Hlavní obsah

Recept na tvarohového velikonočního beránka

Bez pečeného beránka si už málokdo umí představit Velikonoce. Někteří si ho kupují, jiní sami pečou. Znáte však původ této sladké pochoutky, jejíž tradice sahá do hluboké minulosti? A jak upéct takového, aby se vám po něm neprášilo od úst?

Recept na tvarohového velikonočního beránka

Následující recept pekaře Richarda Kabáta je výjimečný v tom, že je plný másla a tvarohu, díky čemuž není beránek suchý, navíc má skvělou chuť.

INGREDIENCE
  • 150 g másla
  • 200 g cukru moučky
  • 25 g vanilkového cukru
  • 2 vejce (velikost L)
  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 220 g polohrubé mouky
  • 10 g prášku do pečiva

 POSTUP:

  • Do misky dáme máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr a šleháme, popřípadě lehce zahřejeme.
  • Poté přidáme vejce a dále mícháme.
  • Následně přidáme plnotučný tvaroh, OPĚT lehce promícháme, aby těsto nezřídlo.
  • Nakonec přidáváme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vše důkladně promícháme a plníme zlehka do formy.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 30 až 40 minut.

Zvlášť opatrně přistupujte k vyndávání beránka z formy, aby se nezlomil.

V našem případě jsme použili masivní litinovou formu, kterou jsme po vyndání z trouby nechali zchladit, díky čemuž se těsto od formy samo oddělilo a beránek šel jednoduše vyklopit. Každý typ formy má ale svůj vlastní „fígl”, jak beránka bezpečně vyklopit.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků