Hlavní obsah

K Velikonocům patří mazanec. Jak si tuto klasickou pochoutku připravit doma

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Tradice Velikonoc je spojena i s mazancem, křesťanským obřadním pečivem, který se pravidelně pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděle) se ráno nesl do kostela k vysvěcení. Mazanec na vrchu zdobí kříž, který je připomínkou Kristova utrpení. Peče se z kynutého těsta, podobně jako vánočka. Pekař Richard Kabát vám ve videu ukáže, jak na to.

K Velikonocům patří mazanec. Jak si tuto klasickou pochoutku připravit doma? Video: Novinky

 
Článek

INGREDIENCE

  • 30 g citronové kůry
  • 30 g pomerančové kůry
  • 150 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 35 g čerstvého droždí
  • 100 g másla
  • 600 g hladké mouky
  • větší špetku soli
  • 100 g rozinek (případně i kandované ovoce)
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 50 g mandlí na posyp
  • 1 vejce na mašlování

POSTUP:

  • Do misky dáme mouku, uděláme důlek, do něj dáme droždí, špetku cukru, trochu vlažné vody. Z droždí, mouky a vody uděláme jemné řídké těstíčko. Můžeme dělat z celého množství mouky, nebo jen z části, záleží, jak moc bude husté/řídké. Nakonec ale stejně smícháme vše dohromady.
  • Toto těstíčko neboli omládek necháme kynout 10-15 minut.
  • Když omládek nakyne, začneme míchat, přidáváme opět vodu, vejce, máslo.
  • Pomalu mícháme zhruba 4 až 5 minut, aby se vše správně promíchalo.
  • Poté mícháme 4 minuty rychleji, abychom do těsta dostali trochu vzduchu a bylo kypřejší.
  • Na závěr míchání přidáme kandované ovoce a rozinky.
  • Po rozmíchání necháme těsto 20-30 minut odpočinout někde v teplém nevětrném prostředí, nejlépe pod utěrkou.
  • Poté těsto nadělíme na zhruba stejné kusy, ručně je stočíme, vytvoříme hezký bochánek, který má celistvý tvar a dáme ho na plech.
  • Necháme 30-40 minut kynout.
  • Po nakynutí namašlujeme rozmixovaným vajíčkem, ozdobíme mandlemi a nastřihneme nahoře ve tvaru kříže nebo hvězdičky, aby měl mazanec při pečení ještě šanci se nafouknout a nepraskl.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů zhruba hodinu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám