Hlavní obsah

Velikonoční vajíčka: recept na vajíčkovou pomazánku, plněná vejce, skotské vejce, kulajdu

Se zdobením vajíček začali naši předci už ve starověku, připomínali si tak počátek života. S křesťanstvím tato tradice ale dostala zcela jiný rozměr. Kromě náboženské symboliky to byl i způsob, jak se zbavit nahromaděných vajec, která se v období půstu nesměla jíst.

Foto: Libeřské lahůdky

Vajíčková svačinka

Článek

Připravili jsme pro vás hned několik receptů s vařenými vejci, kterými potěšíte malé i velké koledníky.

Vaječná svačinka

INGREDIENCE
100 g vaječné pomazánky 4 ředkvičky
4 vejcehrst pažitky
½ lžičky citronové šťávy1 lžíce čerstvé řeřichy
špetka soli1 lžička čerstvého kopru
¼ hrnku řepkového olejehrst polníčku

POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo. Vložte je do kastrolu s vodou a přiveďte k varu. Poté vařte 10 minut. Vodu slijte a vejce zchlaďte na 2 minuty ledovou vodou. Oloupejte a rozpulte.
  • Vaječné žloutky vydlabejte do mističky a smíchejte s olejem, citronovou šťávou a solí a utřete dohladka. Směsí naplňte zdobičku.
  • Polovinu bílků naplňte vaječnou pomazánkou a druhou polovinou ozdobte žloutkovou směsí.
  • Posypte koprem, řeřichou, pažitkou a servírujte s polníčkem a ředkvičkami.

Lahodná vajíčková pomazánka

Foto: Biolist, Biozebra

Lahodná vajíčková pomazánka

INGREDIENCE
8 ks bio vajec uvařených natvrdo
120 g másla pokojové teploty
2 lžičky hořčice
špetka soli a pepře
jarní cibulka a ředkvičky na ozdobení

POSTUP:

  • Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
  • Přidejte změklé máslo a hořčici.
  • Vše promíchejte a výslednou směs dochuťte solí s pepřem.
  • Před namazáním doporučujeme nechat odležet.
  • Dle chuti můžete navíc přidat také nastrouhaný tvrdý sýr, žervé či trochu majonézy.

Velikonoční vajíčková pomazánka s tvarohem

Foto: Salon vín
INGREDIENCE
250 g polotučného tvarohu ve vaničce (zdravější verze) nebo kelímek pomazánkového másla
3 trojúhelníčky měkkého sýra
4 vejce natvrdo
2 lžičky plnotučné hořčice
cibulka dle chuti
sůl, pepř

POSTUP:

  • Uvařená a oloupaná vejce protlačte skrz mřížku, smíchejte s tvarohem nebo s pomazánkovým máslem.
  • Přidejte hořčici, cibulku a dochuťte.
  • Servírujte s pečivem, pomazánku můžete posypat pažitkou.

Vajíčková pomazánka s lučinou a okurkou

Foto: Lučina
INGREDIENCE
2 balení lučiny 100 g
1/3 okurky
hrst slunečnicových semínek
2 vařená vejce
pepř a sůl
petrželka

POSTUP:

  • Z oloupaných vařených vajec vyjměte žloutky.
  • Bílky a okurku nakrájejte na malé kostičky.
  • Slunečnicová semínka nasucho opražte a nechte vychladnout.
  • Nakrájenou okurku a bílky dejte do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou.
  • Přisypte slunečnicová semínka a přidejte lučinu.
  • Vše důkladně promíchejte, osolte a opepřte podle chuti.
  • Podávejte s chlebem, nejlépe kváskovým, ozdobte rozdrobeným žloutkem a petrželkou.

Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu

Foto: Spa hotel Lanterna

Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu

INGREDIENCE
8 vajec uvařených natvrdo2 zelené jarní cibulky
250 g řeckého bílého jogurtu (může být i klasický)šťáva z ½ citronu
10 ks ředkvičekbílý pepř
20 ks zelených olivsůl
3 snítky kopru4 ks pita chleba

POSTUP:

  • Vajíčka nakrájejte na menší kostky a smíchejte je s jogurtem.
  • Přidejte nadrobno nakrájené olivy, kopr, jarní cibulku a ředkvičky.
  • Osolte, okořeňte bílým pepřem, jemně dochuťte citronovou šťávou a promíchejte.
  • Hotovým vajíčkovým salátem naplňte pita chleby.

Vajíčkový salát s řapíkatým celerem

INGREDIENCE
10 vajec 400 g bílého jogurtu
1 červená cibule1 lžíce plnotučné hořčice
2 stonky řapíkatého celerusůl
svazek ředkviček včetně listůčerstvě mletý pepř

 Skotská vejce

Foto: Biolist, Biozebra

Skotská vejce

INGREDIENCE
500 g mletého masa300 g strouhanky
5 ks uvařených vajec natvrdohrst nasekané petrželky
1 vejce čerstvésůl, pepř
1 ks šalotkyšpetka muškátového květu
150 g hladké mouky

POSTUP: 

  • Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a obalte v mouce.
  • Dále si připravte mleté maso, které okořeňte muškátovým květem, solí a pepřem.
  • Na závěr přidejte petrželku nasekanou najemno.
  • Masovou směs rozdělte na 5 stejných dílů, ze kterých tvarujte placičky.
  • Na každou pak položte vajíčko a touto masovou směsí ho zabalte.
  • Vytvarujte koule, které obalte v trojobalu tak, jako klasické řízky.
  • Kuličky smažte namočené v oleji na pánvi nebo fritovacím hrnci asi 5 minut do zlatova.
  • Podávejte s bramborem nebo za studena s chlebem a hořčicí.

Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem

INGREDIENCE

INGREDIENCE
30 g másla100 ml smetany 33%
30 g hladké mouky2 brambory
500 ml mlékakopr
50 ml vodycukr
2 hrsti hub (sušené)ocet
2 vejce a jeden žlouteksůl

POSTUP:

  • V kastrolu rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a restujte dozlatova.
  • Přilijte mléko a metličkou rozmíchejte jíšku na bešamel, pak přilijte vodu, osolte.
  • Přidejte oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory, vařte, dokud nezměknou a neprovaří se mouka.
  • Do polévky přihoďte orestované houby a provařte.
  • Ochuťte cukrem a převařeným octem a vše ještě povařte.
  • Poté přilijte smetanu, kterou musíte při nalévání míchat, aby se nesrazila.
  • Do hotové polévky nasypejte nasekaný čerstvý kopr a už ji dál nevařte, aby kopr nezešedl.
  • Připravte si zastřená vejce: Do kastrůlku nalijte vodu a ocet. Octa se nemusíte bát, ten zařídí, aby se vejce lépe zatáhlo.
  • Až se voda začne vařit, ztlumte teplotu, ponořte naběračku a do ní vyklepněte vejce. Lžící kružte po okraji naběračky, aby se vejce celé obalilo bílkem, a posléze ho vyklopte z naběračky do kastrůlku. Vařte při mírné teplotě asi 5 minut, pak vejce přendejte do talíře s polévkou.
  • Připravte si žloutkový prach: Žloutek z vejce uvařeného natvrdo rozdrobte a nechte schnout v troubě při 70 °C. Občas plech vyndejte a žloutkový prach promíchejte.

Vaječná galantina na pražské šunce

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vaječná galantina na pražské šunce

Galantina je tlačenka či roláda (vařená, ne pečená) podávaná za studena.

INGREDIENCE
Na tlačenku:
5 vajec50 ml vody
15 g hrášku50 ml smetany 33%
25 g listové kapusty25 g pražské šunky
25 g mrkvesůl
3 plátky želatinypepř
Servis:
25 g pražské šunky2 uvařené žloutky
10 g salátu friséepažitka
10 ml olivového olejepepř
5 ml octa

POSTUP:

  1. Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte, oloupejte. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky odložte na ozdobu.
  2. Mrkev, hrášek, šunku a kapustu nasekejte na menší kousky, vložte do smetany a přiveďte k varu.
  3. Osolte a dále nevařte.
  4. Přidejte na malé kousky nakrájený bílek a lehce zamíchejte.
  5. Opepřete a přidejte rozpuštěnou želatinu.
  6. Připravenou směs vlijte do formy a nechte ztuhnout.
  7. Připravte si servis. Plátky šunky vyskládejte na talíř. Tři žloutky vložte do misky, pokapejte olejem a octem a promíchejte.
  8. Na šunku na talíři rozložte plátky tlačenky. Na tlačenku položte zbylé žloutky a doplňte salátem a pažitkou. Vše můžete zakápnout octem a opepřit.

Velikonoce 2025

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 21. dubna 2025. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Článek byl aktualizován.

Související články

Výběr článků

Načítám