Hlavní obsah

Velikonoční výzdoba okolí domu je pro kolemjdoucí potěchou a vzpruhou

Začalo to před pěti lety, kdy se Dariush Dinarvandi z německého Berlína rozhodl s rodinou ozdobit stromek před domem velikonočními vajíčky. Jen tak pro potěchu oka. Nápad se sousedům zalíbil, a tak vznikla tradice. Dnes všichni zdobí společně celé okolí domu a zdá se, že čím více ozdob, tím více radosti všem přinášejí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Berlíňan velikonočně nazdobil předzahrádku pro radost sousedůmVideo: Reuters

 
Článek

Milovníci uměřenosti mohou velikonoční výzdobu v berlínské čtvrti Charlottenburg považovat za orgie kýčovitosti. Ovšem pro místní a kolemjdoucí je pravidelná velikonoční výzdoba trávníku a stromů nejenom tradicí, ale i příjemným způsobem, jak společně něco vytvářet.

Pan Dinarvandi reportérům agentury Reuters ukazuje stromek před vchodem do domu s tím, že původně před pěti lety s rodinou ozdobili jen ten. Už tehdy chtěli prostě jen udělat lidem z domu radost.

„Postupně jsme toho přidávali víc a víc a máme z toho větší a větší radost. Takhle to vypadá teď,” rozpřáhl ruce nad dlouhým pásem trávníku s několika stromy.

Jejich koruny, zatím ještě bez listí, zdobí desítky až stovky barevných plastových vajíček. Ta, která se nevešla už na větve, je možné spatřit v trávě. Spolu s nimi jsou do trávy usazeny sošky zvířat, která jsou se svátky jara neodmyslitelně spojena – zajíčků, beránků, slepic, hus a kachen. O plot se opírají rozesmátá prasátka. Mezi tím vším postávají i pospávají trpaslíci...

„Máme tu dobré sousedské vztahy. Pomáhali nám jak dospělí, tak děti. Dohromady se na tom podílelo 24 lidí,” vypočítává Berlíňan íránského původu.

Pestrobarevná výzdoba přitahuje pozornost 

Zároveň popisuje, s jakou radostí na výzdobu pohlížejí nejenom dospělí, ale hlavně děti. Přicházejí s rodiči i ve skupinkách a míří sem i třídy mateřských školek na svých vycházkách. Děti si radostně ukazují zvířátka a další prvky výzdoby, které v trávě objevily a smějí se.

Právě smích, radost a dobrá nálada jsou důvodem velikonočního zdobení v této části německé metropole. Lidé se snaží vynahradit si to, o co je koronavirová pandemie ochuzuje.

„Je to výborné, hlavně pro děti. Nikam se teď o Velikonocích nedostanou, tak je to pro ně alespoň nějaká změna. Člověk si musí najít nějakou zábavu a my jsme rádi za ten kousek přírody, co tu ve velkoměstě máme,” pochvaluje si jeden ze sousedů Horst Döring.

Jeho nadšení sdílí i další ze sousedů, paní Elke Möhringová. „Myslím, že je to skvělé. Jsme uprostřed Berlína a mezi lidmi se o tomto místě hodně mluví. Což je moc dobře. V těchto turbulentních časech je to něco, co pozvedá náladu,” říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám