Hlavní obsah

Erdogan popohání Američany: Nezdržujte odsun Kurdů, mám nabito

– Istanbul • Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si vůči představitelům Spojených států servítky nebere, v neděli jim vzkázal, ať dodrží své sliby a nezdržují stažení kurdských bojovníků z dohodnuté oblasti. Jinak po uplynutí 120hodinové lhůty dohodnuté ve čtvrtek obnoví útoky proti Kurdům. Arabsko-kurdská koalice SDF mezitím oznámila, že už stáhla své bojovníky z hraničního syrského města Rás al-Ajn.

Foto: Mustafa Kamaci/presidential Pres, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan salutuje shromáždění svých příznovců v Kayseri.

Článek

Erdogan na mítinku v Istanbulu prohlásil, že očekává, že Američané nebudou používat zdržovací taktiku. Zároveň pohrozil, že pokud bude stahování váznout, Turecko obnoví svou ofenzívu, v níž už zahynuly stovky lidí a desítky tisíc jich musely opustit své domovy, uvedla agentura Reuters.

Stažení bojovníků kurdských milicí SDP a YPG, které byly americkými spojenci, je součástí dohody o pětidenním příměří, kterou ve čtvrtek v Ankaře vyjednal americký viceprezident Mike Pence.

Kurdové musí pryč, Erdogan dostane, co chtěl. Bílý dům se chlubí vyjednanou dohodou

Turecká invaze

Prezident USA Donald Trump dohodu označil za skvělou pro celou civilizaci, kritici ale tvrdí, že Američané, kteří svým chaotickým odsunem krizi způsobili, jen bez výhrad dali Erdoganovi vše, co chtěl.

Nynější prohlášení také ukazuje, že zatímco Trump po uzavření dohody hovořil o Erdoganovi jako skvělém muži a příteli, turecký prezident k šéfovi Bílého domu přehnaným respektem neplýtvá.

Nechal jsem je, ať se trochu poperou, řekl Trump o turecké invazi se stovkami mrtvých

Turecká invaze

Zastavení bojů má umožnit kurdským milicím YPG, které Turci mají za teroristy, aby se stáhly z příhraniční oblasti dál do syrského vnitrozemí. Turecko tvrdí, že cílem operace, kterou zahájilo 9. října, je vytlačit ze syrského pohraničí oddíly YPG a zřídit bezpečnou zónu pro syrské uprchlíky, kteří jsou nyní v Turecku.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Kouř stoupající z okraje hraničního města Rás al-Ajn po tureckém bombardování je vidět i z tureckého území

Američané v severní Sýrii s kurdskými bojovníky donedávna úzce spolupracovali. Kurdské milice rozhodujícím způsobem přispěly k porážce Islámského státu, jehož zajaté členy střeží ve svých táborech. Trump se ale rozhodl americké vojáky z oblasti stáhnout, čímž umožnil Turecku ozbrojený vpád.

Oddíly YPG patří k arabsko-kurdské koalici SDF, která v neděli oznámila, že stáhla své bojovníky z hraničního města Rás al-Ajn, jak bylo dohodnuto. „Ve městě už žádné bojovníky nemáme,“ uvedl mluvčí SDF Kino Gabriel. Nyní by se podle plánu měli bojovníci stáhnout 30 kilometrů od hranice ve 120kilometrovém pásu mezi Rás al-Ajnem a Tall Abjadem.

Foto: Mehmet Guzel, ČTK/AP

Syrští povstalci podporovaní Tureckem míří zpět do Sýrie z tureckého hraničního města Akcakale.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám