Hlavní obsah

Jak zatočit se špatnou náladou související se zimním obdobím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klesající teploty a neustálá tma. Ačkoliv se blíží Vánoce, mnoho lidí bojuje právě teď se sezonní afektivní poruchou. Důvodem může být právě nevlídné počasí, ale také nedostatek vitaminu D. Jak se zbavit špatné nálady a naladit se na přicházející svátky?

Foto: Profimedia.cz

Počasí dokáže významně ovlivnit naši náladu.

Článek

„Sezonní afektivní poruchu spouští změna ročních období. Nejčastěji se ale objevuje u jedinců s příchodem podzimu nebo zimy,“ říká terapeutka Melissa Dowdová pro Huffington Post.

Lidé s touto poruchou nejčastěji pociťují symptomy jako stažení se ze společenských akcí, změny chuti k jídlu, přílišný spánek nebo zhoršení stávajících psychických problémů.

Jedná se o poměrně častý stav, který může postihnout kohokoliv včetně terapeutů. Jak se s touto poruchou vypořádávají odborníci na duševní zdraví?

1. Věnujte čas péči o sebe

„Jako odborník na duševní zdraví se snažím řídit stejnou radou, jakou dávám svým klientům. Dejte prioritu péči o sebe sama. To znamená, že věnujete ve svém time managementu nejvíce pozornosti přestávkám, aktivitám, které vám dělají radost a dovoleným,“ říká psychoterapeutka Victoria Goldenbergová.

2. Přijměte to, jak se cítíte

Pokud jste se již v minulosti setkali se sezonní afektivní poruchou, pak nejspíše víte, co čekat. Připravte se proto psychicky na to, že v zimě klesá vaše výkonnost. Buďte k sobě laskaví a nevyčítejte si špatnou náladu, berte to jako fakt.

„Dejte si povolení zpomalit. Zachumlejte se do deky, koukejte na seriál nebo si čtěte knihu. Pomoci může také meditace nebo cokoliv jiného, co vám zlepší náladu,“ říká terapeutka Melissa Dowdová.

Jak se nejlépe připravit na období viróz a nachlazení

Zdraví

3. Mnohostranný přístup

Výzkumy ukázaly, že deprese neovlivňují pouze mozek, ale i tělo. Důležité je proto zaujmout mnohostranný přístup a zaměřit se na obě oblasti. Vedle péče o duši proto nezapomeňte i na svoje tělo a věnujte mu pozornost. Pomoci mohou dlouhé procházky, lekce jógy nebo třeba pravidelné masáže.

4. Využijte kreativitu

„Když se cítím opravdu zaseknutý, píšu básně o své zkušenosti nebo o něčem, čeho si všímám v přirozeném prostředí kolem sebe. Tato praxe slouží jako způsob, jak změnit perspektivu při řešení psychického nepohodlí a deprese,“ říká terapeut Brandon Knopp. Podobně je tomu také u malování nebo psaní deníku. U obou těchto činností studie prokázaly zmírnění stresu a příznaků úzkosti.

Jak úspěšně bojovat proti odpolední únavě

Zdraví

5. Změňte svůj jídelníček

„Stimulační látky, jako je alkohol, cukr či kofein mohou zhoršit příznaky deprese nebo úzkosti. Je proto vhodné je omezit. Pozitivně na naši psychiku naopak působí potraviny, které obsahují neurochemikálie a aminokyseliny, jako tryptofan a kyselinu gama-aminomáselnou, které se nacházejí například v mořských řasách, semenech, zeleném čaji či kimchi,“ říká terapeutka Michele Kambolisová.

6. Více času na slunci

Vitamin D hraje důležitou roli při regulaci nálady. V zimě je ho přirozeně nedostatek, proto se každá chvíle strávená venku počítá.

„Sluneční světlo, dokonce i v tom nejmenším množství, které se vyskytuje v zimě, může pomoci zvýšit hladinu serotoninu a zlepšit vaši náladu. Udělejte si proto krátkou procházku venku, pokud není příliš chladno. Vezměte si s sebou kávu, čaj nebo horkou čokoládu, ať vás zahřeje,” radí licencovaná poradkyně Kruti Quaziová.

7. Vezměte si dovolenou

Pokud se potýkáte s příznaky afektivní poruchy déle, než byste si přáli, zvažte třeba i jen krátký výlet do slunné destinace. Zima je ideálním ročním obdobím, kdy se vypravit do teplých krajin, protože kromě odpočinku načerpáte i energii ze slunečního záření.

Reklama

Související články

Rady, jak vyzrát na podzimní splín

Pokud patříte mezi lidi, kteří s nadcházejícím podzimem, změnou času a ponurým počasím trpí špatnou náladou, nemusíte čekat půl roku, než se zase objeví první...

Jak se vypořádat s podzimními splíny

Na podzim se příroda halí do krásných barev, které nabízejí oku lahodný pohled. Jenže s tím jdou ruku v ruce i kratší dny, méně sluníčka a další věci, kvůli...

Výběr článků

Načítám