Hlavní obsah
Velikonoční nádivka Foto: Profimedia.cz

Velikonoční nádivka třikrát jinak

Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice, se tradičně podává k večeři na Bílou sobotu. Její recepty se předávají z generace na generaci. Každý dům na vsi má tu svou „nejlepší”. Nejčastěji se liší ve složení masa a pak jednotlivých jarních bylin. Zatímco někdo si vystačí s kopřivami, jiný přidává polníček, pažitku, špenát, ale také například popenec či medvědí česnek. Pokud máte rádi koriandr, pak zajisté oceníte i ten.

Velikonoční nádivka Foto: Profimedia.cz
Velikonoční nádivka třikrát jinak

Velikonoční nádivka s čerstvou kopřivou

Velikonoční nádivka

Foto: Tesco

INGREDIENCE:
  • 5 ks jarní cibulky
  • svazek čerstvých kopřiv
  • koriandr
  • 6 vajec
  • 8 starších rohlíků
  • 400 g uzeného boku
  • máslo
  • pepř
  • sůl

 POSTUP:

  • Uzený bok nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Přidáme na kostičky nakrájené pečivo, jarní cibulku a nasekané bylinky. Osolíme a opepříme. Vše smícháme.
  • Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem a rozpuštěným máslem. Přidáme do nádivky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej spojíme s dalšími surovinami.
  • Pekáč vymažeme tukem a nádivku rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na 180 °C asi 15 minut.

Velikonoční nádivka se špaldou podle Karolíny Kamberské

Velikonoční nádivka se špaldou

Foto: Fino

INGREDIENCE
  • 50 g másla
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 400 g uzeného masa
  • 4 vejce
  • 4 lžíce hladké špaldové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce smetany
  • menší hrst kadeřavé petrželky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • plátky mandlí
 K podávání
  • smetana ke šlehání
  • 3 cm čerstvého křenu
  • sůl

POSTUP:

  • Máslo si rozpustíme v kastrůlku.
  • Kopřivy propláchneme a spaříme horkou vodou. Pak z nich scedíme vodu, změklé položíme na prkýnko a nasekáme najemno.
  • Uzené nakrájíme na malé kostičky.
  • Z pečicího papíru s alobalem si složíme zapékací mističky o rozměru asi 10x10 cm (na jednu mističku bude potřebovat cca 25 cm). Když budou mističky větší, nádivka bude zbytečně nízká. Vymažeme je troškou rozpuštěného másla.
  • Troubu si rozpálíme na 170 °C (horkovzdušná).
  • V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Přidáme žloutky a zbytek rozpuštěného másla, vymícháme hladkou kašičku. Přidáme maso, kopřivy, petrželku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Se solí to nepřeháníme, uzené bývá dost slané. 
  • Bílky ušleháme do pevného sněhu a ten pak opatrně vmícháme ke směsi. Rozdělíme ji do mističek. Povrch posypeme plátky mandlí a dáme péct na 20-25 minut (nádivka vyskočí a zezlátne).
  • Mezitím si ušleháme smetanu, vmícháme do ní sůl a čerstvě nastrouhaný křen. Mističky s upečenou nádivkou podáváme ozdobené křenovou šlehačkou a petrželkou.

Velikonoční nádivka 

blog.kitchenaid.cz připravila bloggerka Tinajedoma.

Foto: Tinajedoma pro kitchenaid.cz

INGREDIENCE
  • 8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
  • 0,5 l mléka
  • 5 vajec syrových
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
  • jarní cibulka (asi 3 ks i se zelenými výhonky)
  • 30 g másla
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod.)
  • petrželová nať
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku

POSTUP:

  • Rohlíky nakrájíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme chvíli odstát.
  • Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.
  • Ve velkém hrnci si podusíme bylinky a špenát (do hrnce dáme kousek másla, přidáme omytý špenát s bylinkami, zamícháme a pár minut podusíme).
  • Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekáme sekáčkem.
  • Všechny přísady postupně přidáváme k rohlíkům (kromě syrových vajec, ta si vyšleháme zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmícháme do směsi).
  • Směs osolíme dochutíme pepřem a špetkou muškátového oříšku.
  • Vše pak rovnoměrně rozprostřeme do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečeme v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků