uspět. Jsou to, možná překvapivě, hlavně ctnostný život, umění regulovat své negativní pocity a schopnost nezatěžovat se událostmi a okolnostmi mimo naši kontrolu.

„Myslíme si, že naše štěstí závisí na naší životní situaci,“ upozorňuje psycholog. Události ale můžeme ovládat jen do určité míry.

Říkáte si: „Tohle by se mi dít nemělo.“ A cítíte se zahořklí a frustrovaní. Třeba když dostanete virózu před dovolenou. Asi se jí těžko rychle zbavíte, takže nemá cenu přehnaně žehrat na osud. Situaci prostě vezměte na vědomí.

Přestala křičet na své děti a změnil se jí celý život

Děti

Laskavost k emocím

Pocit zklamání bychom ale neměli zatracovat úplně, potlačování emocí také není v pořádku. „K nepříjemným emocím se často chováme odmítavě,“ uvádí lektor Jiří Sobek a dává praktický návod, jak je správně zpracovat.

„Nejdřív zaměřte svoji pozornost na dech. Několik hlubokých nádechů a výdechů vám pomůže zklidnit rozbouřené emoce a obnovit ztracenou rovnováhu. Je vědecky ověřeno, že pomalé dýchání navozuje v lidském těle a psychice stav klidu a uvolnění.“

Poté bychom si měli všimnout, co se děje s naším tělem. „I když se to možná na první pohled nezdá, emoce jsou úzce spojeny s tělesným prožíváním. Sledujte, kde v těle se nepříjemný pocit projevuje, a naplno ho vnímejte.“

Smíšené pocity k životu patří, mohou značit, že by měla přijít změna

Vztahy a sex

Je dobré se zaměřit i na myšlenky. Třeba vám běží hlavou: „Ten darebák mi zas udělal tohle. Schválně. Chce mě vytočit…“ Nenechte se tím pohltit. Přijměte svoji emoci, pojmenujte ji a buďte k ní i k sobě co nejlaskavější. Sledujte, jak se váš stav mění.

„Silná emoce se většinou postupně promění, zjemní a zklidní. Chce to ale nějaký čas,“ tvrdí lektor.

Rady pro začátečníky

Poradkyně Diana Raabová shrnula základní pravidla moderního stoicismu. Měla by nám pomoci vést vědomější a šťastnější život.

  • Nestěžujte si. A to ani vnitřně. Danou situaci změňte, pokud je to možné, nebo ji přijměte takovou, jaká je.
  • Uvědomte si, že čas je nejcennější dar. Opatrujte důležité životní momenty, abyste se mohli posouvat dopředu, a nechte vyhnít, co důležité není. Hromada e-mailů může počkat.
  • Buďte si vědomi sami sebe. Během dne buďte klidní a uvědomujte si sami sebe. Zkuste se plně soustředit na vše, co děláte. Občas to znamená odložit telefon, aby vás nerušil.
  • Buďte reflektivní a vnímaví. Neustále přemýšlejte nad tím, co je ve vašem životě skutečně důležité.
  • Pečujte o své blízké, zvolte si mentory. Tito lidé vás udrží při zemi a šťastné. Hledejte ty, kteří mají podobné vnímání světa jako vy.
  • Vzdělávejte se. Ať už máte rádi čtení, poslouchání rádia a videí na YouTubu, nebo sledování dokumentů v televizi, trénujte svůj mozek jako sval a sdílejte poznatky s ostatními.
  • Nereagujte hned emočně, pokud někdo řekne nebo udělá něco, co se vám nelíbí. Zkuste si raději zazpívat písničku, napočítejte do deseti nebo si představte své ideální místo.
  • Přemýšlejte, než promluvíte.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenechte se zatáhnout do cizího konfliktu

Konflikty k životu patří. A to i ty, které se nás v podstatě netýkají, ale zato dotýkají. Rodina, děti, kolegové v práci nebo kamarádi jsou rozhádaní...

Najděte odvahu říct si o to, co potřebujete

Požádat o to, co chceme nebo potřebujeme, patří mezi základní komunikační dovednosti. Člověk tím kromě jiného dává najevo, že si sám sebe váží a že se umí...

Výběr článků

Načítám