Hlavní obsah

Tálibové jsou pro mnohé Afghánce noční můrou

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástup Tálibánu k moci je pro mnoho Afghánců ztělesněním noční můry. Mají strach a jsou přesvědčeni, že radiká­lové navzdory slibům začnou hledat „zrádce“ a budou se mstít.

Foto: Zabi Karimi, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu v prezidentském paláci v Kábulu

Článek

„Půjdou po každém, kdo sloužil v armádě nebo pomáhal NATO a Američanům,“ je podle listu The Guardian přesvědčen Sajíd, obyvatel Kábulu. Ve městě podle něj v neděli dopoledne panoval zlověstný klid.

Jedna z posledních cest pro Afghánce odříznutá. Z Kábulu odletí jen vojenská letadla

Zahraniční

„Každý se zabarikádoval doma, obchody a banky, které ještě v sobotu praskaly ve švech, jsou zavřené.“ Sajíd se přesto vydal do města. „Viděl jsem ženy, jak pláčou u kraje silnice. Lidé utíkali, každý se snažil najít auto, aby se dostal domů. Ale žádné taxíky nebyly,“ popsal. „Je to zlé. Mám čtyři děti, ale žádné peníze, abychom utekli, a hranice jsou zavřené,“ netajil se obavami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tálibán na předměstí KábuluVideo: AP

Tálibán se přinejmenším na části území Afghánistánu vrací ke starým praktikám z dob své vlády v letech 1996 až 2001. Už v červenci se na sociálních sítích objevily „oběžníky“ se zákazy a příkazy a tálibové je rozesílali imámům.

Ženám hrozí nejen vynucené sňatky s bojovníky

Že ženy podle těchto pravidel nesmějí vycházet ven bez doprovodu mužského příbuzného, Afghánce nepřekvapilo. Stejně jako to, že dívkám starším 12 let byl zakázán vstup do škol, muži se nesmějí holit a za neúčast na modlitbách je čeká bití. Pamatují i zákaz kouření a hrozby přísných trestů za porušení vyhlášených pravidel. Nařízení „kulturní komise Tálibánu“, že všichni imámové a mollové v dobytých oblastech musí poskytnout seznam dívek nad 15 let a vdov do 45 let, které se mohou provdat za táliby, vyvolalo zděšení.

Iniciativa Babišovi: Pomozte všem afghánským spolupracovníkům, někteří zvažují sebevraždu

Domácí

Strach neskrývala ani žena, již reportér stanice France 24 zastihl ve frontě na odbavení na kábulském letišti. „Nemohu tu zůstat. Víte, já jsem rozvedená,“ vysvětlovala. „Moje sestřenice donutili, aby se provdaly za táliby. Byla to hrůza.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám