Hlavní obsah

Z Kábulu odstartovalo české armádní letadlo se 46 lidmi

• Aktualizováno

Z Kábulu do Prahy odstartovalo v neděli večer první letadlo české armády s Čechy a jejich afghánskými spolupracovníky. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Stringer, Reuters

Letiště v Kábulu

Článek

„Z Kábulu do Prahy právě odstartovalo první letadlo naší armády, které má na palubě 46 Čechů a místních spolupracovníků včetně rodin,” napsal Babiš na Twitter krátce po jedenácté večer.

Babiš také poděkoval ministru zahraničí Jakubu Kulhánkovi (ČSSD) a armádě. „Omlouvám se, že nejsme konkrétnější. Až do skončení záchranné akce nebudeme poskytovat žádné podrobné informace,” dodal.

Jedna z posledních cest pro Afghánce odříznutá. Z Kábulu odletí jen vojenská letadla

Zahraniční

Radikální islamistické hnutí Tálibán po rychlé ofenzivě z posledních dnů v neděli bez boje obsadilo Dželálábád a vstoupilo do metropole Kábulu, kde podle záběrů televize Al-Džazíra jeho bojovníci obsadili i prezidentský palác. Do něj vstoupili poté, co prezident Ašraf Ghaní z vlasti utekl, zřejmě do Tádžikistánu či Uzbekistánu. Z Kábulu se nyní snaží dostat tisíce lidí. Řada západních států tam zavřela ambasády a evakuuje své občany a místní spolupracovníky.

Kdo z Afghánců nebyl kontaktován, toho se pomoc ČR netýká, vzkazuje Metnar

Zahraniční

Ministerstvo obrany už dříve v neděli uvedlo, že pro evakuaci českých diplomatů, místních pracovníků ambasády nebo tlumočníků pomáhajících české armádě zajistí z Afghánistánu česká vojenská letadla v blízkých dnech.

V sobotu ministr zahraničí Jakub Kulhánek rozhodl o evakuaci diplomatů z české ambasády. Česko slíbilo pomoc i místním zaměstnancům velvyslanectví a tlumočníkům české armády, kteří o to požádali.

Reklama

Výběr článků

Načítám