Článek
Připravili jsme pro vás hned několik receptů s vařenými vejci, kterými potěšíte malé i velké koledníky.
Vaječná svačinka
INGREDIENCE | |
---|---|
100 g vaječné pomazánky | 4 ředkvičky |
4 vejce | hrst pažitky |
½ lžičky citronové šťávy | 1 lžíce čerstvé řeřichy |
špetka soli | 1 lžička čerstvého kopru |
¼ hrnku řepkového oleje | hrst polníčku |
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo. Vložte je do kastrolu s vodou a přiveďte k varu. Poté vařte 10 minut. Vodu slijte a vejce zchlaďte na 2 minuty ledovou vodou. Oloupejte a rozpulte.
- Vaječné žloutky vydlabejte do mističky a smíchejte s olejem, citronovou šťávou a solí a utřete dohladka. Směsí naplňte zdobičku.
- Polovinu bílků naplňte vaječnou pomazánkou a druhou polovinou ozdobte žloutkovou směsí.
- Posypte koprem, řeřichou, pažitkou a servírujte s polníčkem a ředkvičkami.
Lahodná vajíčková pomazánka

Lahodná vajíčková pomazánka
INGREDIENCE |
---|
8 ks bio vajec uvařených natvrdo |
120 g másla pokojové teploty |
2 lžičky hořčice |
špetka soli a pepře |
jarní cibulka a ředkvičky na ozdobení |
POSTUP:
- Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Přidejte změklé máslo a hořčici.
- Vše promíchejte a výslednou směs dochuťte solí s pepřem.
- Před namazáním doporučujeme nechat odležet.
- Dle chuti můžete navíc přidat také nastrouhaný tvrdý sýr, žervé či trochu majonézy.
Velikonoční vajíčková pomazánka s tvarohem

INGREDIENCE |
---|
250 g polotučného tvarohu ve vaničce (zdravější verze) nebo kelímek pomazánkového másla |
3 trojúhelníčky měkkého sýra |
4 vejce natvrdo |
2 lžičky plnotučné hořčice |
cibulka dle chuti |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Uvařená a oloupaná vejce protlačte skrz mřížku, smíchejte s tvarohem nebo s pomazánkovým máslem.
- Přidejte hořčici, cibulku a dochuťte.
- Servírujte s pečivem, pomazánku můžete posypat pažitkou.
Vajíčková pomazánka s lučinou a okurkou

INGREDIENCE |
---|
2 balení lučiny 100 g |
1/3 okurky |
hrst slunečnicových semínek |
2 vařená vejce |
pepř a sůl |
petrželka |
POSTUP:
- Z oloupaných vařených vajec vyjměte žloutky.
- Bílky a okurku nakrájejte na malé kostičky.
- Slunečnicová semínka nasucho opražte a nechte vychladnout.
- Nakrájenou okurku a bílky dejte do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou.
- Přisypte slunečnicová semínka a přidejte lučinu.
- Vše důkladně promíchejte, osolte a opepřte podle chuti.
- Podávejte s chlebem, nejlépe kváskovým, ozdobte rozdrobeným žloutkem a petrželkou.
Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu

Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu
INGREDIENCE | |
---|---|
8 vajec uvařených natvrdo | 2 zelené jarní cibulky |
250 g řeckého bílého jogurtu (může být i klasický) | šťáva z ½ citronu |
10 ks ředkviček | bílý pepř |
20 ks zelených oliv | sůl |
3 snítky kopru | 4 ks pita chleba |
POSTUP:
- Vajíčka nakrájejte na menší kostky a smíchejte je s jogurtem.
- Přidejte nadrobno nakrájené olivy, kopr, jarní cibulku a ředkvičky.
- Osolte, okořeňte bílým pepřem, jemně dochuťte citronovou šťávou a promíchejte.
- Hotovým vajíčkovým salátem naplňte pita chleby.
Vajíčkový salát s řapíkatým celerem
INGREDIENCE | |
---|---|
10 vajec | 400 g bílého jogurtu |
1 červená cibule | 1 lžíce plnotučné hořčice |
2 stonky řapíkatého celeru | sůl |
svazek ředkviček včetně listů | čerstvě mletý pepř |
Skotská vejce

Skotská vejce
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g mletého masa | 300 g strouhanky |
5 ks uvařených vajec natvrdo | hrst nasekané petrželky |
1 vejce čerstvé | sůl, pepř |
1 ks šalotky | špetka muškátového květu |
150 g hladké mouky |
POSTUP:
- Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a obalte v mouce.
- Dále si připravte mleté maso, které okořeňte muškátovým květem, solí a pepřem.
- Na závěr přidejte petrželku nasekanou najemno.
- Masovou směs rozdělte na 5 stejných dílů, ze kterých tvarujte placičky.
- Na každou pak položte vajíčko a touto masovou směsí ho zabalte.
- Vytvarujte koule, které obalte v trojobalu tak, jako klasické řízky.
- Kuličky smažte namočené v oleji na pánvi nebo fritovacím hrnci asi 5 minut do zlatova.
- Podávejte s bramborem nebo za studena s chlebem a hořčicí.
Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem

Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem
INGREDIENCE
INGREDIENCE | |
---|---|
30 g másla | 100 ml smetany 33% |
30 g hladké mouky | 2 brambory |
500 ml mléka | kopr |
50 ml vody | cukr |
2 hrsti hub (sušené) | ocet |
2 vejce a jeden žloutek | sůl |
POSTUP:
- V kastrolu rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a restujte dozlatova.
- Přilijte mléko a metličkou rozmíchejte jíšku na bešamel, pak přilijte vodu, osolte.
- Přidejte oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory, vařte, dokud nezměknou a neprovaří se mouka.
- Do polévky přihoďte orestované houby a provařte.
- Ochuťte cukrem a převařeným octem a vše ještě povařte.
- Poté přilijte smetanu, kterou musíte při nalévání míchat, aby se nesrazila.
- Do hotové polévky nasypejte nasekaný čerstvý kopr a už ji dál nevařte, aby kopr nezešedl.
- Připravte si zastřená vejce: Do kastrůlku nalijte vodu a ocet. Octa se nemusíte bát, ten zařídí, aby se vejce lépe zatáhlo.
- Až se voda začne vařit, ztlumte teplotu, ponořte naběračku a do ní vyklepněte vejce. Lžící kružte po okraji naběračky, aby se vejce celé obalilo bílkem, a posléze ho vyklopte z naběračky do kastrůlku. Vařte při mírné teplotě asi 5 minut, pak vejce přendejte do talíře s polévkou.
- Připravte si žloutkový prach: Žloutek z vejce uvařeného natvrdo rozdrobte a nechte schnout v troubě při 70 °C. Občas plech vyndejte a žloutkový prach promíchejte.
Vaječná galantina na pražské šunce

Vaječná galantina na pražské šunce
Galantina je tlačenka či roláda (vařená, ne pečená) podávaná za studena.
INGREDIENCE | |
---|---|
Na tlačenku: | |
5 vajec | 50 ml vody |
15 g hrášku | 50 ml smetany 33% |
25 g listové kapusty | 25 g pražské šunky |
25 g mrkve | sůl |
3 plátky želatiny | pepř |
Servis: | |
25 g pražské šunky | 2 uvařené žloutky |
10 g salátu frisée | pažitka |
10 ml olivového oleje | pepř |
5 ml octa |
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte, oloupejte. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky odložte na ozdobu.
- Mrkev, hrášek, šunku a kapustu nasekejte na menší kousky, vložte do smetany a přiveďte k varu.
- Osolte a dále nevařte.
- Přidejte na malé kousky nakrájený bílek a lehce zamíchejte.
- Opepřete a přidejte rozpuštěnou želatinu.
- Připravenou směs vlijte do formy a nechte ztuhnout.
- Připravte si servis. Plátky šunky vyskládejte na talíř. Tři žloutky vložte do misky, pokapejte olejem a octem a promíchejte.
- Na šunku na talíři rozložte plátky tlačenky. Na tlačenku položte zbylé žloutky a doplňte salátem a pažitkou. Vše můžete zakápnout octem a opepřit.
Velikonoce 2025
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 21. dubna 2025. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.
Článek byl aktualizován.