Hlavní obsah

Válka v Afghánistánu skončila, oznámil Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Tálibán nechce být izolován a přeje si udržovat vztahy s mezinárodním společenstvím, řekl v rozhovoru pro televizí Al-Džazíra jeden z mluvčích radikálního islamistického hnutí. Hnutí je podle něj připraveno vést dialog se zahraničními vládami. Současně prohlásil, že válka v této asijské zemi skončila.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánci čekají před Kábulskou bankou, aby si vybrali peníze

Článek

„Postupujeme se zodpovědností při každém kroku a dbáme na to, abychom měli mír se všemi... Jsme připraveni věnovat se obavám mezinárodního společenství skrze dialog,“ ujišťoval mluvčí politického křídla Tálibánu. „Žádáme všechny země, aby s námi usedly (k rozhovorům) ve snaze urovnat jakékoli otázky,“ řekl.

Z Kábulu odstartovalo české armádní letadlo se 46 lidmi

Zahraniční

„Válka v Afghánistánu skončila,“ uvedl a dodal: „Dosáhli jsme toho, o co jsme usilovali, tedy osvobození naší země a nezávislosti našeho lidu.“

Chaos v Kábulu 

V metropoli Afghánistánu Kábulu panuje od neděle, tedy od chvíle, co do města vstoupli bojovníci Tálibánu, totální chaos. Z města se snaží dostat nejen pracovníci ambasád, ale také mnozí Afghánci, kteří nechtějí žít pod vládou islamistů.

Tálibové jsou pro mnohé Afghánce noční můrou

Zahraniční

Klíčové je v této souvislosti kábulské mezinárodní letiště, kam v neděli a v noci na pondělí kromě zahraničních diplomatů směřovali i někteří místní obyvatelé. USA oznámily, že dokončily evakuaci svého velvyslanectví v Kábulu. Veškerý personál je na místním letišti, uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Západní média sdílela video z Twitteru, které údajně ukazuje dav na ploše přímo u letadel. Televize CNN uvedla, že na letištní plochu se nahrnuly stovky lidí. Podle BBC měla zoufalá snaha dostat se do některého z letadel rysy davové paniky. Američtí vojáci v pondělí ráno stříleli v Kábulu do vzduchu, aby odehnali tisíce Afghánců, kteří se dostali na plochu letiště, uvedla agentura AFP.

Tálibán kontroluje prezidentský palác. Chystá se vyhlásit Islámský emirát Afghánistán

Blízký a Střední východ

Letiště je uzavřeno pro komerční lety a je to jedno z posledních míst, které není pod kontrolou Tálibánu. Kvůli zajišťování bezpečnosti při evakuacích se do Kábulu vracejí tisíce amerických a stovky britských vojáků, jednotky tam poslaly i další země. Americké ministerstvo obrany v neděli schválilo nasazení dalších 1000 vojáků, na závěr logistických operací tak bude dohlížet celkem 6000 příslušníků armády USA. To je zhruba dvojnásobek počtu vojáků, které USA v Afghánistánu měly na jaře na začátku operace směřující k ukončení téměř 20 let trvající bojové mise.

Na letišti o víkendu vzrostlo napětí, podle americké ambasády v Kábulu se objevily zprávy o tom, že na areál mířila palba.

Reklama

Výběr článků

Načítám