Hlavní obsah

K Velikonocům patří mazanec. Jak si tuto klasickou pochoutku připravit doma

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tradice Velikonoc je spojena i s mazancem, křesťanským obřadním pečivem, který se pravidelně pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděle) se ráno nesl do kostela k vysvěcení. Mazanec na vrchu zdobí kříž, který je připomínkou Kristova utrpení. Peče se z kynutého těsta, podobně jako vánočka. Pekař Richard Kabát vám ve videu ukáže, jak na to.

K Velikonocům patří mazanec. Jak si tuto klasickou pochoutku připravit doma? Video: Novinky

 
Článek

INGREDIENCE

  • 30 g citronové kůry
  • 30 g pomerančové kůry
  • 150 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 35 g čerstvého droždí
  • 100 g másla
  • 600 g hladké mouky
  • větší špetku soli
  • 100 g rozinek (případně i kandované ovoce)
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 50 g mandlí na posyp
  • 1 vejce na mašlování

POSTUP:

  • Do misky dáme mouku, uděláme důlek, do něj dáme droždí, špetku cukru, trochu vlažné vody. Z droždí, mouky a vody uděláme jemné řídké těstíčko. Můžeme dělat z celého množství mouky, nebo jen z části, záleží, jak moc bude husté/řídké. Nakonec ale stejně smícháme vše dohromady.
  • Toto těstíčko neboli omládek necháme kynout 10-15 minut.
  • Když omládek nakyne, začneme míchat, přidáváme opět vodu, vejce, máslo.
  • Pomalu mícháme zhruba 4 až 5 minut, aby se vše správně promíchalo.
  • Poté mícháme 4 minuty rychleji, abychom do těsta dostali trochu vzduchu a bylo kypřejší.
  • Na závěr míchání přidáme kandované ovoce a rozinky.
  • Po rozmíchání necháme těsto 20-30 minut odpočinout někde v teplém nevětrném prostředí, nejlépe pod utěrkou.
  • Poté těsto nadělíme na zhruba stejné kusy, ručně je stočíme, vytvoříme hezký bochánek, který má celistvý tvar a dáme ho na plech.
  • Necháme 30-40 minut kynout.
  • Po nakynutí namašlujeme rozmixovaným vajíčkem, ozdobíme mandlemi a nastřihneme nahoře ve tvaru kříže nebo hvězdičky, aby měl mazanec při pečení ještě šanci se nafouknout a nepraskl.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů zhruba hodinu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Recept na tvarohového velikonočního beránka

Bez pečeného beránka si už málokdo umí představit Velikonoce. Někteří si ho kupují, jiní sami pečou. Znáte však původ této sladké pochoutky, jejíž tradice sahá...

Recept na jarní chléb s kopřivami

S příchodem jara se venku začalo vše zelenat a bylo by škoda toho nevyužít i při pečení chleba. Stačí do těsta na chléb pokrájet kopřivy a rázem budete mít...

Výběr článků

Načítám